keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Siemennäkkäri



Paistoin eilen ihanaa näkkäriä, siemennäkkäriä. En postannut reseptiä vielä sillon, koska halusin kokeilla toisen annoksen lyhyemmällä paistoajalla. Eilen paistoin siis 10 min + 60 min. Tänään paistoin 10 min + 50 min. Eiliset näkkärit paistuivat hivenen tummemmiksi ja siemenet paahtuivat enemmän. Tänään näkkäri jäi hitusen vaaleammaksi, mutta erinomaisen maukkaaksi. Eiliset näkkärit olivat totaalisen rapeita, jos niin voi edes sanoa, ja tämän päivän näkkärit pääosin rapsakoita. Molempi parempi, hyvää kummallakin tavalla. Makutuomarina toiminut äitini kehui paahdettua versiota. Lapset rakastivat kumpaakin näkkäriä – pitävät minua kelpo leipurina, vaikka resepti onkin lainattu ja hirmuisen helppo.

Kuten jo mainitsinkin,  tämä resepti ei ole oma, vaan suoraan lainattu. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Ainoa muutos, jonka olen omaan reseptiini tehnyt on vehnäalkioiden vaihtaminen fibrexiksi, koska hinasin hiilihydraattipitoisuutta vähän alaspäin. Fibrexin kanssa hiilareita koko annoksessa on 34,60 g ja yhdessä näkkärin palasessa 1,1 g. Vehnänalkion kanssa kokonaishiilarit ovat 40,45  g ja yhden näkkärin hiilarit 1,3 g – ei sekään paha ole. Tämä on loistava perusresepti näkkärille, jota voi muokkailla mm. vaihtamalla siemeniä, lisäämällä silputtuja yrttejä tai raastettua parmesaania leivän pinnalle.

Kaikkia näkkärin aineksia saa päivittäistavarakaupoista. Itse ostan siemenet luontaistuotekaupasta, kuvitellen ne siten varmemmin luomutuotteiksi. Fibrex eli sokerijuurikashiutale ja Fiberhusk eli psylliuminkuorijauhe ovat kuituvalmisteita, jotka usein löytyvät kaupoissa gluteenittomien jauhojen läheisyydestä.

 
Siemennäkkäri
32 kpl

100 g auringonkukansiemeniä (muista jakaa 50 g + 50 g)
100 g kurpitsansiemeniä (muista jakaa 50 g + 50 g)
50g    pellavansiemeniä
50 g   seesaminsiemeniä
25 g   vehnäleseitä
25 g   fibrexiä tai vehnänalkioita
2 rkl   fiberhuskia eli psylliumia
1 tl     suolaa
6 dl    vettä

Hienonna puolet auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä monitoimikoneen leikkuuterällä. Loput siemenet lisätään kokonaisina. Sekoita kaikki ainekset huolella. Anna turvota 10 minuuttia.


Jaa taikina kahteen osaan, kahta pellillistä varten. Ripottele taikinasta pikkuisia kasoja kummallekin leivinpaperille. Levitä taikinat taputellen ohuiksi levyiksi. Voit käyttää kertakäyttöhanskoja levittämisessä (pakastepussikin toimii). 

Paista molemmat pellilliset samanaikaisesti kieroilmauunissa 160 asteessa ensin 10 minuuttia. Ota pellit uunista ja jaa pizza- tai taikinapyörällä kumpikin näkkileipä 4 x 4 palaan. Laita pellit takaisin uuniin 50-60 minuutiksi. Vaihda näkkäripeltien paikkoja puolessavälissä paistoaikaa.

6 kommenttia:

  1. Pakko kiittää sua tästä reseptistä! Tällä viikolla löysin sun blogin ja tätä on tehty jo kaksi kertaa :)! Ja varmasti tulee kokeiltua monenlaisia reseptejä täältä. Kiitos, että jaksat pitää blogia vhh-resepteistä :)!

    VastaaPoista
  2. tiliaa: ihana kuulla, että tykkäät siemennäkkäristä - mieheni on lähes ärtynyt silloin, kun siemennäkkäri on loppu ;)
    Minusta on kivaa pitää vhh-ruokablogia. Tavisruokaa on niin paljon helpompi tehdä, kun kaikkeen löytyy helposti ohjeet ja vinkit. Vhh:ssa on haastetta!

    VastaaPoista
  3. Hei! Onnistuukohan yhtä hyvin ilman kiertoilmaa, tavallisessa uunissa? Entä miten nää ois parasta säilyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu tavallisessa uunissa. Laittaisin yhden pellillisen kerrallaan ja lämpötila 160-170 astetta.

      Minä säilytän näkkäriä isossa paperipussissa huoneenlämmössä. Säilyy pitkään, mikäli syö maltillisesti. Meillä välillä menee nopeammin, välillä hitaammin.

      Poista
  4. Kiitos reseptistä, aivan loistava ja kuuluu jäbän vakiohin nykyisin.. Muokkasin vähän reseptiä omaan makuun.. Löytynee blogista. Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Jäbä, että olet tykännyt ja kiitos mukavasta palautteesta!

      Kipaisin sivuillasi katsomassa reseptiäsi ja vaikutti erinomaiselta. Kokeilen sitä seuraavalla näkkärin leivontakerralla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...