torstai 29. marraskuuta 2012

Algerialaiset lihapullat kanelisessa tomaattikastikkeessa

ihanaa!
Kanelia ja minttua lihapullissa, nam. Joulun tehdessä tuloaan ja lumisateen ihanasti leijaillessa, maistuu algerialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa mahtavalta. Ne sopivat niin perheelle arkena tai kuin pikkujouluihin pieniksi cocktaillihapulliksi pyöriteltyinä.

Ihanan aromaattista ruokaa! Lihapullien kera sopii mainiosti jouluisasti maustettu, aivan ihana manteli-kukkakaalicouscous. Minun oli ihan pakko tarkistaa lihapullien makua niiden kypsyessä pannulla. Piti oikein komentaa itseni, etten napostellut koko annostani suoraan pannulta. Lapset pitivät ruoasta ja tyttöseni kehui sitä erityisen hyväksi :)

Lihapullien hauskuus on siinä, että niistä löytyy loputtomasti mahdollisuuksia muunteluun. Lapsiperheessä jauheliha on usein arjen peruselintarvike, josta saa nopeasti ruokaa. Tällöin on hyvä, että löytyy vaihtelua.

Algerialaiset lihapullat
3:lle

400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1        kananmuna
1        sipuli silputtuna tai raastettuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa hienonnettuna
1 tl     kanelia
1 mm cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria

Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia pannulla. Anna niiden vähän jäähtyä. Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna, minttu, kaneli ja cayennepippuri. Lisää sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pyörittele jauhelihataikinasta öljyisin käsin lihapullia isolle lautaselle tai voipaperin päälle. Paista lihapullat kypsiksi pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 17 minuuttia. Kaada kanelinen tomaattikastike lihapullien päälle.


Kanelinen tomaattikastike

1 prk (400g) kuorittuja tomaatteja liemineen
2 dl    kanalientä
1        sipuli silputtuna
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
1        kanelitanko
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

koristeluun:
yrttisilppua

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa pari minuuttia. Kumoa tomaatit liemineen joukkoon. Möyhennä kauhalla tomaatteja karkeasti pienemmiksi paloiksi. Lisää kastikkeeseen kanaliemi ja kanelitanko. Hauduta kastiketta puoli tuntia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Poista kanelitanko Lisää lopuksi minttusilppu. Kaada kastike lihapullien päälle.

vain kaksi päivää sitten näytti tältä ;)

Jälkikirjoitus:
Eilen lumi teki tuloaan ja tänään sataa lunta. Se on etelän ensilumi. Toissa päivänä aurinko paistoi ja nostimme veneen vesiltä. Onneksi. Paatti on nyt pakattu pressun sisään ensi kesää odottamaan. Tänään veneen kanssa puuhastelu ei olisi ollut näin auvoisaa ;)



8 kommenttia:

  1. Nam, ihanalta kuulostaa. Seuraavat lihapullat maustankin tällä tavalla :)

    VastaaPoista
  2. Oi hitsi kun kuulostaa hyvältä!! Pitääpä tehdä ja pian. Voiko käyttää kuivattua minttua?? Jos voi, nii kuinka paljon?? Entä mitä lisuketta, kuskusiako??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, lihapullat kastikkeineen oli herkullista! Voit käyttää kuivattua minttua. Laita kuivattua minttua 1 teelusikallinen kerrallaan, paista koepala ja tarkista maku. Luulen, että 3 tl on sopiva.

      Poista
  3. Ai p*ska, olis pitäny lukee muuki ku vaan toi ohje, tossahan oli et manteli-kukkakaalikuskusta lisukkeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään. Lisukkeeksi voit kokeilla mitä tahansa mieleistäsi couscousia tai riisiä.

      Poista
  4. Ihana ohje, joka maistui myös meidän algerialais-suomalaiselle perheellemme! Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lauta T.! Onpa mukava, että maut sopivat teidän perheen suille!

      Anteeksi, että kommentoin vasta nyt. Sinun kommenttisi oli eksynyt jostain syystä kommenttien roskapostiksi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...