täyteläistä ja herkullista mantelimaitoa |
Nythän minä ihan hurahdin pähkinä- ja siemenmaitojen maailmaan. Ainakin mantelimaito on helppoa tehdä ja se on hyvää! Mantelimaidon tekemisen suurin haaste on muistaa laittaa mantelit ajoissa likoamaan, ennakointi. Muutoin maito valmistuu parissa minuutissa. Miten voikaan liotetun pähkinän jauhaminen yhdessä veden kanssa saada aikaiseksi niin ihanan ja täyteläisen pähkinämaidon - vaude!
Mantelimaitoa voi ainakin käyttää sellaisenaan juomana, kaakaon pohjana, mustikkamaitona, maustettuna maitona, voi kokeilla kahvin tai teen joukossa - miellyttääkö maku, puuroissa ja niiden lisänä, leivonnassa, smoothiessa, vanukkaissa ja myslin kera. Mantelimaitoa käytetään lehmänmaidon sijaan erilaisista syistä: lehmänmaidon sopimattomuuden mm. laktoosi-intoleranssi tai maitoallergia, eettisten syiden, hiilihydraattitietoisuuden (itse valmistettaessa se sisältää vähemmän hh kuin lehmänmaito), kasvisruokavalion vuoksi tai ihan muuten vain. Kannattaa kokeilla!
Ajatus mantelimaidosta lähti liikkeelle miettiessäni sopivaa nestettä rahkapullien taikinaan. Muistin nähneeni ruokakaupassa mantelimaitoa. Googlailin mantelimaitoa - minun nuoruudessani olisi sanottu: "selailtuani tietosanakirjaa..." - ja huomasin, että sitähän voi tehdä itse. Eikä vaikuttanut edes hankalalta. Saman tien otin mantelit esiin ja mittasin ne likoamaan. Tutustuessani aiheeseen syvemmin, havaitsin useiden bloggareiden makeuttavan mantelimaitoaan. Minä pidän ihan perusjuomasta ilman mitään makeutuksesta. Tosin, kannatan käyttötarkoituksen mukaaan mantelimaidon maustamista ja makeuttamista. Maustamiseen käy mm. vanilja, kaneli, muskottipähkinä, kaakaonibsit, liotetut taatelit ja inkivääri.
Säilytä mantelimaitoa jääkaapissa. Mantelimaito säilyy 3 päivää. Mantelimaidon voi myös pakastaa sopiviin käyttöannoksiin jopa jääpaloiksi.
mantelipuru menossa kuivumaan |
Lainaus Avaruusalus-blogista: "Lopuksi blenderin puhdistus käy nopeasti täyttämällä kannu puolilleen kuumaa vettä, lisäämällä pari tippaa tiskiainetta ja surraamalla täydellä teholla vajaa minuutin."
Lähteinä olen käyttänyt mm. seuraavia kirjoituksia:
Appelsiineja ja Hunajaa -blogin Mantelimaito
Jaakko Halmetojan Superfoodit suoraan ytimeen ja Kuinka valmistaa taikajuomia - Akvavitixin peruskoulutus
Uusi Musta -blogin Mainiot maidon korvikkeet
Hanna Skytän blogia
Mantelimaito
3 dl manteleita (kuorellisia tai kuorettomia)
vettä liotukseen
9 dl vettä
Kumoa mantelit isoon kulhoon. Kaada reilusti kylmää vettä päälle. Anna manteleiden liota mielellään yön yli, mutta kiireen sattuessa jokunen tuntikin riittää.
Siivilöi liotusvesi manteleista, heitä liotusvesi pois ja huuhtele manteleita juoksevan veden alla hetken. Mittaa mantelimaitoon käytettävä vesi valmiiksi. Kaada blenderiin mantelit ja vettä sen verran, että ne peittyvät kunnolla. Laita blenderi käyntiin ja anna sen pöristä, kunnes manteli on hienontunut mahdollisimman sileäksi. Lisää loput vedestä blenderiä surautellen.
Suodata mantelimaito harsokankaan tai pähkinämaitopussin läpi (itselläni oli siivilä suodatinpussin alla helpottamassa suodatusta - olisi voinut olla ilmankin ja kaataa mantelimaito mantelipurujen kera pussiin antaen maidon valua läpi ja lopuksi puristaa loput maidot puruista). Purista lopuksi viimeisetkin maitotipat mantelipurusta. Voit myös maustaa mantelimaidon surauttamalla mantelimaidon ja mausteet blenderissä vielä kertaalleen. Käytä mantelimaito heti tai laita jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Tosi hyvä juttu mantelimaidosta, kiitos!
VastaaPoistaPunaposkinen kiitos kommentista :)
PoistaBlogisi on muuten nyt lisätty tälle listalle:
VastaaPoistahttp://vhh-123.blogspot.fi/2013/03/suomalaisia-karppiblogeja.html
Lisää iloisia hymiöitä :)
PoistaSinulla on hieno ja informatiivinen blogi!
Kiva kun sinäkin tuohon hurahdit;D
VastaaPoistaEn ole vuosiin juonut tai käyttänyt tavallista maitoa (vuohen -ja lampaan juustoja kyllä) ja rakastan kaikenlaisia vaihtoehtomaitoa,joista mantelimaito onkin suosikkejani:) Ja siitä jäljelle jääneestä massasta saa niin kivasti tehtyä myös kaikenlaista:)
Hurahdin sur, rur, kun mantelimaito ilmestyi kuin tyhjästä blenderiini. Ihan kujin siinä olisi taikaa ;)
PoistaAikomuksena on vielä ainakin kokeilla cashewmaitoa sinun ohjeesi mukaan - nämä pähkinämaidot kun ovat niin hyviä.
