torstai 19. tammikuuta 2012

Karitsan ulkofilettä uunissa ja punaviinikastike

lisukkeena etikkasuppilovahveroita ja punakaalisalaattia
Karitsan ulkofileitä tulee kesäisin grillattua paljon. Näin talvella pikapaisto pannulla ja uunissa kypsentäminen on kätevää, kun saa isommallekin joukolle samaan aikaan lihat kypsiksi. Meitä tosin oli vain oma perhe tällä kertaa, mutta edes minun isoimmalle paistinpannulle ei mahdu koko perheen pihvit samaan aikaan.

Marinointiin tosin kannattaa mieluiten varata aikaa jo edellinen päivä ennen varsinaista ruokailua. Toisaalta edellispäivänä marinadin valmistaminen on siitä mukavaa, että kokilla on vähemmän puuhasteltavaa köökissä seuraavana päivänä. Homma hoituu lähes itsestään. Punaviini sopii lampaan kanssa ihanasti ja sen vuoksi olen sitä käyttänyt suhteellisen runsaskätisesti.

Meidän perhe rakastaa lampaanlihaa. Tämäkin ateria oli arkena ihan juhlaruokaa, jota lapsetkin maiskuttelivat tyytyväisinä. Meillä lapset ottivat niin paljon lisää lihaa, että suosittelen käyttämään runsaasti lihaa. Jos sitä jäisi yli, voisi siitä tehdä ihanan salaatin seuraavana päivänä lounaaksi. Meillä ruokaa oli riittävästi ja se oli ihanaa.

Punaviinikastikkeen suurusteeksi olen käyttänyt psylliumia, joka sopii vhh-ruokavalioon erinomaisesti. Psylliumissa ei ole lainkaan hiilihydraatteja ja siitä saa kuituja. Psylliumia pitää käyttää varovasti, koska liika psyllium tekee kastikkeesta limaklöntin. Itse lisäsin rivakasti sekoitellen psylliumia 1 mm kerrallaan. Psyllium turpoaa 10 minuutissa, joten hetki pitää odottaa ennen kuin näkee kastikkeen paksuuntuvan. Kuten reseptissä totean, voi kastikeeseen lisätä 2 mm psylliumia alkuun ja sen jälkeen odottaa ja katsoa miten kastike suurustuu.
  
Kastikkeen makeus on makuasia, joten minun antamat mitat ovat meidän perheen makuun sopivat. Punaviini ja Sukrin eivät mielestäni toimi yksistään, koska minä maistan siinä jonkin metallisen maun. Ainakin luulen maistavani. Siksi olen lisännyt sokeritonta siirappia, joka loiventaa maun ihanaksi. Stevia voi sopia kastikkeeseen, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Jos ei välitä hiilareista tuon taivaallista, käyttäisin itse makeutukseen yksistään tummaa siirappia. Samaan lopputulokseen vhh:na pääsee Sukrin + sokeriton siirappi -yhdistelmällä.

uuniin menossa
Karitsan ulkofilettä uunissa

800 g karitsan ulkofilettä
4:lle

marinadi:
1,5 dl punaviiniä
0,5 dl öljyä
3        valkosipulinkynttä siivuina
2        oksaa rosmariinia vähän murskattuina
1 dl    timajamia silppuna
mustapippuria

kypsälle lihalle:
suolaa ja mustapippuria
timjamia

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Kostuta fileitä marinadissa ja laita ne isoon pussiin. Kaada marinoitiliemi lihojen päälle. Solmi pussi kiinni ja pyörittele pussia, jotta mausteet menevät tasaisesti lihojen joukkoon. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia välillä pussia käännellen.

Valuta marinadi lihoista siivilän avulla. Pyyhi jokainen file talouspaperilla kuivaksi. Paista pannulla fileisiin kaunis pinta ja siirrä ne sen jälkeen leivinpaperilla vuoratulle pellille. Laita lämpömittari yhteen fileistä. Kypsennä 120 asteisessa uunissa, kunnes lihan lämpömittari osoittaa 55 astetta (tai 60 asteista, jos haluat kypsää), noin 10 minuutian ajan. Ota ne uunista ja laita fileet folion sisään ja pyyhe päälle 10- 15 minuutin ajaksi. Ennen tarjoilua rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa, koristele timjamilla.

eihän tästä mitään näe, mutta ihanaa kastiketta!
Punaviinikastike
4:lle 

2,5-3 dl punaviiniä
1 dl    vahvaa lihalientä
1 rkl   Sukrin (tai sokeria)
2 rkl   sokeritonta siirappia (tai 1 rkl tummaa siirappia) 
1        salottisipuli silputtuna
1 rkl   timjamia silppuna
2-3 mm psylliumia (tai voit suurustaa perinteisesti jauhoilla)
suolaa ja mustapippuria

Kuullota sipuli rasvassa. Lisää punaviini, lihaliemi ja makeutus. Keitä kokoon noin puoleen, välillä sekoitellen. Siivilöi halutessasi sipulit pois. Kuumenna edelleen liedellä lientä, sekoita rivakasti ja lisää aluksi 2 mm psylliumia kastikkeeseen. Sekoittele kiehuvaa lientä hetken. Anna psylliumin rauhassa turvota noin 10 minuutin ajan. Tarkista kastikkeen paksuus, lisää tarvittaessa enintään 1 mm psylliumia lisää. Mausta kastike lopuksi timjamilla ja tarvittaessa suolalla, mustapippurilla ja lisämakeutuksella.

9 kommenttia:

  1. Täällä kuola valuu näppikselle..! Karitsa kuuluu ehdottomasti omiinkin lemppareihin, ja erityisesti punaviinisoossin kera!

