keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Marinoidut savusilakatSavusilakoihin saa raikasta vaihtelua marinoimalla ne ihanien yrttien ja liemen kera, voi myös käyttää villiyrttejä kasvatettujen yrttien sijaan. Voi että, miten hyvää! Marinoituja savusilakoita on ilo tarjota noutopöydässä. Samalla reseptillä voi marinoida kaikkia muitakin savukaloja.

Kun olimme savustaneet silakoita, selailin uteliaisuuttani kuinka paljon näitä savustusjuttuja netistä löytyy. Itse savustamista ei paljoa esitelty, mutta monenlaisia savustettujen kalojen reseptejä oli tarjolla runsain määrin. Minusta kesällä on kiva marinoida kasviksia, joten löytäessäni ohjeen savusilakoiden marinointiin, päätin kokeilla itse samaa. Minun reseptini on sitruunaisempi, koska muutoinkin tykkään sitruunan tuomasta raikkaudesta marinadeihin ja erityisesti kalan kanssa sitruuna on loistava yhdistelmä sellaisenaan.


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun marinoin silakoita. Ainoa asia, jonka teen seuraavalla kerralla toisin on marinadin levittäminen kaikkiin kalakerroksiin. Kuten kuvistani näkee, kumosin kaiken marinadin kerralla koko siistin kalapinon päälle. Makua se ei vähentänyt, mutta vähän kauniimman annoksen saa, kun marinadi jakautuu tasaisemmin. Olen tehnyt reseptiini tämän korjauksen.

Savustetut silakkafileet ovat hauraita, joten niiden käsittelyssä kannattaa olla varovainen. Ei se tosin makua muuta, vaikka fileet vähän rikkoutuisivatkin. Havaitsin tavallisen ruokaveitsen toimivan hyvänä apuvälineenä kypsää kalaa perattaessa. Veitsellä ei kannata rikkoa kalan pintaa, mutta sillä saa hyvin kuoren reunasta kiinni ja sen jälkeen kuori lähtee vetämällä pois. Fileen ja selkärangan, tämä arjen tylsä ruokailuväline irroittaa helposti.Olen pyrkinyt kirjoittamaan kokonaisen savusilakan siistimisen kahdeksi fileeksi mahdollisimman yksityiskohtaisesti, koska silakkaisin käsin en montaa valokuvaa pystynyt ottamaan – reseptin jäljessä muutama kuva. Ehkä silakan käsittely onkin niin tuttua kaikille, ettei moisia ohjeita tarvita, mutta ajattelin aloittelevaa kalakokkia. Mieheni välillä naureskelee minulle (hyväntahtoisesti), kun kirjoittelen resepteihini näitä rautalankaohjeita ;)


Marinoidut savusilakat

400–500 g savusilakoita

marinadi:
1 dl    öljyä
3 rkl   sitruunan mehua
0,5 dl tilliä silputtuna
0,5 dl ruohosipulia silputtuna
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

Tee ensin marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Suolaa tarvitaan vain, mikäli savukalat eivät juurikaan ole suolaisia.

Silakasta kahdeksi fileeksi:
Putsaa kalat yksi kerrallaan kahdeksi fileeksi. Aloita vetämällä nahka pois, selkäevästä vetämällä pääsee näppärästi alkuun. Käytä tarvittaessa tylsähköä ruokaveistä kuorimisen apuna. Aseta kuorittu silakka voipaperin päälle. Työnnä varovaisesti ruokaveitsi ylemmän kylkifileen, kalan selkäpuolelta, pyrstöpäästä selkärankaruodon päälle, fileen alle. Hivuta veitsi selkärankaa pitkin kohti kalan päätä. Kun ylempi file on irroitettu, käännä se sisäpuoli ylöspäin voipaperille. Kaavi fileestä veitsellä mahdolliset sisälmykset ja vedä veistä käyttäen varovasti isot kylkiruodot pois. Nypi mahdollisesti näkyvillä olevat muut ruodot. Nosta file tarjoilulautaselle tai -vuokaan. Työnnä veitsi kalan selkärangan alle ja vedä selkäranka varovasti alemmasta fileestä irti. Selkäranka, pää ja suurin osa sisälmyksistä irtoaa näin helposti. Siisti file: kaavi mahdolliset sisälmykset veitsellä ja vedä kylkiruodot ja mahdolliset muut ruodot pois. Laita siisti file edellisen viereen.

Kun tarjoilulautanen on täyttynyt ensimmäisesti rivistä fileitä, lusikoi niiden päälle vähän marinadia. Asettele seuraava kerros fileitä ja lusikoi niiden päälle marinadia. Toista, kunnes kaikki kalat on perattu ja aseteltu lautaselle. Lusikoi loppu marinadi viimeisten fileiden päälle. Ropsauta vielä hitunen mustapippuria päälle. Laita kansi tai kelmu päälle ja nosta kulho jääkaappiin maustumaan vähintään kahdeksi tunniksi.

ylempi file irtoaa 

selkäruoto, pää, pyrstö ja enimmät sisälmykset lähtevät helposti

ylemmästä fileestä ei ole vielä sutaistu pois sisälmysten rippeitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...