Mantelinäkkäri maistuu todella hyvältä ja leipoessa keittiöön levittyy huikean hyvä, paahteinen tuoksu. Lisäksi näkkäri on erittäin helppo leipoa.
Näkkileivän kehittäminen lähti siitä, että halusin keksejä tai näkkäriä murskattavaksi huomisiin Runebergintorttuihin. Minulla ei ollut pipareita joulusta jäljellä, enkä jaksanut alkaa niitä leipomaan. Halusin helpon taikinan, jonka kanssa ei joudu paljoa puuhastelemaan. Muunsin mantelisen siemennäkkärin reseptin mantelinäkkäriksi ja lisäsin tilkan öljyä taikinaan. Vau – homma toimi yli odotusten! Näkkäri sopii Runebergintorttujen lisäksi nautittavaksi vaikkapa voisipaisulla ja juustosiivulla höystettynä. Niin ja jos mantelinäkkileipää käyttää niihin huomisiin torttuihin, kannattaa torttutaikina maustaa lisäksi piparkakkumausteella ;)
Käytän mantelijauhetta melkoisesti, joten ostan sitä aina isommissa pakkauksissa. Ruokakaupoissakin mantelijauhetta löytyy pienistä paketeista isompiin, ainakin 800 gramman pusseihin. Isommat pussit ovat yleensä kilohinnalta edullisimpia. Tässä reseptissä käytetään 5 dl mantelijauhetta, joka on suunnilleen 300 grammaa. Näkkileipää voi tehdä kaksinkertaisen annoksen, jolloin pellit voi paistaa kiertoilmauunissa samanaikaisesti 160 asteessa samat 55 minuuttia kuin yhtä pellillistä paistaessa.
Mantelinäkkäri
5 dl mantelijauhetta1 rkl psylliumia
0,5 tl suolaa
2,5 dl vettä
2 rkl öljyä
halutessasi pinnalle:
seesamin- tai unikonsiemeniä
Sekoita kulhossa mantelijauhe, psyllium ja suola. Mittaa öljy veden joukkoon ja kaada vesi-öljyseos jauhoihin. Sekoita taikina lusikalla tasaiseksi. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.
Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taputtele taikina kylmään veteen kosteutetuilla käsillä pellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Paista taikinalevyä 175 asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa taikinalevy pizzaleikkurilla noin 20 palaan. Nosta pelti uudelleen uuniin ja paista vielä noin 45 minuutin ajan. Paistoaika on siis yhteensä noin 55 minuuttia. Jos uunisi paistaa hieman epätasaisesti, kuten omani, voit kääntää peltiä toisin päin puolessa välissä paistoaikaa. Paista näkkileipään kaunis kullanruskea väri, mutta varo polttamasta sitä.
Anna näkkärin jäähtyä ja kuivua loppuun leivinpaperin päällä. Irrottele jäähtynyt näkkäri palasiksi.
*****
Muita näkkärireseptejäni:
klassikkojen klassikko siemennäkkäri
kaksi nokkosnäkkäriä
mantelinen siemennäkkäri
Ihanan näköiset näkkärit ja olet saanut laitettua ne niin tasaisiksi:)
VastaaPoistaKiiros Jael :)
PoistaNäkkäri tasoittuu uunissa, kunhan sen on taputellut ohueksi ennen uuniin laittoa. Helppoa kuin mikä!
Minäkin olen ihastunut mantelijauheeseen. Taas yksi "pakollinen" aines keittiössäni :D
VastaaPoistaNämä mantelinäkkärit, kaikessa yksinkertaisuudessaan, kuulostavat juuri siltä, että tehtävä on. Makeakin versio voisi toimia..
En ollut varma onnistuvatko näkkärit, kun olivat niin yksinkertaisia. Kyllä tuli hyvä mieli, kun näin helppo on myös todella hyvää :D
PoistaKiva kun nämä näkyy naamakirjassa!!
VastaaPoistaTaidan heti mennä ja leipasta tätä!!
Auringon paistetta toivotellen
Suvianne
Jee, olet löytänyt Hiidenuhman keittiön myös sieltä :D
PoistaAurinkoa odotellessa ja sitä teillekin toivotellen :)
Resepti tallennettu...kiitos :)
VastaaPoistaKiva! Minäkin keräilen mieleisiäni reseptejä talteen, vielä kun ehtisi niitä kaikkia kokeilemaan ;)
PoistaOnneksi ehdin kokeilla...olivat meinaan hyviä. Tulee tehtyä toistekin :)
PoistaResepti on niin simppeli ja hyvä, että tämä on jo nyt kehkeytynyt klassikoksi ;)
PoistaKivan näkkärireseptin olet kyllä kehitellyt. :) Meikäläisenkin näkkäri/keksipurkki alkaa kolista jo tyhjyyttään, pitäisiköhän pistää pellillinen heti paistoon...
VastaaPoistaKiitos Rommirusina :)
PoistaMeillä nämä itse tehdyt näkkärit menevät aina kuin kuumille kiville ja purkkien pohjat ammottavat helposti tyhjyyttään ;)
Kiitos reseptistä! Oli jälleen niin hyvää! Reseptisi kyllä sopivat meidän perheen makunystyröille :) Jätin paiston hieman kesken, saatiin illalla pehmoista leipää ja aamulla näkkäriä, kun jätin jäljelle jääneet palat kuivaamaan pellille :)
VastaaPoistat. Helena
ps. odottelen lisää hauki-reseptejä, kerrankin olen saanut jotain hyvää aikaiseksi ko. kalasta ;)
Kiitos Helena :)
PoistaHyvä ideä tuo tuoreeltaan lämpimät leipäset ja sitten kuivumisen jäkeen näkkäri! Nam!
Ihanaa, että laitoit reseptitoiveen haesta! Haukeakin teen varmasti jossain vaiheessa jälleen, mutta huomenna postaan kalareseptin turskasta. Resepti voi toteuttaa myös hauesta ;)
Oi, maistuvan kuuloinen resepti! Näkkileivän himo iski ;)
VastaaPoistaKiitos Ansku!
PoistaNäkkärit ovatkin hyviä.
Hieno idea, testiin.
VastaaPoistaKiitos!
PoistaToivottavasti tykästyt!
Ihanan simppeli ohje. Tallensin. :)
VastaaPoistaKiitos Tiina! Minunkin pitää tehdä jälleen näitä. Olen viime aikoina tehnyt niin usein mantelinen näkkäri - reseptillä, että tästä saa ripauksen vaihtelua. Hyviä ovat molemmat!
Poista