maanantai 16. tammikuuta 2012

Kurpitsansiemensämpylät

Voih - unohdin ripotella pinnalle siemeniä :S
Jos haluat ihanan leivän tuoksun keittiöön ja tuoretta oivallista sämpylää, kannattaa kokeilla kurpitsansiemensämpylöitä. Toimii. 

Hamppusämpylöiden reseptiä kommentoitiin hiljan kysymällä mitä voisi käyttää hamppuproteiinin tilalla. Ehdotin muiden proteiinijauheiden käyttöä taikka mantelijauhetta.  Kysyjä oli kokeillut mantelijauhoja ja kehui onnistuneensa erinomaisesti. Kurpitsansiemensämpylät ovat johdannnainen hamppusämpylöiden reseptiin, ilman proteiinijauheita.  

Kurpitsansiemensämpylät onnistuivat ihanasti! Rapsakka pinta, pehmeä sisälmys ja hulppean hyvä maku. Aah! Kurpitsansiemenien sijaan tai sen kanssa voi laittaa niitä siemeniä, mistä tykkää. Minä jotenkin tykkään kovin kurpitsansiemenistä. Itse unohdin laittaa koristeluun siemeniä, vaikka ne mielestäni kruunaavat sämpylän paahtuessaan uunissa unelmaisiksi.


Leipurin vinkkejä tähän reseptiin: Hamppusämpylöitä leipoessa hoksasin lämmittää oluen purkissaan. Todella yksinkertaista! Kannattaa kuitenkin muistaa, että purkkia avatessa lämmin olut tursuaa (kuohahtaa) purkista - laita kulho lavuaariin, avaa purkki varovasti sen päällä ja kaada se kulhoon. Kokeilin reseptiä puolella desillä siemeniä, mutta lisäsin varsinaiseen reseptiin vähän lisää, ihan vain pikku rapsahduksen verran. Jaoin taikinan kahdeksaan osaan ja sain aikaiseksi todella isoja sämpylöitä. Siksi suosittelen pyörittelemään mielummin yhdeksän sämpylää. 

siemeniä oli ihan liian vähän, mutta ihana maku ja rakenne
Kurpitsansiemensämpylät 
9 kpl isoja sämpylöitä
3,3 dl    Koffin Lite -olutta, vettä, Alpro Soyaa tai maitoa
1 dl      täysjyvä ruisjauhoja
1 pss  (11 g) kuivahiivaa
1 dl        vehnäleseitä
0,75 dl   kurpitsansiemeniä
2 rkl      rypsiöljyä
2 tl        suolaa
2 ½ dl   gluteiinia
2 dl       mantelijauhetta

pinnalle:
kurpitsasiemeniä

Valuta lavuaariin kuumaa vettä. Laita oluttölkki veteen lämpenemään. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Avaa oluttölkki varovasti ja kaada se kulhoon. Lisää lämpöiseen olutliemeen vehnäleseet, kurpitsansiemenet, öljy ja suola. Lisää taikinaan gluteeni ja mantelijauhe. Sekoita hyvin. Anna taikinan kohota 45 minuuttia. Leivo kostutetuin käsin taikinasta sämpylöitä. Litistä sämpylöitä leivinpaperin päällä. (Tässä kohdassa voit raakapakastaa osan sämpylöistä).  Anna kohota 20 minuuttia.

Voitele halutessasi sämpylät kylmällä vedellä, Alpro Soyalla tai maidolla. Ripottele pinnalle vähän kurpitsansiemeniä. Paista sämpylät 200 asteessa n. 20 minuuttia. Sämpylöiden pohjaa napauttaessa pitäisi kuulua kumea ääni. 

menossa liinan alle kohotukseen

todella ihania ja keittiössä tuoreen leivän tuoksu!

2 kommenttia:

  1. Voi, näitä on pakko kokeilla, meillä kun mies rakastaa sämpylöitä, niin varmasti ihastuu näihinkin. Gluteiinia ei tosin ole kotona, joten sitä pitää ostaa seuraavan kerran kun pyörähtää Ekolossa. Vai saako sitä ihan normi ruokakaupoistakin? :)

    Ihanaa kun jaksat testailla ja postailla reseptejä, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manna: minäkin leivon leipää ja sämpylöitä juuri sen takia, että mieheni ilahtuu siitä. Noh, kyllä ne maistuvat itsellekin :)

      Gluteenijauhoja en ole löytänyt vielä ruokakaupoista, joten ainakin toistaiseksi sitä pitää käydä luontaistuotekaupoista ostelemassa.

      Btw; nämä sämpylät ovat täydellisiä myös hamppariin, vähän seesaminsiemeniä päälle koristeeksi ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...