    Omat psyllium-suurustukset ovat kuitenkin epäonnistuneet kurjasti joka kerta:( Olenkin sitten päätynyt käyttämään lihaliemen sijaan valmista demi glace- kastikepohjaa, joka punaviinin kanssa keitettäessä kasaan muodostuu sopivan paksuksi kastikkeeksi ihan ilman suurustettakin. Pitäis kyllä taas testata tuota psylliumia, en ole tainnut vispata sitä tarpeeksi reippaasti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahmija: Juu, karitsa on herkkua! Minäkin olen usein juuri helppouden takia käyttänyt valmista demi glacea punkkukastiketta valmistaessa, mutta halusin löytää keinon suurustaa kastike muutoin. Keväällä tehdessäni raparperikiisseliä, sain paksun, höllyvän klöntin kiisselin sijaan :S

      Punaviinikastike oli taas yksi kokeilu psylliumin ihmeellisessä suurusmaailmassa. Onnistuin ja olin siitä mielettömän iloinen.

      Vinkkinä kastikkeen valmistuksessa voin antaa seuraavaa:
      - psylliumin määrä on todella pieni
      - vispaa kiihkeästi sekoittaessasi psylliumia liemeen, jottet saa erillisiä pieniä klönttejä
      - psyllium turpoaa noin 10 minuutin kuluessa (jatkaa turpoamista vielä sen jälkeenkin), joten alkuun saattaa näyttää siltä, ettei suurus toimi - malttia
      - kun psyllium on jo sekoittunut kastikkeeseen, sitä ei tarvitse koko ajan vispata, vaan silloin tällöin pieni kastikkeen pyöräytys tekee hyvää
      - mielummin vähän juoksevampaa kuin tönkkökastiketta

      Kannattaa kokeilla, onnistuessaan saa todella hyvän mielen ja erinomaisen kastikkeen :)

      Poista
  2. Mahtavaa, kiitokset vinkeistä!! :)

    VastaaPoista
  3. Oh ah, suustani pääsee kiihkeitä äännähdyksiä lukiessani reseptiä ja katsoessani kuvia :D Voi kun olisikin opiskelijalla varaa kustantaa karitsanlihaa! Nyt syön silmilläni teidän reseptejänne ja haaveilen opintojenjälkeisestä ajasta kun pääsen testaamaan nämä kaikki läpi! =) Psyllium on myös kiinnostava ruoka-aine josta olen itsekin vähän selvitellyt tietoja tässä opintojen lomassa. Samoin on makeutusaine, stevia. Itse en ole vielä kyseistä ainetta nähnyt, mutta kuullut pelkkää hyvää. Oletko testannut?

    Njam, pakko lähteä näiltä sivuilta. :> Muuten täytyy lähteä yösyöpöttelemään jotain jämiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maama: muistan itse opiskelijan elämästä ruoan tai ainakin minun tapauksessa sen vaatimattomuuden. Ammoisina aikoina, kun minä vielä opiskelin, syötyäni ties kuinka monetta päivää halvinta mitä kaupasta sai, verilettuja, vähemmän kokeneen kokkina päätin varioida; tein verilettu-makaronikeittoa lihaliemeen. Se oli kauhistuttavan pahaa! No, aikansa kutakin. Valmistuttuani ja päästyäni koulutusta vastaavaan työhön, olin ruokakaupassa onneni kukkuloilla, kun pystyin ostamaan tavallista ruokaa, ilman erittäin tarkkaa laskutoimitusta riittivätkö rahat ;)

      Psyllium on oiva tuote. Se on luonnontuote, ratamonsiemenjauhetta. Silla on erittäin suuri kyky imeä nestettä ja turvota. Se sopii leivontaan, vhh-lettuihin ja tuorepastan tekoon (reseptin postaus vielä tänään). Suosittelen opettelemaan sen käyttöä - tässä tapauksessa vähän on usein riittävästi.

      Stevia on myös luonnontuote. Sitä saa nykyään monessa muodossa: valkoisena jauheena (100-300 x makeampaa kuin sokeri), uutteena (myös maustettuna) ja sekoitettuna muihin aineksiin, jotta käyttösuhde sama kuin sokerin kanssa (Canderel Green ja Hermesetas Stevia Sweet). Olen vielä aloittelija stevian ihmeellisessä maailmassa. Stevian haasteellisuus on sen hirmuinen makeus ja sitä kautta annostus. Maitotuotteissa käytettäessä saattaa tulla metallinen maku steviasta (kun sitä on hipun verran liikaa). Ostin nämä Canderelin ja Hermesetasin steviat, mutten ole vielä ehtinyt niitä kokeilla.

      Olen sitä mieltä, että elämme makeutuksen murrosaikaa - nyt kokeillaan ja etsitään itselle sopivinta makutusta tai useampaa maketusta ruokalajista riippuen. Otan mielelläni ajatuksia makeutuksesta ja niiden kokemuksista vastaan. Mielenkiintoista oppia yhdessä!

      Poista
  4. Mekin saimme pääsiäisenä ihanaa kastiketta hirvelle tätä psylliumkikkaa mukaillen. ;)

    http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2016/04/paasiainen-nyhtoankkaa-tortilloissa-ja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, että reseptistä on ollut iloa! Sinun kastikkeesi hirven paistille kuulostaa erityisen maukkaalle!

      Poista
  5. Mitä ihmettä tarkoittaa se, että psylliumia lisättäisiin millimetreittäin (mm)???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei. Kyse ei ole millimetreistä vaan maustemistasta. Mm tarkoitaa maustemittaa, joka on millilitraa vastaava. Eli 1 mm = 1 ml = 0,20 tl = 1/5 tl. Nykyään merkitsen resepteihin määrän teelusikkan määrillä juuri selvyyden vuoksi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...