Kummallisia tuotteita

Kummallisia tuotteita

Käytän resepteissäni toisinaan vähän perinteisistä aineksista poikkeavia tuotteita. Näitä kummallisuuksia käytän siksi, että haluan tehdä ja leipoa vähähiilihydraattisenpaa ruokaa. Tällä sivulla kerron tuotteista sen, minkä niistä olen oppinut, mihin niitä voi käyttää ja mistä niitä saa ostettua. Makeutusaineista olen tehnyt erikseen oman sivun.

Vehnäjauhojen korvaaminen
Proteiinijauheita käytän leivonnassa korvaamaan osan vehnäjauhoista, loput korvaan muilla jauhoilla, jauheilla, siemenillä ja pähkinöillä. Alla esittelen mm. jauhoseosteni osasia. Mitään yhtä kaavaa vehnäjauhojen korvaamiseen ei ole. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen löytänyt toimivia reseptejä.


Sivun päivitys
Pyrin laittamaan tuotteet aakkosjärjestykseen helpottamaan etsimistä. Päivitän, lisään uusia tuotteita ja korjaan tietoja, kun niitä tulee vastaan. Otan mielelläni vastaan kommentteja ja korjauksia mahdollisista virheistä. Tämä ei ole minkään yrityksen tai tuotteen mainossivu. Toivon helpottavani muiden vhh-ruokavaliota noudattavien elämää, ettei jokaisen tarvitse "keksiä pyörää itse".


Alpro Soya
Alpro Soya on maidon korvikkeena käytetty maustamaton soijajuoma, jossa on vain 0,2 g hiilihydraatteja 100 g kohti (maidossa 3 g hh/ 100 g). Itse käytän sitä mm. mantelisessa pullataikinassa, manteliletuissa ja mantelipannukakussa tayteläisyyttä tuomaan. Alpro Soya -tuotteita on lukuisia, kannattaa tarkistaa purkin kyljestä hiilihydraattien määrät, sillä ne vaihtelevat merkittävästi.

BakePro
BakePro on leivonta- ja ruokaproteiini, joka on valmistettu heraproteiinitiivisteestä. Hiilareita 100 g:ssa on vain 6 g ja proteiinia jopa 80 g. Valmistajan mukaan sillä voi korvata jauhoja leivonnassa 25% kuiva-aineista. Valmiste kestää uunin lämpöä 200 asteeseen asti. BakeProta olen käyttänyt leivonnassa mm. seuraavissa resepteissä pullataikina, pizzapohja, suklaakeksit, kirsikka-suklaakakku.  Olen ostanut BakeProta netistä sokeriton.fi:stä, mutta ainakin fitnesstukku.fi myy sitä myös. Löysin myös usein käyttämästäni luontaistuotekaupasta (Ruohonjuuri) BakeProta.

Fiberhusk kts. psyllium 

Fibrex
Fibrex on sokerijuurikaskuituhiutaleita, mutta se ei sisällä sokeria. Fibrexissä on 73 % ravintokuitua ja 100 g Fibrexiä sisältää 5,5 g hiilihydraattia. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa (mm. siemennäkkäri, nokkosnäkkäri, mustikkapiirakka ja parsapiirakka).  Fibrexiä saa ruokakaupoista jauhojen tai gluteenittomien tuotteiden luota.

Gluteeni
Vehnägluteeni on proteiinijauhetta. Kasvissyöjät valmistavat gluteenijauhoista seitania, vhh-ruokavaliossa sillä saa mm. sitkoa taikinaan ja vaihdettua vehnäjauhojen hiilihydraatteja proteiiniksi. Gluteenissa on 100 g:ssa  hiilihydraatteja 7 g ja 81 g proteiinia. Käytän gluteenia leivontaan (mm. rukiinen leipä, kinkku-fetapiirakka, pullataikina) ja yleensä aina, mikäli kohotan taikinaa hiivan kanssa. Gluteenia olen ostanut luontaistuotekaupoista.

Hamppuproteiini
Hamppuproteiini sisältää n. 50 % proteiinia, 21 % kuituja ja 26 % hiilihydraattia. Hamppuproteiinia käytän leivonnassa (suklaa-maapähkinämuffinssit, hamppusämpylät, nokkosnäkkäri). Hamppuproteiinijauhe on vihreää ja leivonnaiset saavat siitä vihreän värin. Hamppuproteiinia ostan luontaistuotekaupoista.

