tiistai 25. helmikuuta 2014

Broilerin tai kanan keittäminen ja kanaliemi


Kanaliemen tekeminen on helppoa ja itse keitetty liemi on moninkertaisesti parempaa kuin liemikuutioista tehdyt liemet. Omassa liemessä on raikas, herkullinen maku eikä siinä ole keinotekoisia säilöntä- tai aromivahvenneaineita.

Kaupoista kokonaisia kanoja löytää yleensä pakastettuina. Paremmin varustetuissa kaupoissa on jopa valinnanvaraa erilaisten pakastettujen kanojen ja broilerien välillä. Kokonaisia broilereita myydään myös vakuumissa, tuoreina. Kun alat valmistaa ruokaa kokonaisesta linnusta, tulee tarkistaa kumpaa se on: kanaa vai broileria. Kanaa kypsenetään ainakin kaksi kertaa kauemmin. Ostamani lintu oli tällä kertaa "uunibroileri" -nimellä varustettu ja ohjeen mukaan kypsennysaika uunissa puolitoista tuntia. Kun linnun keittää, se kypsyy nopeammin kuin uunissa. Broileria ei kannata keittää yli tuntia, mutta kanaa tulee keittää ainakin kaksi tuntia. Olen tehnyt kanalientä myös broilerin perkuuroippeista, ostaessani broilerin rintaleikkeitä, joista poistin luut ja nahkat valmistaessani salsa-broilerirullia.

olen lapsesta asti vetänyt onneluusta ;)
Kanaliemen voi valmistaa niin broilerista kuin kanastakin. Broilerin liha ei ole yhtä sitkeää kuin kanan, joten se kypsyy nopeammin. Tosin kanaliemi on hiukan aromikkaampaa muun muassa pidemmän keittoaikansa ja kananlihan maukkuuden johdosta. Broileria ei kuitenkaan saa keittää liian kauan, koska tällöin se ylikypsyy ja kuivahtaa. Hassua sinällään, että liemessä voi kuivua ;)

Kun linnun on keittänyt, sitä ei kannata jäähdyttää kokonaan. Lämpimästä kanasta on nimittäin helpompi irrotella lihat luista ja nahkakin lähtee lämpöisenä helpommin irti. Keitetty kanan- tai broilerinliha on valmista tarjottavaksi sellaisenaan kastikkeen kera, se sopii myös muun muassa salaatteihin, munakkaisiin, risottoihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Kypsä liha lisätään ruokaan aivan valmistamisen loppuvaiheessa. Tällä kertaa tein broilerista lapsuuden herkkuani, kanaviilokkia. Vai pitäsikö sitä kutsua broileriviilokiksi?

Tästä löydät liemireseptejäni – erilaisia liha-, kana-, kasvis- ja rapuliemiä.



Broilerin tai kanan keittäminen – kanaliemi


1 broileri tai kana (sulatettuna)

5-litran kattila

liemi:
vettä
2    porkkanaa paloilteltuina
1    palsternakka paloiteltuna
1    sipuli lohkoina
0,5 selleriä paloiteltuna
(0,5 lanttu paloiteltuna)
nippu persiljaa, lipstikkaa, timjamia tai rakuunaa
3     laakerinlehteä
1 tl  kokonaisia maustepippureita
(0,5 tl kokonaisia valkopippureita)
suolaa

Huuhtele kana kylmällä vedellä. Aseta huuhdeltu kana kattilaan ja kaada sen päälle kylmää vettä niin paljon, että se peittyy kokonaan. Nosta kattila liedelle ja laita vesi kiehumaan. Jonkin ajan kuluttua pinnalle alkaa nousta vaahtoa. Kuori vaahto liemen pinnalta lusikalla tai reikäkauhalla. Kun vaahto on saatu poistettua, eikä sitä muodostu enää lisää, kumoa vihannekset, persilja, laakerinlehdet ja pippurit liemeen kanan joukkoon. Mausta suolalla.

Keitä kanaa hiljaisella tulella kunnes se on kypsää. Broilerin  keittoaika on 30–60 minuuuttia ja kanan 2–3 tuntia. Kypsyyden voit tarkistaa viiltämällä lihaa tai pistämällä lihaa tikulla. Mikäli lihasneste on täysin kirkasta, kana on kypsää.

Nosta kana kahden kauhan avulla liemestä lautaselle. Anna sen hieman jäähtyä, mutta ei täysin. Kun kana on hieman jäähtynyt, irrottele siitä ensin nahka ja sen jälkeen lihat luista.

Siivilöi kanaliemi ja keitä sitä kokoon noin puoleen siitä, mitä se oli. Näin saat tiiviimmän ja makuisamman liemen, jota voit käyttää kastikkeisiin ja keittoihin. Laita jäähtynyt liemi jääkaappiin, jolloin sen rasva jähmettyy liemen pinnalle ja on helppo poistaa liemestä. Ylijäävä liemi kannattaa pakastaa.

siivilöity kanaliemi on kauniin kirkasta


*****

Jälkikirjoitus:

Nyt en kuvilla komeile. Anteeksi. Päätin kuitenkin julkaista tämän postauksen, jotta saisin jutun aikaiseksi. Olen nimittäin jättänyt jo useamman kerran reseptit odottamaan sitä, että teen ruoan uudelleen ja otan paremmat valokuvat. Yleensä unohdan ottaa ne kuvat seuraavilla kerroilla. Ehkä otan paremmat kuvat seuraavalla broilerin tai kanan keittämisen yhteydessä ja vaihdan nämä nykyiset pois, mutta näillä mennään tähän hätään. 

