perjantai 15. maaliskuuta 2013

Mantelinen siemennäkkäri



Näkkäriä kannattaa leipoa itse, koska ne ovat helppoja valmistaa, maistuvat kerrassaan herkullisilta ja säilyvät hyvin - mikäli eivät katoa parempiin suihin. Meillä näkkärit loppuvat nopeasti ;)

Mieheni huomauttaa herkästi, mikäli siemennäkkäri on loppu. Siemennäkkäri on hänen herkkuaan. Olen leiponut alkuperäistä siemennäkkäriä todella usein. Tänään halusin kokeilla käyttää mantelimaidon valmistuksessa ylijäänyttä, kuivattua mantelipurua näkkärin runkona - hyvää oli. Mantelipurun sijaan voi käyttää mantelijauhetta tai mantelijauhoja. Koitan ensi kerralla muistaa mitata punnitsemani siemenet ja jauheet, päivitän postausta sitten joskus. Tällä kertaa hoksasin mittaamisen vain pellavansiementen kohdalla.

Paistaessa näkkäreitä, ne kuivuvat kovaksi ja paahtuvat maukkaiksi. Kerään talteen myös näkkärimurun, jota jää leivinpaperin päälle valmiita näkkäreitä talteen kerätessäni. Näkkärimuruissa on samaa ihanaa paahdettua makua kuin näkkärissä. Murua voi ripotella esimerkiksi jogurtin, marjarahkan tai jätskin päälle. Nam!


Mantelinen siemennäkkäri

100 g mantelipurua tai mantelijauhetta
50 g   auringonkukansiemeniä
50 g   kurpitsansiemeniä
50 g   pellavansiemeniä (n. 0,75 dl)
50 g   seesaminsiemeniä
25 g   vehnäleseitä tai fibrexiä (sokerijuurikaskuituhiutale)
2 rkl   psylliumia
1 tl     suolaa
6 dl    vettä

Sama resepti  grammat muutettuina desilitroiksi:
2 dl     mantelijauhetta tai 4,5 dl mantelipurua (mantelipuru on todella kevyttä höttöä, siksi sitä tarvitaan enemmän)
1,5 dl   auringonkukansiemeniä
0,75 dl kurpitsansiemeniä
0,75 dl pellavansiemeiä
0,75 dl seesaminsiemeniä
1,25 dl vehnäleseitä tai fibrexiä
2 rkl     psylliumia
1 tl       suolaa
6 dl      vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon vesi. Anna turvota 10 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan, kahta pellillistä varten. Levitä taikina kummallekin leivinpaperille taputellen ohuiksi levyiksi. Voit käyttää kertakäyttöhanskoja levittämisessä (pakastepussikin toimii). 

Paista molemmat pellilliset samanaikaisesti kieroilmauunissa 160 asteessa ensin 10 minuuttia. Ota pellit uunista ja jaa pizza- tai taikinapyörällä kumpikin näkkileipä 4 x 4 palaan. Laita pellit takaisin uuniin 50-60 minuutiksi, kunnes näkkärit ovat täysin kuivahtaneet. Vaihda näkkäripeltien paikkoja puolen tunnin paistamisen jälkeen. Leikkaa varovaisesti vielä kerran näkkileivän palaset irti toisistaan pizza- tai taikinapyörällä.

menossa uuniin
näitä on paistettu 10 minuuttia ja nyt on jaettu osiin
ihana näkkärimuru ;)
Jälkikirjoitus 6.5.2013: Reseptiin on lisätty ainesosat grammoista muutettuina desilitroihin helpottamaan mittailuja. Mittailin samalla kun tein meille näkkäriä. Näkkäriä pitää aina olla kotona ;o)

28 kommenttia:

  1. Tulipa hyvän näköisiä näkkäreitä! Yleensä käytän mantelimaidosta jäljellee jääneen mantelipurun raw-pikkuleipiin, mutta ensi kerralla voisi kokeilla näitä näkkäreitäsi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Kävin äkkiä selailemassa sinun raw jälkiruokia. Vau miten paljon ihanuuksia! Hoksasin myös, että minun näkkärin voi valmistaa myös raakana kuivurissa.

      Poista
  2. Ai että miten ihana ohje!!! Oon ihan näkkäribimbo ja kaupan gluteeniton on kallista...! Tätä teen tänään, oi jes! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lay Puntti!

      Minäkin olen näkkärin narskuttelija ;)

      Poista
    2. Tehty jo monesti ja aivan huippua!! :)

      Poista
    3. Meillä on samanlainen maku näkkäreissä ;)

      Meillä tuoksuu tänään näkkäri - taas!

      Poista
  3. Pitihän näitä testata ja aivan loistavia olivat, varmaankin tulevat olemaan vakio kamaa tässä perheessä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsitte! Olen leiponut siemennäkkäreitä jo pari vuotta (huhtikuu 2011 löytyy samankaltainen resepti, ja toukokuu 2011 nokkosversiona). Kuten yllä mainitsin, mieheni alkaa vaatia näkkäriä, kun hänen mielestään ollaan oltu ilman sitä - eli vakiokamaa meillä ;)

      Poista
  4. Hei!

    Onkohan sinulla mahdollisesti noista mitoista desimääriä, kun ei ole puntaria käytössä?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä, mutta pyrin laittamaan desimitat maanantaina tai tiistaina. :)

      Poista
    2. Hei!

      Anteeksi - en ehtinytkään leipoa näkkäriä aikaisemmin kuin tänään. Reseptissä näkyy nyt molemmat ainesmitat: grammat ja desilitrat.

