perjantai 30. marraskuuta 2012

Manteli-kukkakaalicouscous ja minttu-jogurttikastike


Ihan huikean hyvää ja autuaallisen aromaattista couscousia kukkakaalista. Tosin - jos ei tiedä syövänsä kukkakaalia, couscous menee täydestä. Makumaailma sopii joulun aikaan, koska mausteina muun muassa kanelia, inkivääriä ja paahdettua pähkinää. Minttu-jogurttikastike on raikas klassikkolisuke couscousille.

Innostuin rouhimaan kukkiksesta couscousia Karppisiskojen postattua juttua Ravintolapäivästä. Voi että, mikä suksee - välittömästi ponnahti ykkössuosikikseni, tämä herkku.  Kukkiscouscous on siitäkin mainio, että se maistuu ihanalta sekä kuumana että  kylmänä (popsin aamusella kulhollisen intohimoisesti nautiskellen). Kukkiscouscousista saa siten myös törkeän hyvää salaattia. Maistan jo suussani salaatin, jossa on kukkiscouscousia ja kikherneitä. Toisin sanoen tämä on lisukkeiden aatelia ensi kokeilukerrasta lähtien ja hurjan muuntelukelpoinen resepti.

En ole itse tätä reseptiä keksinyt, vaan ideaa olen hakenut useastakin lähteestä kuten marokkolaiseen couscousin reseptistä, Herkku & Koukku -blogin kukkakaalicouscousista ja Appelsiineja & Hunajaa -blogin raakaruokaversiosta. Olen aikaisemmin raastanut kukkakaalin riisiksi koneella, mutta leikkuuterän käyttäminen on mielestäni näppärämpää. Jatkossa tällä mennään niin kukkisriisin kuin -couscousin suhteen.

Tarjosin toissapäivänä manteli-kukkakaalicouscousia algerialaisten lihapullien ja kaneli-tomaattikastikkeen kera. Ihana yhdistelmä! Eilen taas tein minttu-jogurttikastikkeen couscousille ja paistoin paloiteltua grillibalkania. Vaikkei makkara mitään laaturuokaa olekaan, maistui se oivalle couscousin ja kastikkeen kera. Tyttöseni on samanlainen herkuttelija kuin minäkin ja tykkäsi couscousista hirmuisasti ;)

höpsö kuva aamupalasta ;)
Manteli-kukkakaalicouscous

1     kukkakaali (minulla oli 1 kg)
1 dl (60 g) mantelirouhetta tai -lastuja
1     sipuli hienonnettuna
1     valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl  kanelia
1 tl  juustokuminaa
1 tl  jauhettua inkivääriä
0,5 dl minttua, korianteria tai persiljaa siputtuna
(1 rkl sitruunamehua)
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kukkakaalista kukinnot erikseen. Laita ylijäävät lehdet ja kukkakaalin keskusosa talteen kasviskeittoa varten. Surauttele kukinnot kahdessa erässä monitoimi- yleiskoneen leikkuterällä muruksi, kukkakaalicouscousiksi.

Paahda mantelirouhe kuivalla pannulla vaalean ruskeaksi. Nosta sivuun odottamaan. Kuullota sipulia ja valkosipulia korkealaitaisessa pannussa pari minuuttia. Lisää joukkoon kaneli, juustokumina ja inkivääri. Lisää vähän rasvaa ja kumoa joukkoon kukkiscouscous. Kypsennä couscousia samalla sitä käännellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi minttusilppu (ja sitruunamehu).


Minttu-jogurttikastike

2 dl    maustamatonta jogurttia
2 dl    kurkkua raastettuna (purista ylimääräistä vettä pois)
0,5 dl minttua silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl    sokeritonta siirappia (vaahterasiirapin makuista) tai hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna makujen tasaantua puoli tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.


14 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä, tätä voisi kyllä kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. Wau, tätä testaan aivan varmasti, huikean kuuloista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se todella on sitä. Itse tykkään lisäksi mantelirouheen rouskutuksesta ;)

      Poista
  3. Kukkakaalicouscous/riisi on kyllä mahtavan hyvää;olen tehnyt sekä raakana että kypsennettynä ja aina tykännyt:)Meillä täälläpäin alkavatkin kukkakaalit nyt olla parhaimmillaan,joten pitää taas kohta tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, huomasin, että olit tehnyt raakanakin. Sitä pitää vielä kokeilla, tosin ehkä ensi kesänä, kun täältä saa uuden sadon kukkiksia.

      Voi vitsi, teillä on kyllä mahtavat apajat!

      Poista
  4. No tämä menee myös kokeiluun, lihapullien kaveriksi tottakai :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :)

      Tyttöseni ystävä kysyi tänään, että maistuivatko ne kanelilihapullat sitten oikeasti hyviltä. Joo-o, vastasi tyttöseni.

      Poista
  5. Vaikuttaa hyvältä, kuten muutkin reseptisi :)Pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Ei ois pitänyt tätä postausta nälkäisenä lukea! Kuulostaa niin ihanalta, samoin kuin ne lihapullat kastikkeineen.. hyvä twisti varmasti tuo kaneli. Pakko koittaa molempia kunhan saan kauppareissulle itseni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että postaukseni on toiminut kuten toivoin ;)

      On kyllä kiva jakaa reseptejä silloin, kun on onnistunut tekemään jotain herkullista. Toisaalta tämä resepti on tallessa täällä blogissa myös itseäni varten, koska tämä oli niin herkkua :)

      Poista
  7. Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Sekä kastike että itte couscous oli tosi hyvää!
    Couscousiin tottunut ruokavieraani uskoi vasta kolmannella kerralla, ettei ruoka sisältänyt ollenkaan Sitä Itseänsä :D Blogisi on kyllä ilo muutenkin -kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa sinullekin ja kiitos kauniista sanoista :)

      Olipa hauska kuulla tästä ruokavieraasta. Olin jokseenkin varma, että couscousin ystävät tykkäävät tästä versiosta, mutta että meni niin hyvin täydestä :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...