lauantai 21. tammikuuta 2012

Raikas ja täyteläinen sitruunakastike

Ihanainen kastike
Miten jokin kastike voi olla samanaikaisesti sekä raikas että täyteläinen? Ihmeellisen helposti, kun keittää alla esitetyn ihanan sitruunakastikkeen. Se on tyrmäävän hyvää! Keltuaisilla suurustettu kastike on lisäksi yllättävän vaivatonta valmistaa. Se sopii kalan, kanan, possun, katkarapujen ja lämpimien kasvisten kastikkeeksi. Keväällä aion kokeilla kastiketta parsan ja artisokan kanssa.

Löysin hiljan ruokablogin Rouva Raadelmasta, jossa on mahtavia kokkailuja ja sieltä löysin myös sitruunakastikkeen reseptin. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty yrttinä ruohosipulia, joka sopii kastikkeeseen upeasti. Myös muut yrtit sopivat kastikkeeseen, kuten tilli, rakuuna ja sileälehtinen persilja. Jopa hienonnettu ja kuullotettu purjo käy kastikkeeseen.

Minulla oli hieman kiireinen päivä. Ostin kaupasta savusiian ja salaattitarpeet. Ruoka valmistui hetkessä, kun kala oli valmisruokaa, terveellistä sellaista. Parsakaali kypsyi sopivaksi itsekseen. Kastikkeen kanssa en kauaa turannut, mutta vinkkinä annan sen, että mittaa, raasta, puserra ja pilko kaikki ainekset ennen kastikkeen valmistamista -kuten aina ruokaa laittaessa. Taisi olla itsestäänselvyys.


 Sitruunakastike

3      kananmunan keltuaista
4 dl  kuohukermaa
50 g voita
1      sitruunan mehu ja raastettu kuori
suolaa ja valkopippuria
ripaus makeaa ( esim. Sukrintomua tai sokeria)
1      kevätsipuli silputtuna

Vatkaa keltuaiset ja kerma sekaisin. Sulata voi kattilassa. Kaada keltuaiskerma voin joukkoon ja vispaa reippaasti. Kuumenna kastike ja jatka koko ajan vispaamista. Kun kastike on saostunut, lisää sitruuna (mehu ja kuoriraaste). Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää hyppysellinen makeutta maun mukaan - kastike saa jäädä sitruunaisen kirpakkaaksi. Lopuksi höystä kastike sipulilla.

savusiian kanssa täydellistä

14 kommenttia:

  1. Kiva idea yhdistää tuo lämmin kastike kylmään kalaan! Ja olet aivan oikeassa parsaidean kanssa - olen itse jotenkin niin jumiutunut hollandaiseen, ettei ole käynyt mielessä vaan nytpä painan sen muistiini.

    Mahtava blogi sinulla! Täytyykin penkoa se läpikotaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva Raadelmasta: kiitos kehuista :)

      Kastike toimi järisyttävän hyvin kylmän kalan kanssa, toimii tietenkin lämpimänkin kanssa. Jos kastikkeeseen voisi rakastua, olen rakastunut. Aivan ihanaa, siitä suuri kiitos sinulle!

      Minä olen niin ruoasta toiseen pomppiva tapaus, että intoilen tosiaan jo nyt kevään herkkuja. Sitruunakastiketta nauttiessani sain ihania makuhaaveita juuri parsasta ja myös artisokasta. Ei sen puoleen, varmaan myös hollandaisen kanssa nautitaan parsaa meidän perheessä keväällä.

      Poista
  2. Hei tämähän tuli kuin tilauksesta! Mietin juuri millaista kastiketta tekisin kalalle kun menen käymään vanhempien luona. Lupasin laittaa lohta ja juuresranskalaisia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakkutyttö: kiva kuulla, että otat reseptin heti käyttöön. Tulet ihastuttamaan vanhempasi :)

      Poista
  3. Kunnon kastike on kyllä aina paikallaan! Minä olen kyllä surkea kastikekokki, joskus ihan tuurilla onnistuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka: Minäki luulen olevani surkea kastikekokki, mutta tällä kertaa lykästi - ehkä resepti onkin niin helppo, että sillä onnistuu tai jopa huippuonnistuu ;)

      Poista
  4. Tosi hyvä kastike, haluan kokeilla :)

    VastaaPoista
  5. Isä pyysi että teen possulle jotain sitruunaista kastiketta (oon vasta 16 ja asun kotona) ja sit löysin tämän täältä netin maailmasta :D ei oo kyllä kevätsipuleita tai vastaavaa, mutta jospa toimis ilmankin :) Meillä on yleensä just jotain perus ruskeaakastiketta :D itekkää en kastikkeita paljoo harrasta, enemmänki leivon makeaa tai suolaista.. pitänee alkaa ruuanlaittooki harrastamaan enemmän! se on kuitenki mukavaa ja helpottaa äitin ja isin päivää ku niitten ei tarvi tehä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla, että olet innostunut kokkailua kokeilemaan :)

      Kyllä perheen nuorten kokkailut ilahduttaa vanhempia aina ja helpottaa kotihommia, kunhan muistaa siivoilla jälkiään ;)

      Tämän kastikkeen voi hyvin tehdä ilman kevätsipuleita. Muistat vain vatkata koko ajan kypsentäessäsi sitä. Kastike kypsyy suhteellisen nopeasti, joten se ei ole liian rankka.

      Poista
  6. Ihanaa tuli. Kanan kanssa. Ehkä parempi kalan kanssa mutta kun piti joka tapauksessa kokeilla ja kana oli toisessa kädessä :) Kermaa ei VOIta mikään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh! Hieno homma, että onnistui. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että kerman & voin yhdistelmä rocks!

      Kanan sopii kyllä sitruuna, mutta lisäisin vähän rakuunaa mukaan. Toinen vaihtoehto maustamiseen kanan kanssa olisi jättää sitruuna pois ja lisätä curryä ja lehtipersiljaa tai - herkkuani - korianteria silppuna.

      Poista
  7. Ihan jees...laitoin lorauksen valkoviiniä ja kolmasosan kalaliemikuutiosta lisäksi. Tuli snadisti lisää makua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoviini toimii kastikkeissa lähes aina. Kiva tietää, että toimii myös tässä reseptissä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...