Kukkakaalia rouhittuna pizzapohjaan, kuulostaa erikoiselta, mutta toimii erinomaisesti. Kukkakaalipizzan pohja on tehty kukkakaaliriisistä ja kananmunista. Yksinkertaista ja hyvää!
Kukkakaalin kukinnoista saadaan riisin kaltaista rouhetta, joka todella monikäyttöistä ja erinomaisen terveellistä. Koko perheen herkkuina olen tehnyt erilaisia ja monella tapaa maustettuja kukkakaaliriisejä, -couscouseja ja -risottoja. Lukuisissa kotimaisissa ja ulkolaisissa ruokablogeissa on hehkutettu kukkispizzaa huikeasti. Minäkin hehkutan, mutta sillä varauksella, että perheen miesväki ei vielä tällä kertaa vakuuttunut kukkakaalista pizzassa. Tyttäreni ja minä tykkäsimme pizzasta kovasti, joten teen sitä jatkossakin. Meidän mielestä pizzassa ei maistunut kukkakaali mitenkään oudosti, päin vastoin, pizzassa emme edes huomanneet kypsennetyn kukkakaalin makua. Hyvää oli, myös kylmänä.
Kukkakaalipizzasta olen nähnyt kahta eri versiota, toisessa on riisin ja kananmunien lisäksi juustoraastetta. Tämä pohja on kevyempi vaihtoehto, mutta aion kokeilla myös juustoista pohjaa. Voihan olla, että se uppoaa perheemme ukkeleihin paremmin. Nyt tekemäni pizzapohja on siis ohut ja kepeä. Tunnustan tosin käyttäneeni runsaasti juustoraastetta pizzan päällä, koska se on niin hyvää.
valmis pizzapohja |
Meidän perhe rakastaa meksikolaisia makuja (ja pizzaa), joten jälleen kerran maustoin jauhelihan itse tekemälläni tacomausteella. Jos sinulla ei ole itse tehtyä ihanaa tacomaustetta, olen antanut vaihtoehtoiset maustevinkit reseptiin. Jauhelihapohjaista pizzaa valmistaessani tein valutettua tomaattimurskakastiketta, joka on sopivan kuivaa, ettei pizzasta tule liian vetistä. Samaista ideaa käytin nytkin. Jos on aikaa, voi vaihtoehtoisesti haudutella tuhdin tomaattikastikeen. Valmista pizzaa raikastamaan sopivat ranskankerma ja korianteri tai rucola. Minä laitoin mäkimeiramia, mutta se tummui kuuman pizzan pinnalla ikävästi. Tulisempien makujen ystävä lisää pizzaansa vielä jalapenoa.
Mieheni kummastukseksi minä olen aina tykännyt pizzoista myös kylmänä. Siis niistä jämäpaloista jääkaapista. Kukkakaalipizza pääsi samaan kategoriaan, minusta sekin oli hyvää kylmänä. Jos sen sijaan syöt pizzasi mieluiten lämpinämä, voi kylmän siivun lämmittää normaaliin tapaan uunissa, pannulla kannen alla tai kesäkeittiössä grillin parilan päällä, kansi suljettuna. Grilli on erityisen näppärä pizzan kuumentaja!
vaikka tomaattimurska valutetaan, täyte pysyy ihanan mehevänä |
Kukkakaalipizza
1 kukkakaali
2 kananmunaa
1 rkl psylliumia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl timjamia
0,5 tl savustettua paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
meksikolainen jauhelihatäyte:
400 g jauhelihaa1 rkl tacomaustetta (tai 1 tl savustettua paprikajauhetta, 1 tl juustokuminaa, 0,5 tl vahvaa chilijauhetta ja 1 mm cayennepippuria)
suolaa ja mustapippuria
noin 400 g tomaattimurskaa
1–2 tl tacomaustetta tai pizzamaustetta (oreganoa, basilikaa ja timjamia)
suolaa ja mustapippuria
150–200 g cheddar-juustoa raasteena
2 tomaattia siivuina
0,5 sipuli siivutettuna puoliympyröiksi
(siivutettuja jalapenoja)
oreganoa, basilikaa ja timjamia tai pizzamaustetta
lisäksi:
ranskankermaa
korianteria tai rucolaa
Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät hyväkuntoiset lehdet ja kukkakaalin varsi talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- tai yleiskoneen leikkuuterällä muruksi, kukkakaaliriisiksi. Sekoita kukkakaaliriisin joukkoon kananmunat, psyllium ja mausteet. Huomioi, että psyllium tulee sekoittaa rivakasti, ettei se kokkaroidu.
Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Taputtele tämän jälkeen taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi ohueksi pizzalevyksi. Voit myös jakaa taikinan 2–3 osaan ja tehdä siitä pyöreitä pizzoja. Paista pizzapohjaa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Valuta tomaattimurskaa siivilässä puoli tuntia, jotta siitä saadan ylimääräinen neste pois. Lisää valutettuun tomaattimurskaan mausteet. Paista jauheliha pannulla. Kun jauheliha on kypsää, mausta se tacomausteella, suolalla ja pippurilla.
Levitä kypsennetyn pizzapohjan päälle tomaattikastike, jauheliha ja juustoraaste. Asettele juustoraasteen päälle tomaatit ja sipuli (sekä jalapenot). Ripottele pizzan pinnalle kevyesti oreganoa, basilikaa ja timjamia. Paista pizzaa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on hieman tummentunut.