      Toivottavasti uudet mitat auttoivat ja haluat vielä tehdä siemennäkkäriä ;o)

      Poista
  5. Kiitos paljon muunnoksista! :)

    VastaaPoista
  6. Minulla on ollut se ongelma, että tarttuu leivinpaperiin kiini, toisella kertaa enemmän, toisella taas ei. Olen kerran yrittänyt kevyeesti voidella leivinpaperin öljyllä, takertui vielä pahemmin. Onko sinulla tai muilla ollut samoja ongelmia ?
    Kertokaa joku niksi ettei näin kävisi. olen aivan hullaantunut, näihin vatsa ystävällisiin näkkäreihin ja leivon nitä joka viikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että näkkäri maistuu :)

      Harmi, että se tarttuuleivinpaperiin. Minulla käy samaten aina silloin tällöin. Kun näkkäri tarttuu leivinpaperiin, ei minulla ole muuta konstia kuin varovasti vetää papasia irti paperista. Murua tulee enemmän, mutta sen voi laittaa jogurtin tai smoothien joukkoon.

      Eli niksiä ei minulla varsinaisesti ole. Lieneeköhän eri laatuisten leivinpapereiden syytä? En tosin ole koskaan aavistanutkaan, että niissä voisi olla eroja. Yksi niksin kaltainen on kokeilla käyttää "kestoleivinpapereita" eli sellaisia muovisia/silikonisia (mitä lie materiaalia, en tiedä). Niihin ei EHKÄ tartu niin helposti.

      Poista
    2. Entäs jos pellin voitelisi ja levittäisi suoraan siihen, tarttuisko sittenkin? Onko pakko käyttää leivinpaprua?

      Poista
    3. Ei leivinpaperia ole ole pakko käyttää. Voit kokeila pellin voitelua ja taputella taikinan sen päälle. Myös leivinpaperin voi voidella, jolloin näkkäri voi irrota helpommin. Olen nähnyt toisten käyttävän näkkäriresepteissään voita tai öljyä, joten näkkäri ei ainakaan mene pilalle, kun paistoalustan voitelee. Kokeilemalla selviää. Kerro ihmeessä täälläkin, kuinka onnistuit!

      Poista
  7. Mitenhän nämä muuten onnistuu ei-kiertoilmauunissa? Kokeilin eilen noilla ohjeilla, mutta ei ainakaan tunnin paistaminen riittänyt kovettamaan leipiä. Pistin tänään uudestaan uuniin... Kokeillaan "hiljaa hyvää tulee" -tekniikkaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti, sait uudelleen paahtamalla näkkärit kuivahtamaan.

      Paistaminen onnistuu hienosti tavallisessa uunissa, mutta yksi pellillinen kerrallaan ja 175 asteessa. Paistamisen loppuvaiheessa käy vällillä kurkistamassa uuniin, etteivät näkkärit ala tummua liikaa. Mikäli käytät matalampaa lämpötilaa, pidät vain pidempään uunissa ;)

      Poista
  8. Ihanaa näkkäriä on. Olen myös tehnyt useamman kerran! Kiitos ohjeesta ja Hyvää Joulua sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita!

      Tämä näkkäri on meidän perheessä vakiotavaraa. Kun purnukan pohja tulee esiin ja näkkäri alkaa olla vähissä, mieheni huomauttaa huolestuneena asiasta. Nykyään paahdan näkkäriä vähän alkuperäistä pidempään, jolloin siihen tulee ihana paahtunut maku. Pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei näkkäri kärähdä.

      Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

      Poista
  9. Paloiteltuna uuniin. Hieman modattu suolaton versio ja lupaavalta tuntuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitkö erillisiä lättysiä? Näkkäriä voi tehdä tosiaan myös niin, että taputtelee leivinpaperin päälle pari ruokalusikallista taikinaa valmiiksi irti toisistaan. Tällöin ei taikinat mahdu kahdelle pellille, vaan näkkäreitä saa paistella useamman pellillisen.

      Suola ei todellakaan ole välttämätöntä, makuasia lähinnä.

      Poista
  10. Hei. Minulla uuttui kiertoilmassa öljyt uunin pohjalle. Huomasin vasta, kun laitoin tasalämmön 200 asteeseen seuraavana päivänä niin öljy kärysi ja palohälytin sammutti uunin virran. Mitäköhän tein väärin. Hyvää kyllä oli. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että näkkäri maistui, vaikka olikin uunin kanssa hankaluuksia. En osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Reseptissä ei ole rasvaa lainkaan lukuunottamatta pähkinöiden ja siementen sisältämiä öljyjä. Näin äkkiseltään väittäisin, että palanut rasva ei olisi näkkärinpaistosta. Itselläni ei ole käynyt kertaakaan kuten sinulla, vaikka olen päästänyt jopa mieheni paistamaan näkkäriä - hän ei näet ole kaikkein kokenein kotikokki. Vaikka joskus käy vähän hassusti, kannustan silti kokeilemaan uudelleen ja seurailemaan näkkärin paistumista. Puhtaampaa paistoa ensi kerralla!

      Poista
  11. tätä kuluu meillä kovaa tahtia ja koitettiin korvata mantelirouhe maapähkinärouheella kun on huomattavasti edullisempaa, näkkäri maistuu yhtä hyvältä ja pysyy paremmin eheänä voidellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea kokeilla muita pähkinöitä mantelin sijaan! Kaikkia aineksia voi luovasti vaihdella. Kiva kuulla, että maapähkinärouhe toimii hyvin – pitää itsekin kokeilla!

      Poista
  12. Ei sattus olemaan tietoa hiilareiden määrästä? :)

    VastaaPoista
  13. Testiin meni versio johon laitoin hieman hernerouhetta sekaan. Anniina

    VastaaPoista