Tuoremakkara-ragu on yksinkertaisen hyvää. Siihen tarvitaan vain vähän aineksia, se on helppo tehdä, mutta aikaa kannattaa varata reilusti kastikkeen haudutteluun. Hassua sinänsä, kastiketta ei mausteta lainkaan, maut tulevat käytetyistä aineksista ja makkaran mausteista.
Suomessa valmistettu salsiccia oli paksumpaa kuin Italiassa käyttämämme |
lounaan nautimme terassilla, erittäin kauniin maiseman keskellä |
lounasviini |
Joitain pieniä muutoksia olen ruoan valmistukseen tehnyt, koska pienemmissä annoksissa on osa vaiheista mielekkämpi tehdä vähän eri tavalla kuin opetuksessamme – ainakin minun mielestäni. Italiassa kumosimme purjosilpun kattilaan ja kaadoimme suunnattomasti oliiviöljyä sen päälle. Kotona lämmitin öljyn ensin ja lisäsin purjon vasta sen jälkeen. Kumpikin tapa toimii. Suomessa valmistettu salsiccia oli tanakampaa kuin italialainen. Italialainen salsiccia mureni lähes itsekseen kastikkeeseen, suomalaista saa vähän auttaa murenemaan. Kokkikoulussa lisäsimme kastikkeeseen punaviinin, paseeratun tomaatin ja veden vuorotellen, antaen kastikkeen kiehua kokoon aina ennen uuden aineksen lisäämistä, mutta normaalikokoisen annoksen valmistuksessa mielestäni on yksinkertaisempaa lisätä nesteet kerrallaan.
Ragun valmistukseen kannattaa varata ainakin pari tuntia, mutta erittäin kiireinen kokki voi valmistaa sen lyhyemmillä haudutuksilla, vajaassa tunnissa. Tosin italialainen kokki saattaisi moisesta hermostua. Pitkällä haudutusajalla maut pääsevät vahvistumaan, joten jos hauduttamiseen on aikaa, kannattaa haudutella kastike rauhassa. Kotona tehdessäni kastiketta uudelleen, jouduin välillä tarkistamaan kastikkeen maun kehittymistä ja ihastuksekseni pääsin toteamaan, että salsicciakin on ihanan makuista!
Tämän postauksen kirjoittaminen viivästyi jonkin verran, kun yritin etsiä salsiccia vitellon reseptiä. Olisin nimittäin tehnyt makkarankin itse. Sen verran olen tietoa makkarasta löytänyt, että siihen voidaan käyttää vasikan lihan lisäksi puna- tai valkoviiniä, valkosipulia, persiljaa, kanelia, muskottipähkinää, fenkolinsiemeniä, suolaa ja musta- tai valkopippuria. Jossain vaiheessa taidan vihdoin kokeilla makkaran valmistamista itse.
Ragu salsiccia-makkarasta
0,5 kg salsiccia -tuoremakkaraa vasikanlihasta
1 purjo
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
2 dl paseerattua tomaattia
2 dl vettä
Puhdista ja pilko purjo ohuiksi siivuiksi. Lämmitä kattilassa öljy ja lisää purjo joukkoon. Kääntele purjoa öljyssä. Mikäli purjo tuntuu liian kuivalta, lisää ruokalusikallinen öljyä. Öljyn määrä kuuluu olla runsas. Jätä purjo porisemaan hiljaiselle lämmölle.
Leikkaa salsiccia-makkaroista kuori pituussuunnassa ja ota niistä makkaramassa erikseen. Voit laittaa kuoritut makkarat sellaisenaan purjon joukkoon kattilaan tai hieman pätkiä niitä kattilaan laittaessasi. Kun makkarat ovat kattilassa, sekoittele makkara purjon joukkoon ja murjo kauhalla makkarat pieniksi palasiksi. Aivan murua ei makkarasta tarvitse alkuun saada, se murenee kastikkeen kypsyessä vielä lisää. Kastikkeeseen ei vielä lisätä mitään nesteitä, joten hauduttele kastiketta matalalla lämmöllä puolisen tuntia välillä sekoitellen.
Lisää kastikkeeseen punaviini, paseerattu tomaatti ja vesi. Anna kastikkeen hautua ilman kantta, matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia, mielellään pari tuntia. Sekoittele kastiketta aina välillä ja varmista, että se ei ole päässyt kuivahtamaan liikaa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Tarjoa ragu pastan ja parmesaanin kera.
*****
Alkuperäinen resepti vähintään 20:lle, luultavimmin 50:lle
10 kg salsiccia vitelloa
20 purjoa
1 l oliiviöljyä
1,5 l punaviiniä
3 l paseerattua tomaattia
reilusti vettä tomaattipurkkien huuhteluun
*****
Jälkikirjoitus:
Italiassa ottamani kuvat ovat kännykkäkuvia, joten niiden laatu on tasan yhtä hienoa kuin vanhan kännykkäni.
Oijoi, iski kaipuu Barolon kukkuloille! Olemme siellä pari kertaa reissanneet. Italian MM-futisvoittoa juhlimme Monforten kylän parhaan ravintolan ja viininviljelijän kanssa - jälkimmäinen kävi selville kun pöytäseurueessa paikalliset kertoivat "tiedättekö keneltä saitte kutsun tulla huomenna maistiaisille?".
VastaaPoistaSiellä on ihanan tiukkaa viiniä ja mahtavaa ruokaa!
Olin ensimmäistä kertaa Barolo-alueella. Siellä oli käsittämättömän kaunista, huikean hyvää viiniä ja niin kuin sanoit, mahtavaa ruokaa! Voin suositella koko aluetta hyvän ruoan ystäville, sillä kiertäessämme autolla kylästä toiseen, nautimme ihania ruokia ja pieniä suolaisia paloja viinin kera kerta toisensa jälkeen.
PoistaMahtavalla kurssilla olet ollut! :) Luin juuri pastapostauksenkin, jollet olisi rakas ystäväni, olisin kateellinen <3
VastaaPoistaJuu, kurssi oli erinomainen. Olen vieläkin ihan onnessani ja jopa kännykkäkuvat tuovat mielihyvän ja mukavan muiston mieleen. Suuri kiitos kurssin järjestämisestä kuuluu pyöreitä vuosia täyttäneelle ystävällemme!
PoistaKiitos ihanasta kommentista - olet minulle myöskin rakas ystävä <3