sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Marinoitu naudan sisäpaisti ja helppo punaviinikastike


Paistin marinoiminen ennen kypsentämistä antaa lihalle lisää makua ja tekee sen mureammaksi. Naudan sisäpaisti on juhlava ruoka, jonka ylijäävän osan voi käyttää seuraavana päivänä kylminä siivuina lämpimän kastikkeen kera, salaatissa tai leikkeleenä leivällä. Marinoitu paisti on ihan mielettömän hyvää kaikin tavoin tarjoiltuna. Paisti sopii tarjottavaksi niin isommalle joukolle kuin perheen kesken.

Paisti on helppo valmistaa. Vain etukäteissuunnittelu on tarpeen, jotta paistin ehtii marinoida. Paistoaikaa kannattaa varata puolitoista tuntia kiloa kohden. Lihan lämpötilaa on kuitenkin syytä seurailla aina välillä, koska muun muassa lihan muoto vaikuttaa lihan kypsymisaikaan.

Valmiin demi-glace kastikepohjan ja punaviinin kokoonkeittämisellä saa vaivattomasti maukkaan kastikkeen paistille. Kastiketta ei kuitenkaan saa unhoittaa liian kauaksi aikaa yksikseen. Minä näet unohdin sen saunaan mennessämme liedelle porisemaan. Niinpä minun kävi kastikkeen suhteen nolosti ja kastike paahtui kiinni kattilan pohjaan. Jaiks! Hätävarana ollut Stockan valmiskastike pääsi lämmitettynä tilalle. Kirjoitin kastikkeen reseptin silti tähän, koska se on niin erinomainen - kunhan kokille ei iske dementia kesken kokkailun. Niin ja minä olen parantumaton maistelija joten tiedän, että tämä liian kokoonkeitetty tahnake maistui vielä kastikemuodossaan huumaavan hyvältä ;)

Olen postannut aikaisemmin marinoidun paistin ja punaviinikastikkeen reseptit. Ne eroavat tällä kertaa esittämistäni resepteistä sillä, että aikaisemmassa naudanpaistireseptissä marinointi tapahtuu vasta jälkikäteen ja kyseinen paisti on tarkoitus syödä kylmänä. Aikaisempi punaviinikastike keitetään kokoon punaviinistä, mausteista ja suurustetaan psylliumilla.

Nälkäinen perhe ja huumaava ruoan tuoksu veivät voiton valokuvien ottamisesta, joten niiden taso on erityisen huono. Anteeksi! Vaihdan kuvat seuraavan paistin tullen, mikäli muistan.

vähän turhan paksuja siivuja, mutta herrrkullisia!
Marinoitu naudan sisäpaisti

1-1,5 kg naudan sisäpaistia
suolaa ja mustapippuria

marinadi:
2 dl punaviiniä
1 dl öljyä
1     sipuli puolirenkaina
4     valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl timjamia rouhittuna
1 oksa rosmariinia riivittynä
6     maustepippuria murskattuina
1     laakerinlehti murskattuna

Sekoita marinadin ainekset sekaisin. Poista lihasta kalvot. Huuhtaise paisti kylmän veden alla ja kuivaa se talouspaperiin. Laita liha marinadiin ja jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluummin yön yli. Kääntele paistia marinadissa muutaman kerran, jotta se marinoituu tasaisesti.

Ota paisti jääkaapista ja poista se marinadista. Jätä liha huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista. Pyyhi se talouspaperilla kuivaksi. Paahda sitä kuivalla pannulla, kunnes sen pinta on kauniin ruskea joka puolelta. Hiero paistin pintaan suolaa ja mustapippuria.

Laita paisti vain hieman sitä isompaan vuokaan ja työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin lämpötila on 60-62 asteista. Paisti on tällöin sisältä kauniin punertava. Jos haluat läpikypsän paistin, lämpötilan tulee olla 70 astetta. Kun olet ottanut paistin uunista, kääri se folion sisään, peitä liinalla  ja anna vetäytyä 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Ota paistovuoan pohjalla oleva liemi talteen kastiketta varten.



Helppo punaviinkastike

2 dl valmista demi-glace kastikepohjaa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeritonta siirappia (tai tummaa siirappia)
paistivuoan pohjalla oleva liemi

Mittaa ja kaada kaikki ainekset kattilaan. Keitä kastiketta kokoon välillä sekoitellen, kunnes sen määrä on vähentynyt noin puoleen. Säädä lieden lämpötilaa sen mukaan, että kastike kiehuu hiljakseen koko ajan. Kastikkeen ei kuulu kiehua raivoisasti, eikä kannata unohtaa palamaan pohjaan. Tarkista lopuksi maku.

Jälkikirjoitus
Tätä kirjoittaessani paistin ihana mielikuvamaku lähes haittasi keskittymistäni kirjoittamiseen; minun oli aivan pakko kesken kaiken siivuttaa paistin rippeet eilisillalta ja tehdä ihana paistivoileipä... tai pari. Ihanaa! ;)

6 kommenttia:

  1. Sisäpaisti tosiaan on ihanaa! Ja mikäs punaviinikastiketta parempaa sille ;P Ja vielä terveellistäkin tuollaisen lisukkeen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Juu, olenkin iloinen näistä pahvipurkkiviineistä, koska niitä on niin vaivaton käyttää ruoanlaittoon.

    Lisuke on näitä melkein terveellisiä - siitä löytyy myös pekonia ;)

    VastaaPoista
  3. Tämä resepti oli tosi hyvä. Parasta, mitä olen saanut pitkiin aikoihin tehtyä. Talouskoulun käyneenä ja paljon aimemmin kokaanneena taitoni ovat viime vuosina repsahtaneet. Tämä oli helppo ja maukas resepti. Suosittelen ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiitos, että kommentoit!

      Tämä paistiresepti onkin meidän perheen klassikko ja teen sitä suhteellisen usein. Paistit ovat mukavan helppoja valmistaa. Sitä voi puuhastella ihan muita juttuja, kun paisti marinoituu ja kypsyy itsekseen uunissa. Ruoka valmistuu lähes itsestään.

      Poista
  4. Hei!

    Onko tuo timjami tuoretta vai kuivattua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Petteri!

      Marinointiliemeen olen käyttänyt tuoretta timjamia. Voit myös käyttää kuivattua timjamia, mutta sitä tulee laittaa huomattavasti vähemmän, noin yhden ruokalusikallisen.

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...