Mantelijauho ja -jauhe
Mantelijauhoja ja -jauhetta käytän paljon vhh-leivontaan. Mantelijauhe on jauhettua mantelia ja karkeampaa kuin mantelijauho. Mantelijauhoja jauhettaessa osa mantelin öljystä on kylmäpuristettu pois. Mantelijauho sitoo kosteutta hieman paremmin kuin mantelijauhe. Ravintoarvot ovat hieman erilaiset: mantelijauholla 100 g:ssa on proteiinia 36,8 g, rasvaa 12 g, kuituja 29,4 g ja hh 7,2 g sekä mantelijauheella 100 g:ssa on proteiinia24,1 g, rasvaa 54 g, kuitua 7,2 g ja hh 6,6 g (hieman vaihtelee tuottajan mukaan). Kokonaisista manteleista saa kotona jauhettua mantelijauhetta talouskoneen tai sauvajasekoittajan kulhossa leikkuterällä.  

Perunakuitujauhe eli Pofiber
Pofiber on perunakuitua, jota saa ruokakaupoista perunajauhojen lähettyviltä. Sitä voi käyttää mm. korppujauhojen tapaan ruoanlaitossa mm. panerointiin (broilerinuggetit, parmesaanimunakoiso, siskonmakkaranuggetit) leivonnassa mehevöittämään leivonnaisia (nokkosnäkkäri) ja erilaisiin lihapulliin (lihapullat, broileripyörykät, thai lihapullat, Lindströmin pihvit) . Pofiberissä on 12 g hiilihyraattia / 100 g, 1 dl Pofiberiä painaa 25 g sisältäen 3 g hiilihydraattia.  
Psyllium
Psylliumjauhe on ratamonsiemenen kuoresta jauhettu luonontuote. Psylliumissa ei ole hiilihydraatteja ollenkaan. Sillä on erittäin suuri kyky imeä nesteitä ja turvota. Sitä voi käyttää esimerkiksi leivonnassa, kiisseleissä, kastikkeissa, lettuihin (manteliletut, nokkos/pinaattiletut) ja pannukakkuihin.
Psylliumia myydään ruokakaupoissa gluteenittomien tuotteiden luona ja  myös Fiberhusk-nimellä. Pakkauksia on useamman kokoisia ja näköisiä. 

hups, kuva on vinksallaan ;
Riisiproteiini
Riisiproteiini on 85 % proteiinia. Siinä on hh 14 g/100g. Riisiproteiinia käytän leivonnassa (mm. rukiinen leipä ja kinkku-fetapiirakka) ja se terveellisyytensä takia yksi suosikeistani. Ostan sitä luontaistuotekaupoista, mutta sitä saa myös netistä.

Vaniljajauhe
Vaniljajauhe on purkitettua vaniljansiemenjauhetta ts. samaa vaniljaa kuin vaniljatangoista löytyy. Vaniljajauhetta löytyy usealta maahantuojalta. Verrattuna vaniljasokeriin, vaniljajauheessa ei ole sokeria, eikä muutakaan makeutusta, vaan se on aitoa vaniljaa. Mikäli reseptissä käytetään vaniljasokeria, voit vaihtaa sen vaniljajauheeseen; 1 tl vaniljasokeria > 1 mm vaniljajauhetta (1 tl = 5 mm) + makeutusta (esim. Sukrintomu tai sokeri) maun mukaan. Kinuskikissan testailujen mukaan 1 mm vaniljajauhetta vastaa noin 1/2 vaniljatangon vaniljaa. Vaniljajauhetta voi käyttää vaniljasokerin ja vaniljatangon tapaan vaniljamaun saamiseksi. Ihana tuote! Vaniljajauhetta löytyy joistakin erittäin hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta itse olen ostanut oman jauheeni luontaistuotekaupasta. Netistä saa myöskin vaniljajauhetta tilattua.

Vehnäproteiini (wheat protein isolate)
Vehnäproteiinissa on runsaasto gluteenia (kts. yllä), mutta siinä on myös muita vehnän proteiineja. Vehnäproteiinissa on hiilihydraatteja tuottajasta riippuen 1,5 g - 6,5 g /100g. En ole vielä löytänyt tätä tuotetta Suomesta. Olen ostanut netistä USA:ssa käydessäni. Käyttämäni Honeyvillén vehnäproteiini sisältää hh 4 g /100 g. Kannattaa huomata, että englanninkieliset sanat whey protein (heraproteiini) tarkoittaa eri asiaa kuin wheat protein.


Lähteet: internetistä ko. tuotteiden valmistajien sivut, Dana Carpenderin kirja "1001 Low-Carb Recipes"

28 kommenttia:

  1. Heippa! :)

    Tästä oli info-paketista paljon hyötyä, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Nää sun sivut on kehittyneet taas huimasti. Ja tämä 'tuote-esittely'-sivu on aivan loistava! Kiitos!
    t. Eija

    VastaaPoista
  3. Kiitos Eija!

