Kalvojen poistamisen jälkeen voit halutessasi leikata fileestä ohuemmat päädyt pois ja tehdä niistä jotain muuta. Tai voit antaa päätyjen olla tietäen, että ne kypyvät enemmän kuin tasapaksuinen keskiosa. Meillä päädyt on useimmiten jätetty, koska usein ruokapöydässä on ollut joku, joka haluaa pihvinsä kypsempänä. Toisinaan olemme poistaneet päädyt ja tehneet niistä täytettä muun muassa fajitasiin; leikkaa palat ohuiksi siivuksi, paista nopeasti väri pintaan ja mausta suolalla ja tacomausteella tai mustapippurilla - ohuet siivut saavat nätin pinnan, mutta jäävät hieman punaisiksi sisältä. Ylellistä ja herkullista!
Jos sinulla ei ole lihalämpömittaria, voit arvioida kypsyyttä käytetyllä ajalla. Ison naudan sisäfileen noin 2 kiloa, grillausaika ruskistuksineen on noin 40 minuttia, jotta se olisi mediumia. Pienen naudan sisäfileen noin 1 kg, grillausaika on noin 20 minuuttia, jotta se olisi mediumia. Aikagrillaus on aina vähän sinnepäin, koska grillin lämpötilakin vaikuttaa asiaan. Niin ja folion sisällä file kypsyy kolmesta viiteen astetta.
fileen maustaminen käynnissä, file oli valtava 1,962 kiloa! |
Kokonaisena grillattu naudan sisäfile
1-2 kg naudan sisäfilettä
sormisuolaa ja mustapippuria
foliota
Poista fileestä kalvot. Hiero fileeseen suolaa ja mustapippuria. Anna fileen lämmetä ja maustua huoneenlämmössä kaksi tuntia. Kuumenna grilli alkuun melko kuumaksi. Työnnä lihalämpömittari fileeseen fileen suuntaisesti, suunnilleen päädystä ja paksuimpaan kohtaan. Paista fileeseen nätti ruskea pinta, jonka jälkeen vähennä grillin lämpötila matalammaksi (noin 120 asteeseen). Grillaa fileettä, kunnes sen sisälämpötila on halutun kypsyysasteen mukainen: raaka 50 astetta, medium 55 astetta ja kypsä 65 astetta. Ota file grillistä ja laita se folion sisään vetäytymään noin 15 minuutiksi. Tarjolle laitettaessasi siivuta file valmiiksi siivuiksi.
Ps. Lihan lämpötila-asteikon olen tarkistanut HK:n lihakoulun sivuilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti