Vhh-lasagnea on yleensä valmistettu kesäkurpitsa- tai munakoisosiivujen edustaessa lasagnelevyjä. Nyt kun löysin kananmunasta valmistettavan tuorepastan reseptin, lähdin innolla kokoamaan minulle uudenlaista lasagnea. Tämä on hyvää! Meillä lapset rakastavat lasagnea ja ovat syöneet em. kesäkurpitsa- ja munakoisolasagneja ihan tyytyväisinä, mutta tällä kertaa he huokasivat: "äiti, tämä maistuu ihan tavalliselta lasagnelta". Uskoisin sen olevan kehu.
Lasagne on kolmeosainen: bolognesekastike, valkokastike ja lasagnelevyt. Valmistan bolognesen ensisi, koska sille tekee hyvää porista pitkään. Seuraavaksi teen lasagnelevyt, jotka on suhteellisen helppo ja nopea tehdä. Saavat sitten rauhassa jäähtyä. Btw, lasagnelevyt on todella helppo leikata vuoan kokoisiksi. Viimeisenä valmistan valkokastikkeen. Kun kaikki kolme ovat valmiina, kootaan lasagne ja paistetaan se.
Bolognesekastike on samaista kastiketta, jota syödään ihan perinteisesti pastan kanssa. Reseptini ovat usein runsaat, koska minusta on järkevä tehdä isompia annoksia kerralla. Perhe saa ruokaa kahdeksi päiväksi ja minä hetken rauhan keittiössä. Resepti on kuitenkin helppo puolittaa ja voit myös valmistaa pienemmän annoksen. Jos taas sinulla on pienempi vuoka kuin minulla (n. 21 x 30 cm) ja teet koko annoksen, saat ihanaa bolognesekastiketta nautittavaksi pastan kanssa. Valkokastikkeeseen voit lisätä esimerkiksi lohta (graavia, lämmin- tai kylmäsavustettua) ja kuullotettua purjoa, jolloin sinulla on ihana kalakastike.
Bolognese
800 g jauhelihaa
2 sipulia silputtuina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso porkkana raasteena
2 dl punaviiniä tai 0,5 dl balsamicoa
800 g tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl Sukrinia (tai sokeria)
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua meiramia
suolaa ja mustapippuria
Paista jauheliha kahdessa erässä kypsäksi. Laita ne sivuun hetkeksi. Kuullota pannulla sipulia 1-2 minuuttia, lisää valkosipuli ja porkkana ja jatka kuullottelua pieni hetki. Sekoita jauheliha joukkoon ja lorauta viini päälle. Anna porista hetki, jotta viini kiehuu reilusti kasaan. Lisää joukkoon tomaattimurska ja tomaattipyre. Makua pyörtämään lisää Sukrin. Lisää mausteet ja suola. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla ainakin puoli tuntia. Mikäli haluat saada kastikkeesta kuivemman ota kansi hetkeksi pois ja anna rauhassa porista, välillä vähän sekoitellen.
paistamaton versio ilman leivinpaperia |
Vhh-lasagnelevyt
8 kananmunaa
250 g tuorejuustoa
1 dl psylliumia
Tästä annoksesta tulee kaksi pellillistä lasagnelevyä. Ainekset kannattaa jakaa kahteen taikinaan helpottamaan, että levyistä tulee yhtä ohuet.
Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto tasaisesti sekaisin, mielellään jollain tehosekoittimella tai vastaavalla. Sekoita joukkoon psyllium. Anna turvota 10 minuuttia. Kaada taikina pellin päällä sijaitsevalle, öljytylle leivinpaperille. Voitele toinen leivinpaperi öljyllä ja asettele se voideltu puoli taikinan pintaa vasten ja painele taikina varovaisesti tasaisesti koko pellin kokoiseksi. (Taikina on kahden leivinpaperin välissä, jotta pinta ei tummu.) Kypsennä taikina 150 asteisessa uunissa, lähes ylätasolla 10 minuuttia. Tarkista, että taikina on reunoita kypsää kurkistamalla leivinpaperin alle.