    Kiva kuulla, että tykkäät :))

    Kommentteihin voi laittaa myös kysymyksiä näistä esitellyistä tuotteista. Vastaan sen mukaan, mitä osaan, otan selvää tilanteen mukaan ja otan apua vastaan asioista enemmän tietäviltä.

    VastaaPoista
  4. Tervehdys!

    Löysin blogisi Karppisiskojen kautta. Tätä tulee luettua ja ohjeita kokeiltua aivan varmasti! Itse leivon paljon mutta nyt pitäisi näitä vhh-ohjeita löytää. Ja täältähän niitä löytyy!

    Keep up the good work!

    - Kirsi

    VastaaPoista
  5. Kirsi: tervetuloa mukaan :)

    Kiitos sinulle kilteistä sanoista :)

    Jos jotain satut kokeilemaan, laita ihmeessä reseptien luo kommenttia, miten onnistui ja teitkö omia parannuksia - siitä on varmasti iloa kaikille!

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvästä blogistasi! Olen laihtunut 25 kg vhh:n avulla ja voin todella hyvin:)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi: kiitos kehuista :)

    Onnea uudelle pienemmälle Sinulle! Vhh on myös minulle erinomainen ruokavalio ;)

    VastaaPoista
  8. Karppisiskot kehuivat sinua niin vuolaasti, että tulin kurkkaamaan ja täytyy sanoa että ilahduin ja jään lukijaksesi! Itse aloitin n puoli vuotta sitten vhh:n ja nyt on tarkoitus selvittää, pystyykö leipomisesta saamaan oikeasti ilon irti ilman jauhoja ja sokeria. Blogissani aionkin nyt pitää vhh-Leipomisen yhtenä teemana ;)

    VastaaPoista
  9. Katja: ihan punastuin kehuista, kiitos :) Käväisin katsomassa ja sinulla onkin kiva blogi itselläsi. Iloisia blogihetkiä sinulle!

    Leipominen onkin haasteellinen teema vhh:ssa, muttei mitenkään mahdoton. Kokeilemalla oppii ja loihtii uusia juttuja! Vehnäjauhojen sijaan jotain muuta, joka ei toimi ihan samaan tapaan kuin tavisjauhot. Sitkon saaminen taikinaan, se että leivonnainen ei ole liian murenevaa tai liian kovaa, sopiva makeus ilman sokeria - muutamia haasteita mainitakseni.

    Minun juttuni on, että suunnittelen reseptin ensin paperille, ryhdyn toteuttamaan sitä ja leivottaessa taikinan rakenteen mukaan lisäilen tai jätän pois aineksia (kirjaan aina samalla kaikki lisäykset ja poisjättämiset). Valmiin leivonnaisen maistelen tutkaillen makua, rakennetta ja ulkonäköä. Mietin, onko tämä kelpo resepti, vai leivonko vielä paremman muuttamalla sitä vielä vähän.

    Olen paistanut monta pellillistä epäonnistuneita tai melkein hyviä leivonnaisia, joita ei aina ole voinut syödä - ennen kuin olen löytänyt maituvaisen version. Mieleeni juuri tuli eräs kerta, kun olin suunnitellut leivän reseptin ja sekoitin vahingossa mittasuhteet leivottaessa (naisena touhuan usein seitsemää muutakin juttua samalla). Leipä oli niin pahaa, ettei edes maistiaispalaa pystynyt nielaisemaan.

    Onneksi onnistumisen iloakin vhh-leipomisesta saa runsain määrin!

    VastaaPoista
  10. Kiitos vastauksestasi ja vinkeistä! Olen samaa mieltä että vhhssa juuri leipominen on haasteellista. Arkikokkaus niinkin sujuu, kun käyttää vain hyviä ja puhtaita raaka-aineita, niin ei ole pakko tehdä kovinkaan kummoisia "temppuja" onnistuakseen. Tulen varmasti kokeilemaan reseptejäsi ja kysymään neuvojasi. Kysynkin heti kohta jotain tuolla makeutusaineiden puolella :)

    Ja iso kiitos myös, että tulit blogini seuraajaksi, se on minulle suuri kunnia!

    VastaaPoista
  11. Katja: Ilo on minun puolellani, kun löytyy lisää hyviä vhh-blogeja. Kiitos sinulle :)

    VastaaPoista
  12. Ihan mahtavat nämä sinun sivusi! Täältä löytyy itselleni paljon uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elli: kiitos! Kiva jos olet saanut selvennystä joihinkin asioihin :)

      Poista
  13. Hei!