Tarjoa pizza ranskankerman sekä rucolan tai korianterin kera.
Todella hyvältä näyttää!
VastaaPoistaMä oon tehnyt 3 eri versiota kukkakaalipohjasta, ekaan tuli maissijauhoja (ohjeessa oli mantelijauhoja) ja raejuustoa, sitten kukkaakaali-porkkanaa sekä maissijauhoilla, että ilman. Jauhottomaan pohjaan laitoin juustoraastetta ja tuohon missä oli jauhoja, laitoin jälleen raejuustoa.
Mun mielestä tuosta maissijauhoilla tehdystä pizzasta tuli hieman "jykevämpää", ilman niitä oleva pohja tahtois hieman hajota. Kumpikin on kyllä hyviä. Oon joskus miettinyt, että kun meen kotiseudulle, niin voisin mun isälle tehdä jompaa kumpaa pizzaa, kun kumpikin on gluteenittomia ja noi maissijauhot ei oo ees kovin kalliita. Joillain gluteenittomilla jauhoilla kun on kovasti hintaa. Ja muutenkin noi ohjeet on niin helppoja että varmaan isä osaisi niitä itsekin tehdä, tosin joskus on ihan kiva kun saa tehdä muille ruokia.
Kiitos imlacking! Kipaisin heti blogiisi Completely incomplete nähdäkseni reseptit perusteellisemmin. Hassua, että postasimme kukkispizzan ohjeet samana päivänä!
PoistaEn huomannut erikseen mainita, että pohja on pehmeä, mutta pysyy koossa leikatessa ja lautaselle siirrettäessä. Sen verran pehmeä pohja on, ettei sitä ehkä käsin voi syödä.
Tosi kiva,uudenlainen pohja, pitääkin testata :). Ja lisäksi vielä meksikolaisia makuja, nam :)
VastaaPoistaKiitos manteliunelmia!
PoistaMeksikolaiset maut toimivat meidän perheelle aina.
Vautsi mitä reseptejä!
VastaaPoistaAlan ehdottomasti seuraamaan :)
Kiitos Superdieettikatja!
PoistaTervetuloa Hiidenuhman keittiöön!
Menee kyllä kokeiluun. Ensimmäistä kertaa törmäsin kukkakaali-pizzapohjaan tällä vkolla ja vielä kahdessa paikassa. Täällä ja Stockmannin sivuilla(herkku) sattui olemaan :)
VastaaPoistaHyvää oli ja toimi hienosti. Sen Stockan reseptin löysin minäkin vasta tämän postaamisen jälkeen. Siinä on desi mantelijauhetta/-jauhoja ja juustoraastetta. Kokeilemisen arvoinen varmasti sekin!
Poistakiitos ihanan laajasta ohjeistuksesta ! jännittävän pizzaohjeen lisäksi saimme monta muutakin vinkkiä kukkakaalin hyödyntämiseen ... kiitos. Tätä tehdään meillä heti huomenna :-)
VastaaPoistaMukavaa kesää sinulle !
Kiitos Hanne!
PoistaToivottavasti pizza maistui teille! Kukkakaali on mielettömän mainio kasvis. Sillä on lukemattoman paljon käyttömahdollisuuksia. Tuolta sivupalkin kautta voi tarkastella (klikkaa "kukkakaali"), mitä muuta edellä mainittujen riisien ja couscousien lisäksi olen kukkiksesta tehnyt (keittoja, muuseja, munakasta, gratiineja ja paistoksia). Nyt onkin sesonkiaika, joten kukkista kannattaa käyttää runsaasti!
Mukavaa kesää myös sinulle!
Kiitos paljon ohjeesta! Todella herkullinen pizza, joka maistui koko perheelle. Tästä tulee viikonlopun suosikki :)
VastaaPoistaKiitos Ninni!
PoistaJoku saattaa pelätä, että kukkakaali tulee liikaa esille, mutta jos pizzan ei tietäisi sisältävän kukkista, ei sitä luultavasti edes huomaa. Kiva, että maistui teidän perheelle!
Kaveri kertoi tästä sun blogista ja oon tästä ihan innoissani! Juuri nyt on ruokavalioremonttia ja treeniohjelmaa tehty eikä vehnät ja sokerit todellakaan kuulu siihen. Mutta pitsaa tekee välillä mieli ja muutenki tykkään vaihtelusta. Olen jo kokeillut kukkakaaliriisiä ja se oli oikein maukasta (tosin itse laitoin siihen liikaa vettä, joten oli aikamoista mössöä). Nyt kokeilemaan tätä, jos tekisin vielä kanaversiona :) Kiitos. Jatkakaa!
VastaaPoistaMahtavaa, että olet löytänyt blogistani sinulle sopivia reseptejä uuteen ruokavalioosi!
PoistaKukkakaalipizza on tosi hyvää ja ohuena se päästää täytteet pääosaan. Jos haluat kokeilla muita pizzapohjaideoita kuten broilerin tai naudan jauhelihasta tehtyä taikka siemenpizzapohjaa, ne löytyy blogistani helpoiten linkistä: http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/search/label/pizzat
Nautinnollisia hetkiä ruokavaliorempan puitteissa ja minä jatkan kokkailua täällä Hiidenuhman keittiössä!