sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Juustokasvislaatikko ja keltainen pääsiäissalaatti mummon salaattikastikkeen kera


Pääsiäispöydässä meillä nautittiin ihanaa lampaanviulua, juustoskasvislaatikkoa, juustoperunoita, valkosipulimarinoituja oliiveja ja  keltaista pääsiäissalaattia mummon salaattikastikkeen kera. Yrttejä ja valkosipulia. Ihana tuoksu! Näin nurinkurin kertoillen, oli meillä alkuruokakin; täytetyt kananmunat, graavattua siikaa rukiisella leivällä ja tonnikala-anjovispasteijat.   Jälkiruokana söimme mansikka-suklaakakkua. Meillä oli myös mämmiä, mutta se unohtui jääkaappiin - saadaan sitä sitten tänään ;-) 



Juustokasvislaatikon olen kehittänyt lampaan tai muun liharuoan lämpimäksi lisukkeeksi. Se onnistui upeasti. Olen miettinyt jonkin aikaa, miten saisin kasvisgratiiniin valkokastiketta vastaavan kastikkeen. Kuohukerma saostettuna juustoraasteella toimii oivasti. 

Juustokasvislaatikko

4 dl kuohukermaa
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1    sipuli hienonnettuna
1    kukkakaali
1    parsakaali
50 g Aurajuustoa murusina
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
 suolaa ja mustapippuria myllystä
  
2 dl mustaleimaista Emmentalia raastettuna

Paloittele kukkakaali ja parsakaali, myös varret. Varret on syytä paloitella melko pieniksi, jotta kypsyvät kukintojen kanssa samaan aikaan. Keitä paloiteltuja kukkakaalia ja parsakaalia 3-4 minuuttia, kaalit eivät saa kypsyä kokonaan. Valuta kaalit. Kiehauta kerma, lisää siihen murskatut valkosipulinkynnet ja hienonnettu sipuli. Keitä 5 minuuttia. Lisää kerman joukkoon puolet juustoraasteesta ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut kerman joukkoon.  Kaada isoon kulhoon tai kattilaan kaalit, kermaseos, Aurajuusto, ruohosipuli ja timjami. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos voideltuun uuninkestävään vuokaan.  Ripottele pinnalle loppu juustoraaste ja paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. 



Pääsiäisen värejä ovat kanapoikien keltainen ja rairuohon vihreä. Tässä salaatissa ovat molemmat. Se näyttää yhtä keväiseltä ja raikkaalta, kuin se maistuukin. Salaattikastikkeen annos on suuri. Siitä riittää useammalle päivälle.

Keltainen pääsiäissalaatti

1 pkt salaattisekoitusta
1 ruukku jääsalaattia
1/2 kurkku kuutioituna
2 kevätsipulia silputtuna
8 keltaista pikkutomaattia halkaistuna
1/2 keltainen paprika pieninä paloina
(n. 200 g savulammasta tai muuta kypsää lihaa)
2–3 kovaksi keitettyä kananmunaa lohkottuina
herneenversoja
 

Revi salaatit laakean kulhon pohjalle. Levitä ainekset salaattipedille. Asettele munalohkot salaatin reunoille. Ripottele sipulit päälle. Koristele herneenversoilla. (Salaattikastikkeesta jää valkuaissilppua yli, jolla voi koristella salaattia).

Mummon pääsiäissalaattikastike
 
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 rkl    valkoviinietikkaa
2 tl      Dijon sinappia
1 rkl    Sukrin
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
suolaa ja mustapippuria
1,5 dl  kermaa

Erota keitetyistä kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla. Lisää keltuaisten joukkoon viinietikka, sinappi, Sukrin, minttu, suola ja pippuri. Hiero tasaiseksi. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää kermavaahto keltuaisseokseen varovaisesti sekoittaen. 

Kuutioi valkuaiset ja ripottele ne koristeeksi salaatille.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...