Siirrä kypsä pastalevy pelliltä jäähtymään. Ota päälimmäinen leivinpaperi (varovasti, mikäli unohdit voidella sen) pastalevyn päältä. Kun pastalevy on jäähtynyt, leikkaa siitä lasagnevuoan kokoisia palasia. Omaan vuokaani käytin kolme kerrosta levyjä, joten kaksi kerrosta sai kokonaisen levyn ja yhteen kerrokseen laitoin kaksi levyä. Jos pastaa jää yli, voit käyttää ylimääräisen pastan joko pastanauhoina tai kääräistä siitä tortillan.
pimeä kuva, jossa kootaan lasagnea |
4 dl kermaa tai soijakermaa
4 dl maitoa, kermaa tai Alpro Soyaa
1 tl psylliumia
200 g sulatejuustoa paloiteltuna tai pieninä klöntteinä
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl viherpippuria kämmenen pohjalla murskattuna
suolaa
lisäksi:
200-300 g juustoraatetta
Kiehauta kerma ja maito. Lisää joukkoon koko ajan rivakasti vispaten psyllium. Keittele lientä 5 minuuttia koko ajan vispaten. Lisää joukkoon sulatejuusto. Kun juusto on sulanut, lisää mausteet ja tarkista suola.
Lasagnen kokoaminen ja paistaminen
Levitä uunivuoan pohjalle jauhelihakastiketta. Jauhelihakastikkeen päälle levitetään ohut kerros valkokastiketta. Ripottele valkokastikkeen päälle juustoraastetta. Tämän jälkeen päälle asetellaan lasagnelevy. Jatka samalla tavalla edeten, kunnes olet laittanut viimeisen lasagnelevyn. Sen päälle laitetaan vain valkokastiketta ja runsaasti juustoraastetta.
Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Laita pinnalle tarvittaessa folio estämään liikaa tummumista. Anna kypsän lasagnen huilata 10 minuuttia ennen tarjoilua.
jäähtyneenä leikattu pinta on jämäkkää |
Näyttää taivaalliselta! Pakko kokeilla, kiitos tästä reseptistä. Meilläkin on syöty kesäkurpitsalasagnea, joka on siis todella maukasta, mutta tää näyttää niin hyvältä...
VastaaPoistaKiitos ja toivottavasti tämäkin lasagne maistuu teidän perheelle :)
Poista(Olen onnistunut rikkomaan kamerani tavisobjektiivin ja nämä kuvat ovat sekä kännykällä että pitkää tötterömäistä objektiivia käyttäen, seisomalla tuolilla mahdollisimman kaukana kuvattavasta kohteesta :S)
Oi, minulta oli ihan mennyt tuo tuorepastaresepti ohi, onneksi huomasin sen tässä. Hauskaa, miten luovasti voikaan keksiä hiilarihötölle parempia vaihtoehtoja. :) Tuo lasagne näyttää muuten taivaalliselta! Pakko kokeilla viikonloppuna joko sitä tai jotain yksinkertaisempaa karppaajan pastaruokaa... :)
VastaaPoistaJenni: tämä tuorepasta on helppoa ja nopeaa! Lasagnessa menee soossien valmistukseen aikaa. Kiva, että tykkäät :)
PoistaVoi että vaikuttaa hyvältä! Mahtavaa että jaksat kokeilla ja jakaa näitä reseptejä meille samanhenkisille! Tosin mulla rahkeet taitaa tällä hetkellä riittää enempi tuohon aiemmin postaamaasi kana-sinihomejuustojuttuun. Mutta ehkä vielä tulee lasagnenkin aika :)
VastaaPoistaKiitos!!
Katja: kiitos sinulle! On todella mukava kuulla, että näistä kokemuksistani ja sitä kautta resepteistäni on iloa muille :)
PoistaAivan mahtava!! Eilen mietin, että lasagne olis ihana tehdä tuosta sun pastasta.
VastaaPoistaMeillä vaan jostain syystä kukaan muu ei tykkää lasagnesta kuin minä???
Lapset ei tykkää lasagnen pastalevystä.
Aion silti kokeilla ja syön vaikka yksin! :D
Ihana ohje ja ihanat kuvat!! Siis niin täydellisen näköistä!!
Kotiäiti: sinä sitten olet aina niin kultainen, kiitos kaunis kehuista :)
PoistaTeidän lapset onkin kovin tietoisia höttöhiilareista ;) Jos lasagne ei maistu lapsille, laita osa lasagnesta pakkaseen, ettei mene hukkaan.
Tein tänään lasagnea ja päätin tehdä levyt tämän ohjeen mukaisesti. Hyvää tuli ja teen varmasti uudelleenkin! Vähän jo ollutkin ikävä pastan tapaista, tällä ohjeella pääsi aika lähelle. Kiitos! (:
VastaaPoistaFitsy: kiva, että onnistuit! Samaa mieltä kanssasi, että hyvin lähelle näillä pastalevyillä pääsee.