Kävin viime viikolla tutustumassa Esko Männikön "Time Flies" -näyttelyyn Taidehallissa. Se oli mahtava! Minä koin kuvat kovin kauniina, vaikka toisinaan kuvien kohteiden sijanti oli keskellä sekamelskaa. Kuvissa vallitsi ihana harmonia ja värit hivelivät silmiä. Sommittelu oli erittäin taitavaa. Ihastuneena kävelin näyttelyä läpi yhä uudelleen ja uudelleen. Näyttely päättyy Helsingissä 2.3.2014 ja jatkaa matkaa Turun taidemuseoon, jossa se on esillä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Suosittelen lämpimästi Esko Männistön "Time Flies" -näyttelyä!



12 kommenttia:

  1. Hyviä kuviaha tuossa on.Kun vielä söin kanaa,niin tein usein kanalientä,sellaista oli meillä usein lapsuudessa kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :)

      Luulen, että kanoja keitetään nykyään vähemmän. Ainakin kokonaisia kanoja on nykyään niin vähän tarjolla. Itse tehty kanaliemi on maukkainta!

      Poista
  2. Hyvä ohje! Käytätkö kanan nahkaa muuten vielä johonkin keittämisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri :)

      En käytä keitettyä nahkaa mihinkään muuhun kuin maatumaan kompostoriin.

      Poista
  3. Minusta tuo liemikuva on todella kaunis! Olen usein tehnyt kanilientä niistä kanin osista, jotka jäävät yli kun parhaat palat on irroteltu. Keitän liemen kokoon, vielä tiiviimmäksi kuin vain puoleen, ja pakastan jääpalapusseissa. Toimivat ruuanvalmistuksessa kuten kanaliemikuutiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Keskeneräinen :)

      Juu, lientä voi keittää kokoon juuri noin tiiviiksi – hyvä, että muistutit, kun unohdin asiasta mainita!

      Kaniliemi kuuostaa ihanalta! *Ihastunut huokaus* Minä vain haaveilen riistasta ja satunnaosesti ostan sitä kauppahallista. Tosin kania en ole vielä valmistanut.

      Poista
  4. Meidän nuoressa perheessä ostettiin ensimmäinen 10 l kattila, jotta voidaan keittää kerralla kaksi kanaa. Siitä on jo pari-kolme vuotta ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Ruutukokissa kehotetaankin keittämään kaksi kanaa samalla kertaa pitkän kysymisajan vuoksi. On siten taloudellisempaa ;)

      En enää muista mihin tarkoitukseen aikoinaan ostin 5 litran ja 10 litran kattilat, mutta suositan niiden hankkimista kaikille kotikokeille. Jos kanan keittämistä ajatellaan, yksi kana menee 5 litran kattilaan, kaksi 10 litran kattilaan. Vastaavasti monia asioita on paljon helpompi tehdä, kun on riittävän isot kattilat käytössä. Yksinasujankin on helpompi tarjota isommalle joukolle vaikka keittoa, kun on ihana iso kattila käytössä. Tosin, voihan näitä isoja kattiloita lainailla, jos niitä lähipiiristä löytyy. Minulla on näitä isoja kattiloita niin kotona kuin mökillä. Lapsilleni aioin ostaa omat isot kattilat, kun ovat muuttamassa pois kotoa;)

      Poista
  5. Hei, mainitset suolan lisäämisen samalla, kun lisätään kasvikset. Olen itse kuullut sellaisen ohjeen, että jos haluaa kasvisten luovuttavan makunsa nesteeseen, ei saisi lisätä suolaa keittovaiheessa, vaan vasta sitten, kun liemi on valmis ja kasvikset siivilöity pois. Jos taas haluaa maukkaita kasviksia, on suola lisättävä jo keittovaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle hyvästä vinkistä!

      Lisäsin suolaa ennen kasvisten siivilöintiä siksi, että ajatuksenani oli saada myös kanaan hieman suolaa sitä kypsennettäessä. Liemeenhän on helpoin lisätä suolaa kokoonkeittämisen jälkeen, eikä itse liemi suolaa keitettäessä kaipaakaan.

      Poista
  6. Mitä tapahtuu kasviksille keitosta siivilöinnin jälkeen? Eli miten jatkokäytät kasvikset ja kanan?

    VastaaPoista
  7. Tämä on oikeasti hyvä nykyiset naaraskokit ei tiedä mistään mitään ja ostavat kanaa ostavat broilerin kaupasta, ja sitten kyselevät kauanko tämä kana kypsyy. atria lähti samaan kanansuikaleita perhetilalta :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...