    Kysyisin vielä selvennystä tähän hyvään rusinakakkumuunnokseesi, täysin poropeukalo kun olen vielä tällaisessa leivonnassa. Ohjeessa on 1 mm ksantaania. Onko mittayksikkö oikea vai mitä tarkoitat sillä? Käytin vahingossa mantelijauhoa mantelipikkuleivissä ja "susihan" siitä ensimmäisestä yrityksestä tuli, jauhomurua. Yhdellä kirjaimen erolla on suuri merkitys;)

    Joulun makua kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Onpa hyvä, että kysyit. Harmi, että mantelipikkuleivät epäonnistuivat :( Toivottavasti onnistut jatkossa :)

      Mittayksikkö mm tarkoittaa maustemitallista. Kun hankit mittasarjan, jossa tl ja rkl, niissä usein on myös pieni maustemitta. Aina ei kuitenkaan ole. Jos sinulla ei ole maustemittaa, arvioi teelusikan kärjellisestä noin 1/5 teelusikallista.

      1 mm = 1 ml
      1 tl = 5 ml
      1 rkl = 15 ml
      1 dl = 100 ml

      Poista
  14. Ihana vihdoin löytää blogi josta ammentaa neuvoja leipomiseen käyttäen muutakin kuin pähkinärouheita/-jauhoja! :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Vaihtelevasti kokeilen kaikenlaista hullutusta. Vähän sen mukaan, miten joku idea mieleen juolahtaa. Välillä onnistuu ja toisinaan taas tulee ihan mahdottomia juttuja. ;)

      Poista
  15. Kiitos blogistasi, päädyin tänne vastikään googlettelemalla vhh leipäreseptejä. Yläkarppausta takana jo monta vuotta, täältä sai paljon uusia resepti-ideoita vanhojen lisäksi ja innostusta taas kokkailuun :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentoinnista :)

      On aina mielenkiintoista kuulla, mitä blogin touhuista ollaan mieltä. Minä olen vähän selaillut vanhempia postauksiani ja ihmetellyt, että mitä olen oikein miettinyt kirjoitellessani tai kännykällä kuvatessani ;)

      Poista
  16. Olipa melkoinen tietopaketti näillä sivuilla, aivan loistava yhteenveto näistä "kummallisista tuotteista".
    Lehtikaali-kanttarellimuhennoksen haulla löysin myös kaalikääryleesi ja muut ihanat vhh reseptisi ja tiedopaketit.

    Kiitos paljon, täytyypä tutustua vielä blogiisi tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina :D

      On aina ilo, kun saa myönteistä palautetta! Tervetuloa sivuilleni :)

      Poista
  17. Kiitos, että olet tehnyt näin hyödyllisen blogin! Löysin paljon tietoa - olen katsos juuri alkanut noudattaa vhh-ruokavaliota ja tykkään mm. leipoa. Huomasin kyllä aluksi ettei kaikkia tarvittavia aineksia olekaan niin helppoa löytää kaupoista, esim. leivontaproteiinia en paikkakunnaltani löytänyt edes luontaistuotekaupasta (ei kuulemma ollut kysyntää). Tiedän, että netistä löytyy, mutta pyysin lähikauppiastani kuitenkin tilaamaan tätä kauppaani ja ilokseni näin tapahtui. Pääsen pian testaamaan ohjeita! Kokeilin alkuun stevialla makeutettuja muffinsseja ja harmi kyllä maku ei miellyttänyt lainkaan. No kokeilemista riittää, kun olen vhh-tieni alussa vasta. Lissu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lissu, mukava kuulla!

      Teinkin tämän sivun juuri siitä syystä, että löytyisi yhdestä paikasta kaikki kummallisuudet. Nämä myös muistutuksina itselleni. Sama koskee tietenkin tuota makeutuksen kummallista maailmaa. Minäkään en ole oikein steviaan ihastunut. Odottelen edelleen sellaista stevia-makeutusainetta, joka ei anna sitä outoa makua. Toisaalta on hyvä, että toisille se sopii ja he sentään pitvät siitä.

      Onnea uudelle ruokavaliolle!

      Poista
  18. Kiitokset hyvistä neuvoista tuotteiden osalta :-) Mihin yleensä olet käyttänyt tuota vehnäproteiinia? Nykyään sitä ilmeisesti saatavissa jo helpommin netististä esim. Yesdeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna!

      Minun täytyy palata tuohon vehnäproteiinikysymykseen, koska en ole pitkään aikaan sitä käyttänyt. Sen verran muistelen, että leivontaan olen sitä käyttänyt. Sen tarkemmin en muista.

      Poista
  19. Kiitos infopläjäyksestä!
    Oli tosi paljon hyviä vinkkejä mulle :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...