PoistaTestattu ja hyvää oli! Samaa mieltä, että hyvin lähelle aitoa pastaa pääsee näillä levyillä. Mutta.. mielestäni pasta ei maistu juuri miltään ja vähän sama siis jäi näistä levyistä. Ehkä mulle sopii siis paremmin samalla reseptillä tehty moussaka kuin lasagne
VastaaPoistaJussu: Kiva, että onnistuit! Minusta idea on se, että tämä peruspasta on itsessään mautonta, jotta muut maut tulevat esiin. Pastataikinaa on sitten helppo maustaa omin mieltymyksin ;)
VastaaPoistaJummi, miten upea ohje!!! Tämä lähtee jakoon ja myöhemmin oman kyökin testiin :)
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaOlenkin samaa mieltä, että hyviä ja onnistuneita reseptejä pitääkin jakaa, eikä pitää omina salaisuuksina.
mitä tuorejuustoa tuohon pastataikinaan siis tulee?
VastaaPoistaTiina: anteeksi vastaan vasta tänään, olen ollut flunssassa, enkä ole jaksanut nousta koneen ääreen.
PoistaOlen käyttänyt ihan maustamatonta tuorejuustoa. Jos haluat antaa pastalle makua, voit käyttää mitä tahansa maustettua tuorejuustoa :)
Tämä oli niiiiiiiin hyvää! Melkein tekisi mieli tehdä uusi satsi vaikka juuri viime viikolla tein. :D
VastaaPoistasea: ihana, että tykästyit :)
PoistaTää on kyl tosi hyvä ohje. Olen tehnyt tätä monta kertaa. Lasagnelevyjä tehdessä olen voidellut leivinpaperit voilla. Toimii huomattavasti paremmin kuin öljy eikä öljystä tuu ikävää sivumakua. Levyissä toimii myös maitorahka ihan hyvin, jos ei oo tuorejuustoa. Ja mulle on riittänyt yhteen vuokaan hyvin reilu puolet ohjeen pastataikinamäärästä.
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet tykännyt reseptistä :)
PoistaHyvä, kun mainitsit voin käytön leivinpaperin voiteluun. Leivinpaperi kannattaakin voidella nimenomaan mieleisellään rasvalla. Maku on tällöin kohdallaan ja hyvä mieli.
Maitorahkan lisäksi voi tuorejuuston tilalla käyttää jogurttia, ranskankermaa tai kermaviiliä.
Hyvä huomio on myös tuo lasagnelevyjen määrä. Minulla on nelihenkinen perhe ja teen ruokaa välillä runsaastikin yli, koska silloin se riittää myös seuraavan päivän ruokailuun. Meillä on myös satunnaisia naapurinlapsia ruokailemassa, usein ilman ennakkovaroitusta ;)
Hyvä että tuorejuuston tilalla voi käyttää myös kermaviiliä ja jogurttia, kun monet (itseni mukaanlukien) kestävät hapatettuja maitotuotteita paremmin. Aionkin kokeilla heti ensi viikolla!
PoistaJuu, monia aineksia voi vaihtaa toisiin ja olikin hyvä tuoda esille nuo hapatetut maitotuotteet. Toivottavasti tykästyt karppaajan pastaan!
PoistaTää on kyllä aivan mahtavan hyvää! Joskus tehdään ihan pastalevytkin, mutta vaikkei tehdä niin käyn täältä aina tarkistamassa ton sairaan hyvän bolognesen ohjeen!
VastaaPoistaKiitos! Aina tulee hyvä mieli, kun joku kertoo pitävänsä jostain postaamastani ohjeesta :)
PoistaMukavaa alkanutta vuotta!
Hei,
VastaaPoistaKiitoksia tästä mahtavasta blogista:) Tein eilen pastaa, oli hyvää. Sitten lisäksi halusin tehdä tuolla valkokastikkeen ohjeella lohikastikkeen. Mutta kun lisäsin psylliumin, siitä tuli kyllä niin kamalaa koostumukseltaan, etten voinut kyllä syödä sitä. Limainen voisi olla oikea sana. Aloinkin miettimään, että onko näillä pslliumeilla eroja, että onko minun käyttämäni jotenkin vahvempaa.. Minulla on sellainen kaupasta ostettu pieni maustepurkillinen. Tiedätkö sanoa onko se jytkympää kuin se mitä myydään isossa pussissa? Vai teinköhän jotain väärin...
Kiitos näin etukäteen vastauksesta!
Kiva, että pidät blogistani, vaikka tuo valkokastike tuotti pettymyksen. Psyllium on loistava tuote ja sillä saa aikaan paljon, ei kun valtavasti kaikkea hyvää. Joskus se pääsee yllättämään ja tuottaa ison klimpin tai limalölleröä :S
PoistaErinomainen kysymys - en tiedä onko maustepurkki psyllium tuhdimpaa kamaa kuin pussiversiot. Taidan testata ja palaan aiheeseen lähiaikoina.
