perjantai 6. tammikuuta 2012

Höyrytetyt wontonit broilerista


Dim sum (käännös: sydämen lämmittäjä tai sydämen ilo) on kiinalainen aamupalan tai lounaan aikainen teen kanssa tarjottavien pienten herkkupalojen hetki. Se voi koostua mm. erilaisista höyrytetyistä, keitetyistä, paistetuista, friteeratuista ja/tai uppopaistetuista mykyistä kuten wontoneista. Kotoiseen eloon dim sumit sopivat erinomaisesti alkupaloiksi tai buffet-pöydän pikkuherkuiksi. Näitä ei kuulu syödä paljon, vain muutama herkutteluun.

Mykyt syödään dippaamalla niitä joko soija- tai muuhun kastikkeeseen. Broileri-wontoneille sopii erinomaisesti makea korianteridippi.  Alkuperäinen resepti wontoneille löytyy Lucille Liangin Dim Sum Made Easy -kirjasta.

Wonton-taikinakuoria saa ostettua etnisistä kaupoista. Ostin omani Hakaniemen Oriental Supermaketista (Sörnäisten rantatie 3), jossa on erinomainen valikoima kaikkea mahdollista mm. kiinalaiseen, japanilaiseen ja korealaiseen kokkailuun. Myös omat bambuiset höyrytysastiani ovat sieltä.


Broileri-wontonit

1 pkt pakastettuja pyöreitä wonton-taikinakuoria

400 g broilerinjauhelihaa
1        kananmuna
1        salottisipuli hienonnettuna
1 rkl  raastettua inkivääriä
1 rkl  osterikastiketta
1 rkl  seesamöljyä
1 rkl  Pofiberiä (tai tapioca-tärkkelystä)
1 tl    soijakastiketta
1 tl    suolaa
valkopippuria

Laita wonton-taikinakuoret kostean pyyhkeen sisään sulamaan. 15 minuuttia ennen käyttö riittää. Säilytä vuoroaan odottavat taikinakuoret koko leipomisen ajan pyyhkeen sisällä, jotta ne eivät pääse kuivumaan.

Sekoita jauhelihataikinan ainekset keskenään. Laita vesi kiehumaan kattilaan tai wokkiin. Jos käytät höyrykattilan höyrytysosaa wontonien kypsentämiseen, voitele sen pohja öljyllä, jotta mykyt eivät tartu siihen. Jos käytät bambusta valmistettua höyrytysastiaa, leikkaa leivinpaperista valmiiksi noin 7 cm x 7 cm kokoisia lappuja. Laita lappuset bambuisen höyrytysastian pohjalle.

Levitä voipaperi työskentelyalustaksi. Laita wonton-taikinakuoreen vajaa ruokalusikallinen jauhelihatäytettä, voitele kuoren reunat vedellä ja nipistä reunat yhteen. Laita valmis wonton odottamaan voipaperille, kostean pyyhkeen alle odottamaan, kunnes saat riittävän monta mykyä valmiiksi. Laita wontonit höyrytysastiaan, höyrytysastia kiehuvan veden päälle (vesi ei saa koskettaa höyrytysastiaa) ja kypsennä wontoneja 7 minuuttia höyryssä. Tarjoa wontonit suoraan höyrytysastiasta.

Pakastus:
Voit valmistaa wontonit höyrytystä vaille valmiiksi. Laita ne tasaisen alustan päällä pakkaseen. Kun ne ovat jäätyneet, pussita wontonit. Wontoneja ei tarvitse erikseen sulattaa käyttöä varten, vaan ne voi laittaa suoraan höyrytykseen kypsymään. Kypsentäessä kannattaa tarkistaa käytettävä aika, jotta wontonit ovat varmasti kypsiä. 

 

no, hups - vähän vino pino

8 kommenttia:

  1. Varmasti huippuhyvää! Voi että on harmi kun tuota taikinaa ei saa City Marketin kokoisista kaupoista...tulisi edes joskus itsekin tehtyä. Kerran tein Gyotzia kotosalla mutta silloinkin taikinaa myöten itse kun ei ollut missään saatavilla..

    VastaaPoista
  2. Mausteinen Manteli: minusta maku on aivan ihana. Harmillista, että valmiita taikinakuoria ei löydy helpommin. Oriental Supermarketista löytyi muuten myös noita Gyotza-taikinakuoria - kuljin nimittäin kaupassa kuin Liisa Ihmemaassa ja ihastuksissani.

    Wonton-taikinakuoriakin voi valmistaa itse myös vhh:na. Palailen reseptin pariin jossain välissä.

    VastaaPoista
  3. Mausteinen Manteli: Juu-u. Kiva :)

    VastaaPoista
  4. Palasin katsomaan tätä postausta, wontonien valmistus mielessäni:) Kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka: kiva, että löysit jotain ideaa :) Wontonit ovat herkkua!

      Poista
  5. Hei Hiidet! Mistä nuo wonton -kuoret on tehty? Ostin uteliaisuuttani kevätkäärylekuoria Stokalta, ja myyjä sanoi että niitä voi uppopaistaa tai höyryttää. Ovatko ne samoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, että vastaukseni on kestänyt. En ole aivan varma ovatko ihan samoja, mutta kevätkäärylekuoria voi käyttää wontoneihin. Luultavimmin eroa ei edes huomaa. Kannattaa ilman muuta kokeilla!

      http://www.menaiset.fi/artikkeli/ruoka/etnotaikinat_esiin

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...