keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Manteli-kookospallot


Meidän perheen jouluherkkuihin on vuosikymmenet kuuluneet kookospallot, kookosbollar. Ne maistuvat suklasilta hyvyyksiltä ja lasten on ollut helppo niitä pyöritellä. Niitä on ollut mukava väkertää yhdessä vaikka jouluviemisiksi nättiin purnukkaan aseteltuina ja sellofaaniin käärittynä. Alkuperäinen resepti on tuliainen Ruotsista, kotimaahan muuttaessamme 70-luvun alusta.

Tämä resepti on syventänyt kookoksen makua kylmäpuristetulla neitsytkookosöljyllä, jota voi ostaa luontaistuotekaupoista. Neitsytkookosöljy on purkissa suhteellisen kiinteässä muodossa. Voit sulattaa kookosöljyä sulkemalla lavuaarin reiän, päästämällä hanasta kuumaa vettä ja laittamalla purnukan seisomaan lavuaariin. Neitsytkookosöljyä säilytetään huoneenlämmössä auringonvalolta suojassa. Neitsytkookosöljyä olen käyttänyt kookospallojen lisäksi mm. paistamiseen ja raakasuklaan valmistamiseen. Ruokakaupoista ostettava kookosrasva on hydrogenoitu eli kovetettu ja sen vuoksi siinä on runsaasti haitallisia transrasvoja. Neitsykookosöljyllä sen sijaan on merkittävästi parempia ominaisuuksia, joita minun on maalikkona turha selostaa, koska jossain kohdassa menisin kuitenkin metsään.

Osallistun myös tällä reseptillä marraskuun ruokahaasteeseen lohturuokaa, jonka järjestää Kulinaarimuruja-blogin Jaana. Hän voitti lokakuun ruokahaasteen, pakattu lounas rapealla katkarapusalaatilla. Manteli-kookospallot on tosin hyvä saada valmiiksi ennen kuin kurjuus alkaa, jotta voi heti lakaa helpottaa surkeaa oloa oivan erinomaisilla makeisilla - suklaiset makeisethan ovat perinteistä lohturuokaa - herkkuhetkien lisäksi.


Manteli-kookospallot

2 dl kookoshiutaleita
1 dl mantelirouhetta
1,25 dl Sukrintomua (tai 1 dl sokeria)
3 rkl kaakaojauhetta
1 mm vaniljajauhetta
100 g neitsytkookosöljyä, voita tai margariinia
(1 rkl rommia, konjakkia tai vahvaa kahvia)

koristeluun:
kookoshiutaleita tai mantelirouhetta

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Nypi pehmeä rasva kuiviin aineksiin. Jaa taikina kahdelle voi- tai leivinpaperin päälle. Pyöritä taikinasta voipaperin avulla reilun parin sentin paksuinen pötkö. Laita pötkylä papereineen hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa pötkylöistä pieniä paloja. Pyörittele taikinapaloista palloja. Kaada lautaselle kookoshiutaleita tai mantelirouhetta. Pyörittele pallot hiutaleissa tai rouheessa. Jos hiutaleet eivät tartu helposti, kostuta kämmeniä kookosöljyyn. Mantelirouhetta tulee hieman painella, jotta ne pysyvät makeisissa. Laita valmiit makeiset jääkaappiin ja säilytä niitä jääkaapissa.

5 kommenttia:

  1. Moikka!

    Vietämme Uudessa Mustassa tässä kuussa Paluu juureksiin -marraskuuta. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden aikana pyrimme buustaamaan kotimaisia juureksia parhaamme mukaan. Juureksethan ovat toki pop, mutta kukaan ei enää jaksa vetää yhtään lanttumössöä tai punajuuripaistosta – nyt tarvitaan jotain uutta.

    Siihen liittyy myös blogihaasteemme, johon toivoisin sinun ehtivän osallistua. Haaste on jaettu neljään eri juurekseen, joista jokaista kokkaillaan vuoroviikoin. Ajatuksena on tuoda suomalaisiin raaka-aineisiin maailman maustetta. Ideat voi siis poimia ulkomailta: miten juures taipuu sushiin, mezeen, tortillaan, pastaan, you name it!

    Ensimmäinä estradille astui punajuuri, sitten lanttu ja tällä viikolla kokataan palsternakasta. Ensi viikolla lavan valtaa nauris, josta siis toivoisimme sinun loihtivan jotain uutta, houkuttelevaa ja ulkomailta lainattua. Tähän sinut haastoi Campasimpukka-blogi.

    Haasteeseen osallistuminen tapahtuu näin:

    – Ilmoita minulle hanne.valtari/at/tarinatalo.fi -osoitteeseen, että olet mukana.
    – Kehittele  marraskuun kolmannen viikon aikana (23.–29. marraskuuta) ulkomailta oppeja saanut naurisohje, toteuta se  ja tee repeptistä postaus. Ideoiden lainailu on tietenkin sallittua, joten ihan ikiomaa ohjetta ei nyt vaadita. Lähetä minulle sähköpostiin linkki, kun reseptipostaus on valmis.
    – Haasta myös muita blogeja kokkaamaan nauriksesta. Ilmoita haastamiesi blogien osoitteet minulle mahdollisimaan pian, niin osaan antaa heille lisätietoa ennen haasteen alkua.

    Jokaisen haasteviikon loputtua kerään resepteistä koosteen, joka julkaistaan Uuden Mustan sivuilla torstaisin. Punajuuri- ja lanttureseptikoosteet löytyvät jo sivuilta.

    Käytän mahdollisesti jutussa myös haasteeseen osallistuneiden reseptikuvia, mutta merkitsen tietenkin kuvaajaksi bloggaajan – onko tämä sinulle ok?

    Iloa ja aurinkoa!
    Hanne, Uusi Musta

    VastaaPoista
  2. Kiitos Campasimpukalle haastekutsusta ja Uudelle Mustalle mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä haasteen asettamisesta! Tottakai osallistun ja haastan Ahmijan ja Kotiäidin mukaan, mikäli heitä ei vielä ole haastettu.

    Nauris haasteena. Hmm. Pikaisen alkuinostuksen jälkeen pitääpi nöyrtyä ja ryhtyä pohtimaan aihetta. Tänne saa postata ideoita, mitä voisin lähteä työstämään.

    VastaaPoista
  3. Ja vielä viimevhetkellä yksi lisähaaste em. lähetän Karppisiskoille, jotta naurissoppa on täydellinen ;)

    VastaaPoista
  4. Hei! Osaisitko kertoa, mistä voisimme ostaa vaniljajauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut vaniljajauhetta luontaistuotekaupasta. Olen kuullut, että joissain isoissa marketeissa saattaisi löytyä myös maustehyllyn luota. En ole itse nähnyt ainakaan Cittareissa enkä Prismoissa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...