Tämä onkin ihan uusi laji minulle.
VastaaPoistaNiin minullekin. Todella makee juttu! :)
Poistatässäpä sulle haaste: http://www.lily.fi/juttu/haaste-viikon-menu#.UTxfDRa2It0.facebook
VastaaPoistaKiitos mielenkiintoisesta haasteesta!
PoistaKamera paikottautuu viikoksi keittiöön ;)
Moi! Kokeilin tätä tänään. Ymmärsin kuitenkin ohjeen väärin, joten en laittanut blenderiin manteleiden kanssa sitä liotusvettä, vaan sitä ennen kaadoin liotusveden pois ja laitoin tavallista vettä manteleiden seuraksi. x( Mutta laitoin kuitenkin uudet mantelit likoamaan, että illalla teen sit uuden satsin.
VastaaPoistaToinen juttu on se, että olen allerginen mantelille. Ennen kuin maistoin mantelimaitoa, ajattelin että en saa siitä oireita, koska maito on suodatettua (ajattelin että se ei allergisoisi, kuten esim. kokonaiset mantelit). No, toisin kävi. Join maitoa pienen tilkan, ja heti rupes suupieliä ja kurkkua kutittamaan. Mitä voisin kokeilla mantelimaidon sijaan? Toki olen itsekin näitä vaihtoehtomaitoja googletellut ja yksi kokeilun arvoinen on seesaminsiemenmaito, mutta kysyn nyt sinultakin, jos tietäisit. :) Kiitos!
Olipa hyvä, että kirjoitit kokemuksistasi. Kiitos! Ymmärsit reseptini ohjeen aivan oikein ensimmäisellä kerralla. Toisin sanoen liotusvesi heitetään pois ja blenderiin lisätään hanakylmää, raikasta vettä. Lisään ohjeeseen varmuudeksi pienen maininnan asiasta, ettei muille käy samoin kuin sinulle.
VastaaPoistaKurjaa, että olett allerginen mantelille. Onneksi vaihtoehtoja löytyy kuitenkin runsaasti.Itse en ole vielä koeillut muita versioita kuin mantelimaitoa. Appelsiineja ja hunajaa -blogin Jael on ainakin tehnyt cashewmaitoa (http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2008/11/cashew-maito.html) (älä siivilöi sitä, neuvoo Jael), kookosmaitoa (http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2008/12/kookosphkin.html) ja mainitsemaasi seesamimaitoa. Kannattaa kokeilla!
Kokeiltu on - suodatinsysteemi täytyy vielä saada paremmaksi mutta muuten onnistui hyvin ja surautin itselleni ihanan banaani-mustikka-mantelismoothien välipalaksi :). Seuraavaksi alkaa pikkuleipäohjeen etsinnät, että saan käytettyä mäskin.
VastaaPoistaVoih - banaani-mustikka-mantelismoothie kuulostaa herkulliselta!
PoistaSiitä mäskistä voi tehdä melkein mitä vain mantelijauheestakin. Itse olen käyttänyt sitä mantelisen siemennäkkärin tekoon - tulee muuten erinomaista rouskuteltavaa!
Kiitos kaunis :)
VastaaPoistaVoikohan tätä tehdä paahdetuista manteleista? Siis että paahtaa ensin uunissa kuorellisia manteleita ja sitten tekee mantelimaitoa siitä. (Olen se sama tyyppi joka kommentoi tänne allergiasta. En siis voinut juoda tätä kun tää oli raakaa, mutta mietin et jos ne paahtais ensin...) Silloinhan ne on kuivempia niin pitäis varmaan laittaa enemmän vettä... hmm.
VastaaPoistaEn osaa sanoa. En ole ennättänyt kokeilemaan. Suositan, että teet pienen koe-erän ja kerrothan meille muillekin, onnistuiko kokeilu. Paahdettu mantelimaito kuulostaa suloisen ihanalta :)
PoistaHei. Pitääkö tuota mantelimaitopussia pestä? Jos niin miten :D ? Tuskin ainakaan pesukoneessavai :) ?
VastaaPoistaHei Eltsu 80!
PoistaAnteeksi vastaukseni on kestänyt, mutta olin hiljan leikkauksessa ja vasta nyt olen pystynyt nousemaan koneen ääreen.
Mantelimaitopussi tulee aina pestä käytön jälkeen ainakin kylmällä vedellä. Mikäli pussi tuntuu edelleen likaiselta tai siinä on jotain hajuja, pese puristelemalla vähäisellä määrää tiskiainetta ja huuhtele pussi tämän jälkeen runsaalla juoksevalla vedellä.
Pesukoneeseen en pussia laittaisi, sillä luultavasti se ei kestä konepesua. Jos pussissa on ostettaessa erikseen mainittu konepesumahdollisuus, voi sitä tällöin pestä annettujen ohjeiden mukaisesti.
Yllä on linkki Ruohonjuuren sivuille pähkinämaitopussia esittelevälle sivulle, mutta ko. sivu on poistettu käytöstä. Löysin esimerkkinä uuden sivun, jolta ainakin voi ko. pussia ostaa: http://www.froothie.fi/nut-milk-bag