perjantai 27. tammikuuta 2012

Siemenpeltileipä


Kun haluamme mieheni kanssa aamusella melko nopeasti leipää, leivon yleensä jonkin leivinjauhepohjaisen leipä- tai leipästaikinan. Siemenpeltileipä on hyvää ja siitä hassua, ettei siinä käytetä lainkaan jauhoja. Se on ihanan pehmeää, koska siemenet surautetaan jauheeksi. Sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Törmäsi alkuperäiseen reseptiin selaillessani norjalaisia vhh-blogeja.  

Siemenpeltileipä on yhden sortin perusleipä. Se taipuu moneksi. Siihen voi lisätä sekaan tai pinnalle mm. mausteita, yrttejä, juustoraastetta, homejuustomurua ja sitä voi käyttää focacciotyyppisesti lisäämällä pinnalle oliiveja, puolitettuja kirsikkatomaatteja, fetapaloja ym. Jos haluaa mukaan pähkinöitä, voi osan tai kaikki siemenistä korvata pähkinäjauheella. Olen miettinyt myös miten leipoa esimerkiksi tämä resepti vegaanina. Kananmunat pitäisi jättää pois ja tilalle enemmän pehmeää tofua ja psylliumia. Olisi hauska kuulla jos joku tuotekehittelee peltileipäreseptiä; kerrothan tuotoksistasi kommenteissa :)


Siemenpeltileipä

1 dl     auringonkukansiemeniä
0,5 dl  kurpitsansiemeniä
1 rkl    pellavansiemeniä  
1 rkl    kuorimattomia seesaminsiemeniä
1,5 rkl psylliumia
1 tl      leivinjauhetta
0,5 tl   suolaa
3         kananmunaa
100 g  tuorejuustoa tai pehmeää tofua
0,5 dl  kermaa tai soijakermaa

pinnalle:
siemeniä, esimerkiksi seesaminsiemeniä

Surauta siemenet jauheeksi. Sekoita siemenjauheeseen psyllium, leivinjauhe ja suola. Vatkaa kananmunat, tuorejuusto ja kerma tasaiseksi massaksi. Lisää siemenjauhesos joukkoon. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratulle pellille lastaa apuna käyttäen. Ripottele pinnalle siemeniä. Paista 175 asteessa 20 minuuttia. Leikkaa peltileipä sopiviksi viipaleiksi.

leikkasin meidän peltileivän 9 osaan

muita nopeita leivinjauhepohjaisia leipiä:
siemenleipäset
seesamleipäset
pikafocaccia

7 kommenttia:

  1. No ompas kyllä kaunis peltileipä!
    Sopivat aineet meillekkin, olen niin ihastunut siemeniin, kun lapset ei enää ollenkaan nirsoile niistä!!??
    Ja kyllä se vaan on mukava joskus leipää syödä.
    Tänään tein tuota pannuleipää nokkosen kanssa. Tuli tosi kiva, mutta kuvat vähän niin ja näin.. :D

    Mulla on seuraava projekti RADIOkakku :D
    Olen ollut viikon ilman makeaa ja sokeria ja jotain sallittua tekee mieli. Jos tekis karpin radiokakun. Varmaan muistat sen klassikon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiaitia kompatakseni: On kylla kaunis luomus =) Leivasta on vaikeaa saada kuvauksellisesti hyvan nakoista mutta tata syo silmillaan. Njam. Kirjoitin jonkin aikaa sitten blogitekstin siemenista ja tama spelttiresepti sopii aiheeseen kuin silma paahan. Siina todellinen karppileivan haastaja! Hitaita hiilareita, antioksidantteja, rutkasti kuitua ja proteiinia. Kay melkein lounaasta taytettyna. Kiitos tasta, valitan ohjeen suoraan kokki-aidilleni Suomen suuntaan :)

      Poista
    2. Kotiäiti ja Maama: kiitokset kehuista :)

      Oli kyllä hauska kokeilla taas vähän uutta. Niin ja vielä, kun onnistui, nam!

      Kotiäiti: minulle karpin radiokakku on ihan uusi juttu. Toivottavasti julkaiset sen, jotta pääseen kokeilmaan.

      Kipaisin myös vilkaisemassa Maanan blogitekstin, joka löytyy: http://kelloviidenkahvi.blogspot.com/2012/01/food-of-day-seeds.html. Muutoinkin Maama kirjoittelet mielenkiintoisia juttuja :)

      Poista
  2. Olen joskus tehnyt vähän samantapaista ja hyvää oli. Terveellisetkin leivät voivat olla hyviä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yaelian: Ehdottomasti samaa mieltä kanssasi siitä, että terveelliset leivät voivat ja ovatkin hyviä!

      Mieheni (vähäsen jörrikkä) ei erityisesti tykkää mistään, mitä kutsun terveelliseksi, siksi olen kotona vähän vaitonainen aina, kun teen jotain erityisen terveellistä - vain täällä blogissa, vaivihkaa voin asiasta mainita. Onneksi mieheni, tietämättään asian oikeaa laitaa, tykkää näistä terveellistä siemenpeltileivistä ;)

      Poista
  3. Testasin eilen tätä siemenpeltileipää, lisäsin taikinaan vielä juustoraastetta ja pippuria. Oikein maukas, vaivaton ja loistava leipä. :)

    T:jäbä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäbä: leipään saakin vaihtelua lisäämällä siihen juustoraastetta ja mausteita. Kiva kuulla, että tykkäsit :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...