Tein tämän ison satsin lasagnea ja psyllium taisi tehdä temput.. Näytti, ööh, aika erikoiselta valkokastiketta keitellessäni, mutta kun lisäsin sulatejuuston ja kastike vähän jäähtyi, koostumus oli taas ok.. Mutta kun otin lasagnen pois uunista, niin se oli taas kamalaa limalölleröä ja pastalevytkin jäivät turhan paksuiksi.. Isäntä vaan totesi, että seuraavaksi kun kokeilet jotain niin voisit tehdä hieman pienemmän määrän :/ Illalla laittaessani lasagnea jääkaappiin, niin huomasin, että vuuan pohjalle oli kerääntynyt toooosi paljon jotain kirkasta nestettä..?
VastaaPoistaLuulen, että tänään on lasagne heitettävä menemään..
Voi harmi :(
PoistaKun tekee pastaa, kannattaa painella se mahdollisimman ohueksi paperien välissä. Jos taikinaa tursuaa reunoilta yli, se kannattaa kaapia pois, jottei pastalevyistä tulisi liian paksuja.
Psyllium on välillä vähän hankala. Sitä pitää vispata ihan koko ajan, ettei kökkeröidy.
Helpompi valkokastike ilman psylliumia, mutta juustoa sitäkin enemmän:
8 dl kerma-maitoa
700 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskijaa)
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl viherpippuria hienonnettuna
Kuumenna kerma-maito kiehuvaksi. Lisää paloiteltu (tai nokareina) sulatejuusto ja mausteet. Hämmennä kastiketta, kunnes juusto on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Jos kastike tuntuu liian löysältä, lisää vähän vielä sulatejuustoa.
Tämä ihanuus tuli tänään testattua ja oli aivan loistavaa . Kiitos ihanasta reseptistä ! . Kestääkö tuo pasta pakastamista jos tekee isomman satsin kerralla ?
VastaaPoistaKiitos Bingoliisa :)
PoistaEn ole kokeillut pakastamista, vaikka olenkin tehnyt tätä tuorepastaa jo pitkään. Teen kokeilun ja raportoin tänne, tosin nyt on vähän kiireitä, joten vähän aikaa saattaa huomaamatta vierähtää ;)
Pakasteesta otettu satsi paistettu pannulla tilkassa öljyssä ja laitettu sinun ihanaa jauhenlihakastiketta päälle ja oli niin hyvää :)
PoistaSuperkiitos sinulle Bingoliisa :)
PoistaMahtavaa, että kokeilit pastan pakastamista. Vieläkin makeampaa on tieto siitä, että pakastamisen jälkeen pasta maistui vieläkin hyvältä! Jesh!
Varmaan vois kokeilla myös niin että laittais sen desin pähkinäjauhetta?
VastaaPoistaIlman muuta kannattaa kokeilla pähkinätuorepastaa. Nimikin kuulostaa herkulliselta. :)
PoistaOlen itse tehnyt sienituorepastaa lisäämällä joukkoon suppilovahveroita. Pinaattiakin olen laittanut, mutta siitä en ole postausta tehnyt (luulin, että olen sellaisen tehnyt – pitääkin tehdä sitäkin, kun joulukiireiltä ehdin.
http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2012/11/karppi-sieni-tuorepastaa.html
Tuli ihan älyttömän hyvää tästä,parempaa kuin oikealla pastalla. Kiitos reseptistä ja huomasin että muitakin kokilemisen arvoisia reseptejä on useita :).
VastaaPoistaKiitos sinulle mukavasta kommentista :)
PoistaTästä tuli meidän perheen uusi lempiruoka...kiitos reseptistä :)
VastaaPoistaKiitos sinulle Anitta mukavasta kommentista!
PoistaVihdoin testasin tämän ja kelpo lasagne! Pistin maitokastikkeeseen kaapin löydöksistä mozzarellaa sulatejuuston sijaan ja hämmästyksekseni sehän toimi hienosti :D Kiitos ohjeesta, tämäkin omaan reseptiarkistoon päätynee. :)
VastaaPoistaKiitos snu!
PoistaMaitokastikkeeseen voi tosiaan käyttää melkein mitä tahansa juustoja, vaikkapa niitä juustokannikoita, joita jääkaappiin aina välillä piiloutuu. Hyvä, että kokeilit mozzarellaa kastikkeeseen!
Paljonko tällä ohjeella tässä on hh?
VastaaPoistaValkokastikkeesta, eli siis yhteensä 8dl kermaa ?
VastaaPoista4 dl kermaa tai soijakermaa
4 dl maitoa, kermaa tai Alpro Soyaa