torstai 14. tammikuuta 2016

Pizzapohja broilerin jauhelihasta – broileripizza


Broilerin jauhelihasta tehty pizzapohja onnistui yli odotusten. Ja odotukset olivat valmiiksi korkealla, koska olen aikaisemmin tehnyt jauzzaa, jauhelihapizzaa naudan jauhelihasta,  joka oli perheessämme menestys. Broileripizzaa tein tällä kertaa pellillisen, mutta pohjan annoksen voi helposti puolittaa ja tehdä pienempi pyöreä pizza pellille leivinpaperin päällä tai vaikka jauhelihapizzan tapaan valurautapannulla uunissa. Pellillisen sijaan broileripizzasta voi tehdä useamman pikkupizzan.

Jauhelihapizzan, meatzzan ideana on tehdä maukas jauhelihataikina, jonka päälle kootaan pizza perinteiseen tapaan. Maustoin broileri-pizzapohjan melko maltilla, jota on helppo muunnella oman maun ja mielen mukaisesti. Vähän jännitin perheeni reaktiota, mutta ilokseni sain loistavaa palautetta: "äiti, tämä on tosi hyvää!". Mitä muutakaan äiti voisi kommentteina toivoa. Lupasin ylpeänä, että tätä meillä syödään joka viikko. Ei vaineskaan, ei niin usein, mutta broileripizza kuuluu nyt meidän perheen perusruokiin. Meiltä jäi vähän pizzaa seuraavaksi päiväksi, joten tein siitä valmiita annospaloja jääkaappiin. Pizza maistui ihanalta myös seuraavana päivänä lämmitettynä.


Broilerin jauhelihassa on vähemmän rasvaa kuin naudan jauhelihassa. Tästä syystä broileripizza ei tihkunut nesteitä, rasvaa kypsennysastiaan naudan jauhelihapizzan tapaan. Broileripizza on siten vähän siistimpi ulkoasussaan, vaikka kumpikin pizza on herkullista ja suosittelen niitä kumpaakin. Vastaavasti voi käyttää myös kalkkunan jauhelihaa pizzapohjana.


Tein pizzaan helpon tomaattikastikkeen, jota ei tarvitse keittää. Tomaattikastikkeen voi  myös hauduttaa keittämällä. Meidän perheen suosikkikastike on haudutettu Paulan pizzakastike, jota teen ainakin kesällä paistaessamme pizzaa mökillä leivinuunissa. Kaikki tomaattiset italialaiskastikkeet, marinarat sopivat pizzalle. Pizzan täytteitä voi tietenkin vaihdella oman maun mukaisesti. Olen listannut joitakin mieleeni tulleita pizzatäytteitä reseptin loppuun. Lista on oikeasti lähes loputon, mutta luettelostani voi tarvittaessa saada ideoita. Jos haluat kokeilla jotain vähän erilaista pizzaa, voin suositella kokeilemaan kukkakaalipizzaa tai täytettyä ohut-siemenleipää, joka myös toimii hyvin pizzapohjana.


Broilerin jauheliha pohjainen pizza

pellillinen

broileri-pizzapohja:
800 g broilerin jauhelihaa
1        sipuli silputtuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl    kermaa tai vettä
2 dl    perunakuitujauhetta* tai korppujauhoja
2        kananmunaa
1 dl    basilikaa hienonnettuna
4        aurinkokuivattua tomaattia silputtuina
1,5 tl  suolaa
mustapippuria

tomaattikastike:
400 g tomaattimurskaa
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna tai 1 tl valkosipulijauhetta
2 rkl  basilikaa hienonnettuna
0,1 tl  chilirouhetta
suolaa ja mustapippuria

pinnalle:
100–150 g juustoraastetta
pizzamaustetta

täytteet**:
1    punasipuli renkaiksi siivutettuna
0,5 suippopaprikaa siivuina
5    kirsikkatomaattia siivuina
8    isoa kaprista
sekä
125 g mozzarellapallo siivuina

koristeluun:
rucolaa

Aloita laittamalla tomaattimurska siivilään valumaan, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Ota kaikki ainekset esiin ja tee esivalmistelut kuten silppuamiset valmiiksi.

Pizzapohja
Sekoita perunakuitujauhe ja kananmunat kermaan. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla. Laita sipulit hetkeksi jäähtymään. Sekoita hieman turvonneeseen perunakuitujauhe-kerma-kananmunaseokseen jauheliha, basilika, aurinkokuivattu tomaatti, suola ja mustapippuri. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt sipuli. Paista pannulla pieni nokare jauhelihataikinaa, jotta voit tarkistaa maun.

Painele ja tasoita taikina kylmään veteen kostutetuin käsin leivinpaperilla vuoratun korkealaitaisen uunipellin päälle.

Tomaattikastike:
Sekoita valutettuun tomaattimurskaan valkosipuli, basilika, chilirouhe, suola ja mustapippuri. Levitä tomaattikastike pizzapohjan päälle.

Pizzan kokoaminen:
Ripottele juustoraaste ja pizzamauste tomaattikastikkeen päälle. Asettele täytteet pizzan päälle.

Pizzan kypsennys:
Paista pizzaa 200 asteisessa uunissa yhteensä noin 30 minuuttia. Lisää mozzarellasiivut pizzan päälle, kun paistoaikaa on jäljellä 5 minuuttia.

Koristele pizza lopuksi rucolalla.


*perunakuitujauhetta myydään ainakin tuotenimellä Pofiber

**vaihtoehtoisesti pizzan täytteinä voi käyttää muiden muassa:
ananasta
suolakurkkua
säilöttyjä artisokan sydämiä
oliiveja
kesäkurpitsaa
herkkusieniä
parmankinkkua
pekonia
eri värisiä paprikoita
tomaatteja
vuohenjuustoa
sinihomejuustoa
fetaa
aurinkokuivattuja tomaatteja
pestoa

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä mahtavasta ideasta. Tämä täytyy testata pikimmiten!

    VastaaPoista
  2. Tulin vain kertomaan, että testasin tehdä meille pizzan tätä mukaellen ja oli kyllä hyvää! Kiitos vielä kerran :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla! Broileripizza on siitä kiva, että se muunneltavissa lähes loputtomiin. Pohjan voi maustaa oman mielen mukaan ja täytteiksi yhtä lailla laittaa juuri omia herkkuja.

      Poista
  3. Hei, anteeksi että väännän rautalangasta mutta onko tämä siis niinkuin (broiler-)jauhelihamureketaikina litistettynä pellillä ja siihen päälle pizzan täytteet ja uuniin? Maistuuko enemmän pizzalta vai murekkeelta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rautalangasta on hyvä vääntää, minäkin haluan aina saada tietää asiat ihan juuri niin kuin ne on tarkoitettu. Voi sitten soveltaa, kun ymmärtää peruskaavan.

      Vastaus kysymykseesi, onko tämä litistetty mureketaikina pizzan täytteillä, on kyllä. Minun mielestäni tämä maistuu pizzalta ei murekkeelta. Kaikesta huolimatta pohja on sen verran ohut, ettei se dominoi murekemaisesti, vaikka antaa kivasti makua ja toimii omalla tavallaan lihatäytteenä. Tämä pizza pysyy mukavasti koossa, eikä murene, joten rakenne on siltäkin osin pizzamainen. Pysyn siten kannassani, että tämä on hurjan hyvää pizzaa! Kannattaa kokeilla!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...