Erikoistomaatit eroavat perinteisestä pyöreästä ja punaisesta tomaatista muodoillaan, väreillään ja koollaan. Kirsikkatomaatteja käytän melko usein, mutta olen lisännyt keltaisten ja oranssien tomaattien käyttöä, koska ne tuovat aurinkoista väriloistoa ruokaan. Tyttäreni on saanut joskus valmentajaltaan ohjeen, että urheilijan tulee syödä päivittäin viittä eriväristä vihannesta. Erivärisistä kasviksista saa kustakin erilaisia terveysvaikutuksia ruokavalioon. Tomaattijuustokakussa olen käyttänyt sekaisin kaiken näköisiä ja kokoisia tomaatteja koristeluun – pihvitomaattia, keltaisia luumutomaatteja sekä punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja. Täytteeseen paahdoin keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja, mutta siihen voi käyttää vaikkapa keltaisia, oransseja tai punaisia luumutomaatteja. Nämä isommat tomaatit siivutetaan paahtamista varten. Paahdetut tomaattisiivut ruttaantuvat siirrettäessä pelliltä tai vuoasta, mutta se ei haittaa mitään – maku on ihana! Paahdoin tomaatit uunissa kakkua varten, jotta ne eivät olisi täytteeseen liian kosteita. Paahdettuja tomaatteja kannattaa kokeilla myös salaattiin.
Tomaateista saa helposti aurinkokuivattuja tomaatteja vastaavia kuivaamalla ne uunissa. Rakastan tomaattia, joten löydät runsaasti myös muita tomaattisia reseptejä blogini sivuilta.
Kotimaisia vihanneksia on ilo kokkailla ja käyttää. Ne maistuvat hyviltä ja ovat osa terveellistä ruokavaliota. Sirkkalehtimerkistä tunnistaa sataprosenttisesti Suomessa viljellyn vihanneksen. Merkki takaa myös sen, että vihannekset ovat erinomaista laatua ja tuotettu ympäristöä säästävin menetelmin. Mainitsemisen arvoista on lisäksi se, että käyttämällä sirkkalehtimerkittyjä vihanneksia, tukee kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia.
Yksinkertaiseen tomaattisalaattiin tomaattia, rucolaa, basilikaa ja rouhaisu mustapippuria |
Tomaattijuustokakku on helppo tehdä, mutta sen tekeminen täytyy suunnitella etukäteen. Aikaa kuluu tomaattien paahtamiseen ja jäähtymiseen, pohjan viilentämiseen ennen ja jälkeen paistamisen sekä valmiin juustokakun jäähtymiseen ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten vielä jääkaappikylmäksi. Melko lailla jäähdyttelyitä. Kakku kannattaakin tehdä päivää ennen tarjoamista, jolloin kakulla on riittävästi aikaa asettua, mutta sen voi tehdä samana päivänäkin – aikaa tosin pitää varata runsaasti edellä mainitsemiini jäähtymisiin. Tomaattijuustokakun kera tarjottavaksi sopii vihreä salaatti, johon on lisätty ylijääneet tomaatit tai osa niistä.
Lisää kotimaisista vihanneksista löydät:
Puhtaasti kotimainen, Kauppapuutarhaliitto, Vihannes.net sekä Facebooksissa Vihannes.netin sivuilta.
Paahteinen tomaattijuustokakku
12:lletomaattien paahtamiseen:
noin 200 g keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja halkaistuina
oliiviöljyä
1 rkl timjamia hienonnettuna tai riivittynä
suolaa ja mustapippuria
pohja:
250 g saksanpähkinöitä (tai korppujauhoja/Pofiberiä)
50 g voita
(1 tl psylliumia*)
täyte:
500 g tuorejuustoa
150 g voimakkaan makuista juustoa raasteena tai muruna
2 dl kermaa
3 kananmunaa
1 dl paahdettua tomaattia karkeasti silputtuna (alla ohje)
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
päälle:
erivärisiä ja kokoisia tomaatteja siivuina, pienet kirsikka- ym. tomaatit halkaistuina
koristeeksi:
basilikaa tai rucolaa
Tomaattien paahtaminen
Levitä tomaatit leikkauspinta ylöspäin voideltuun vuokaan. Sipaise pullasudilla niiden päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle timjamia, suolaa ja mustapippuria. Paahda tomaatteja uunin yläosassa 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes tomaatit saavat vähän väriä ja lähes kuivia. Anna tomaattien jäähtyä.
