tiistai 2. heinäkuuta 2013

Meksikolaiset ribsit sekä lihaliemi


Ribseihin saa meksikolaista makua käyttämällä meksikolaista bbq-kastiketta ja tacomaustetta. Aivan hurjan hyvää! Ribsit voit paistaa grillata tai paistaa uunissa – alla ohje molemmille. Ne ovat lisäksi siitä mainioita, että niitä voi maustaa omien makumieltymysten ja ruokailun teeman mukaisesti.

Tällä kertaa kypsensin kylkirimpsut ensin keittämällä, mikä on helppo ja varma tapa saada lihasta muhevan kypsää. Olen joskus keittänyt rimpsuja aivan liian kauan ja on ollut haasteellista saada rimput pysymään kokonaisina grillatessa - tosin liha on ollut tällöin älyttömän mehevää, vähän liiankin irtoavaa. Suositan siksi pysymään melko tarkasti 45 minuutin keittoajassa. Keittämisen jälkeen lihat maustetaan ja grillataan. Lihojen keittämisen lisätuotteena syntyy ihana lihaliemi, joka voittaa lihaliemikuution ja muut kaupalliset liemituotteen niin maussa kuin lisäaineettomuudessa. Lihat voi myös kypsentää grillaamalla hiljaisella tulella, mutta tällöin on oltava tarkkana, ettei rimpsut pääse mustumaan tai kuivahtamaan liikaa.

Keittämistä ei kannata pelätä, sillä se on todella vaivatonta ja tuottaa ihanan murean lihan. Itse käytän keittämiseen 10-litran kattilaa, mutta saattaa olla että pienemmälläkin pärjää. Ribsien tulee mahtua kattilaan siten, että vesi peitää ne kokonaan. Jos kuitenkin haluat grillata lihan ilman keittämistä, voit kokeilla paria reseptiäni: grillattuja ribsejä tai bbq-ribsejä. Hitaasti kypytetyt ribsit uunissa on taas yksi luetuimmista resepteistäni. Toinen uunissa kypsennettävä reseptini on keitetyille rimsuille keitetyt ribsit uunissa. Meillä ribseistä tykätään tosi paljon, joten taidan suoltaa näitä eri versioita ainakin vuosittain. Ehkä ;)

Lisäksi uusimpia huomioita on se, että ribsejä kannattaa olla mielummin kaksi kiloa neljälle kuin puolitoista, kuten olen aikaisemmissa resepteissäni maininnut. Tämä määrä tietenkin riippuu siitä, kuinka paljon muuta lisuketta on tarjolla. Jos syödään lähes yksinomaan ribsejä, kaksi kiloa ribsejä on hyvä, jos taas on paljon lisukkeita, ribsejä tarvitaan vähemmän.

Meidän perheemme nautti meksikolaisista ribseistä – toivottavasti sinäkin!Meksikolaiset ribsit
4:lle

n. 2 kg possun kylkirimpsuja

keitinliemi:
reilusti vettä
200 g  selleriä paloiteltuna
2         porkkanaa paloiteltuina
1         sipuli lohkottuna
15 cm pala purjoa muutamana palana
nippu lipstikkaa tai persiljaa vähän pilkottuna
2         laakerinlehteä
1 rkl    suolaa
1 tl      kokonaisia maustepippureita

pinnalle:
tacomaustetta, suolaa ja mustapippuria tai
1 dl  öljyä
3 rkl tacomaustetta
suolaa ja mustapippuria

voiteluun:
1-2 dl meksikolaista bbq-kastiketta

Lihan esikpsennys keittäen:
Huuhtele lihat ja laita ne isoon kattilaan. Kaada kylmää vettä lihojen päälle, kunnes ne peittyvät kokonaan. Laita kattila liedelle kiehumaan ja kuori pinnalle nouseva vaahto lusikalla pois. Kun olet saanut vaahdon kerättyä, eikä sitä enää muodostu lisää, kumoa joukkoon juurekset, mausteet ja suola. Keitä lihoja 45 minuuttia. Nosta lihat liemestä haarukalla voipaperilla vuoratulle pellille tai leivinpaperilla vuoratulle pellille, mikäli paistat ribsit uunissa.

Mausta rimpsut tacomausteella, suolalla ja pippurilla tai sekoita öljyyn mausteet ja sivele se ribsien pintaan.

Grillissä paistaminen:
Grillaa rimpsuja 20-30 minuuttia. Kun olet grillannut rimpsuja reilu 5 minuuttia, voitele niiden pintaan meksikolaista bbq-kastiketta pariin otteeseen.

Uunissa paistaminen:
Paista rimpsuja 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Kun rimpsut ovat paistuneet reilu 5 minuuttia, voitele niiden pintaan meksikolaista bbq-kastiketta pariin otteeseen.

Lihaliemi:
Siivilöi lihan keittoliemi ja kaada se takaisin kattilaan. Keitä lientä kokoon (ainakin) puoleen alkuperäisestä. Jäähdytä liemi. Kuori jäähtyneen liemen pinnalta rasvakerros pois. Jos et käytä lientä heti, jaa se sopivan kokoisiin kippoihin tai jääpalamuotteihin ja pakasta se.

keitetyt kylkirimpsut maustettuina, valmiina grilliin2 kommenttia:

 1. Mehevän näköisiä ripsejä ja kauniita kuvia! Meitä on usein mietityttänyt tuo ripsien keittäminen... kokeiltu ja päädytty takaisin ilman keittämistä grillaamiseen. Mikä ero näillä kahdella sun mielestä on? Ehkä me ollaan liiankin italialaista koulukuntaa ja fakkiuduttu rapeisiin ja fenkolinsiemenenmakuisiin ;) Jääkaapissa odottaa tuore ripsisatsi, mitähän versiota sitä tekisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pata! Minua hiukan harmittaa valokuvaamisen kannalta meidän perheen myöhäinen illallisaika - kaikki kuvat ovat niin tummia.

   Meillä tykätään molemmista ripseistä keitetyistä ja ilman keittämistä valmistettavista. Itse tykkään siitä, että keitettävät ovat järisyttävän, ihanan pehmeitä. Liha on hieman ylikypsää, ehkä hieman nyhtöpossun kaltaista. Mieheni tykkää taas pidempään grillatusta, mutta hyvissä ajoin marinoidusta ribsistä. En kuitenkaan mene yhden tekotavan taakse täysin, sillä tykkään molemmista. Tästähän ei tietenkään ole apua, mutta kysyit siis siitä mitä eroa näillä on... Hmm... otaksuisin, että tuo rakenne niissä on suurin ero, vaikkei mahdottoman suuri sekään. Jos paistaa hitaasti lihan matalalla lämmöllä, siitä lähes yhtä mureaa kuin keittämällä kypsennetystä. Jos sen sijaan grillaa tai paistaa lihan nopeasti korkeammalla lämmöllä, se on ehdottomasti nou-nou ja tylsän sitkeää. Mureus js lihan mehevä kypsyys ovat keskeisiä ominaisuuksia, valmistaa lihan kuinka tahansa.

   Keittämisestä tykkään myös siksi, että siitä saa ihanan lihaliemen kaupan päälle ;) Rapsakat ja omalla lempimausteella höystetyt ribsit on varmastikin parhaita ribsejä. Nam!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...