Pohjan valmistaminen
Rouhi pähkinät karkeaksi jauheeksi monitoimi- tai talouskoneen leikkuuterällä. (Sekoita joukkoon psyllium.) Nypi huoneenlämmin voi pähkinöihin. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Taputtele taikina tiiviisti vuoan pohjalle. Laita vuoka puoleksi tunniksi jääkaappiin kylmenemään. Paista pohjaa 10 minuuttia 175 asteessa. Anna sen jäähtyä.
Juustokakun valmistaminen
Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kerma, juusto, paahdettu tomaattisilppu, basilika ja valkosipuli. Tarkista maku. Lisää lopuksi kananmunat kevyesti sekoittaen, jotta täytteeseen ei tule liikaa ilmaa. Levitä täyte paistetulle, jäähtyneelle pohjalle. Asettele varovasti täytteen päälle tomaattisiivut ja -puolikkaat. Paista juustokakkua 150 asteessa tunnin, sammuta uuni ja jätä kakku vielä tunniksi uunin jälkilämpöön. Ota kakku uunista ja irrota veitsellä kakun yläreuna, jotta se pääsee laskemaan. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämmössä. Laita vuoan päälle kelmu ja nosta se jääkaappiin asettumaan vähintään 3:ksi tunniksi.
Poista irtopohjavuoka varovaisesti kakun päältä. Siirrä kakku tarjoiluastiaan. Tarjoa vihreän salaatin ja raikkaiden tomaattien kera.
Vinkki: Tomaattijuustokakku on todella täyteläistä, joten sitä kannattaa tarjota suhteellisen kapeina siivuina.
*Psylliumia voit käyttää halutessasi. Psylliumjauhe on ratamonsiemenen kuoresta jauhettu luonnontuote. Sillä on erittäin suuri kyky imeä nesteitä ja turvota. Pähkinäisistä tai muuten gluteenittomista taikinoista se tekee turvotessaan kiinteämmän. Psylliumia myydään ruokakaupoissa gluteenittomien tuotteiden tai mausteiden luona. Sitä saatetaan käyttää myös Fiberhusk-nimeä.
Herkullisen kuuloinen, pitääpä kokeilla.
VastaaPoistaKiitos Riitta!
PoistaTykkään muutenkin juustokakuista, joten tällainen suolainen versio on kivaa vaihtelua.
Nam, herkullisen kuulloinen! Suolainen juustokakku onkin mainio idea. :)
VastaaPoistaKiitos ssiiri!
PoistaMinusta on kiva kehitellä erilaisia itselleni uusia juttuja :)
Suolaiset juustokakut ovat ihania ja etenkin tomaateilla:)
VastaaPoistaPiti vielä sanoa että tosi ihanan näköinen tuo kakkusi:)
VastaaPoistaKiitos Jael!
PoistaMinulle tämä oli toinen kokeilu - ensimmäisellä kerralla en paistanut riittävän pitkään. Aikaisemmalla kerralla myös maustoin vähemmän ja kakusta tuli lisäksi turhan mauton. Elämä, kuten kokkailukin on jatkuvaa oppimista ;)
Epäreilua laittaa tänne tuollaisia herkkureseptejä. Mulla on nälkä, eikä tämän lukeminen helpottanut ollenkaan. Näyttää tosi hyvältä.
VastaaPoistaKiitos Farmari!
PoistaKeskenään sekoitetut tai asetellut, erilaiset tomaatit tekevät ruoasta kuin ruoasta iloisen näköisen setin.
Mainion näköinen tuo kakku kun olet käyttänyt erilaisia tomaatteja. ihan niinkuin itsekin sanot, iloinen.
VastaaPoistaKiitos Merituuli!
PoistaKeltainen, punainen ja oranssi ovat vain niin iloisia!
Kauniit värit ja ihanat nuo erikokoiset tomaatit, antaa persoonallisuutta kakkuun.
VastaaPoistaKiitos Peggy!
PoistaMinulla tuli väreistä ja sommittelusta mieleen 70-luku, vaikka meidän perhe ei silloin vielä edes tiennyt mistään juustokakuista tai erikoistomaateista. Näitä erikokoisia tomaatteja kannattaa sekoitella keskenään, jolloin saa vähän uutta ilmettä ruokiin. Samaan tapaan kuin kanssa olen käyttänyt, voi siivuja ja puolikkaita asetella esimerkiksi piirakoihin, pizzoihin ja laatikkoruokien päälle.
Mietin juuri itsekin, miksi mielikuvitukseni on ollut niin kapeaa tomaattien suhteen, että teen useasti vain salaatit erikokoisista ja erivärisistä tomaateista. Siihen se sitten jää.... Taidanpa käyttää ideaasi seuraaviin projekteihin! P.s. Rakastan punaisat ;)
PoistaTomaateilla kannattaa leikitellä! Minäkin olen käyttänyt näitä erivärisiä eniten juuri salaateissa, mikä sekin on kivaa, mutta kaikenlaiset värit ja koot tekevät tomaattien käytön todella hauskaksi.
PoistaVielä unohtui mainita tuosta punaisesta väristäsi - blogisi nimen perusteella voikin arvata intohimosi punaiseen. Punaisenakin voi leikitellä käyttämällä erikokoisia tomaatteja. Niistäkin saa oikein kivoja pintoja.
PoistaHei kiitos herkkureseptistä, saattaa löytyä meidän juhannuspöydästä :) Kerrotko vielä täytteen valmistamisessa mainitsemasi kerman määrän, puuttuu mielestäni reseptin alusta vai onko minulla vain väsyneet silmät...T. Annu
VastaaPoistaKiitos Annu kehuista ja tarkkasilmäisyydestä!
PoistaEipä sinun silmäsi väsyneet olleet, minun sen sijaan taisivat olla. Kun luonnostelen reseptiä, kirjoitan sen paperille ja kokatessani teen siihen muutoksia tarpeen mukaan. Tämä usein tarkoittaa: jonkin verran sekavan näköistä lappusta, josta joskus saattaa joku asia jäädä vahingossa pois. Anteeksi huolimattomuuteni! Korjasin reseptiin tuon puuttuvan kerman: 2 desilitraa.
Oikein ihanaa juhannusta sinulle!
Tätä on ehdottomasti testattava! :p *lurps*
VastaaPoistaMinäkin olen makeisiin tomaatteihin ja juustoon menevä ;)
PoistaYay! Parvekkeella kasvaa erivärisiä tomaatteja, joten toivon sadosta riittävän tämänkin kokeiluun ;)
VastaaPoistaSyksyllä saa ihanaa satoa!
PoistaOnpa ihanan näköinen kakku!
VastaaPoistaKiitos Nanna!
PoistaKakusta tuli hyvä mieli :)
Kiitos! Sinulla on myös mukava blogi, kipaisin heti kurkistamaan. Olen kyllä piipahtanut siellä aikaisemminkin ;)
VastaaPoistaKivaa viikkoa myös sinulle!
Tosi herkullisen oloinen ja näköinen!! VARMASTI tullaan kokeilemaan! Kiitokset jo edeltäkäsin ihanasta "predeseptistä", kuten eräs oppilas sen sanoi!!! :)
VastaaPoistaKiitos!
PoistaLapset ovat mainioita sanoja vahingossa tai tarkoituksella vääntäessään :)
Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Mä en juurikaan pidä makeista kakuista joten ne perus juustokakut eivät juurikaan ole mieleeni, mutta tuollainen voisikin olla just mulle sopiva.
VastaaPoistaMinäkin syön nykyään mieluummin suolaisia herkkuja kuin makeita. Ja minusta on kiva kokeilla uusia makuja! Jos tulee sopiva tilaisuus, leivo kokeilumielessä suolainen juustokakku.
PoistaTätä tehdään huomenna! :) Olisin vielä kysynyt, minkä kokoista vuokaa käytit? Ei ainakaan näin nopeasti katosottuna, kauppalistaa kirjoittaessa, osunut silmään..
VastaaPoista