Sain joululahjaksi keittokirjan kin a-roi du suay - thaimaalainen kotiruoka (Moreeni 2011), jonka kirjoittaja on Suomessa asuva thaimaalainen Niramon Thanuddhanusilp. Kirja on ihana! Reseptit ovat helppoja ja ainekset niissä sellaisia, joita löytyy Suomesta. Kirja on upeasti kuvitettu ja siinä on reseptien lisäksi esitelty tavallisimmat thai-ruoan raaka-aineet, työvaiheittain kasvisten kaivertaminen koristeiksi, laaja kuvaus thaimaalaisesta viininviljelystä ja -tuotannosta sekä lueteltu kirjan kirjoitushetkellä Suomessa olevat 110 thai-ravintolat osoitteineen.
Kokeilin keittokirjasta ensimmäiseksi possukeittoa, joka yksinkertaisuudestaan huolimatta oli monivivahteisen maukasta ja suorastaan tyrmäävän hyvää! Siivutin chilit reilun paksuisiksi, jotta lasten oli helppo poimia ne lautasen sivuun. Aikuiseen makuun chilit sujahtivat lempeästi suuhun. Olimme koko perhe ihastuksissamme! Seuraavana päivänä tyttöseni halusi samaa keittoa lisää, lapset kun meillä yleensä toivovat jotain muuta kuin sitä eilistä ruokaa.
Kävin thai-ruoan kokkauskurssilla joskus vuosia sitten, jolloin opettajamme Chonlaya Laotong (en olisi muistanut nimeä, mutta löysin hiljan kurssilta saamamme reseptivihkosen) opasti meitä ja sanoi, että thai-ruokaan ei käytetä länsimaisia keittopohjia tai liemikuutioita. Meidän kotoisissa liemissämme on enemmän suolaa ja muutoinkin vääriä makuja thaimaalaiseen makumaailmaan. Myös Niramon kehottaa käyttämään etnisistä kaupoista saatavia thaimaalaisia kanaliemikuutioita tai keittämään kanaliemen thaimaalaiseen tapaan kananluut murskaamalla, liottamalla ne kylmässä vedessä puoli tuntia, keittämällä ne vihannesten ja ripauksen suolaa kanssa pari tuntia, kuorimalla vaahto ja lopuksi siivilöimällä liemen. Jos käyttää tavallista kanalientä, pitää reseptin suolaa ja soijakastikemäärää vähentää, jottei liemestä tule liian suolaista.
Ostin banbunversot, vaalean soijakastikkeen ja kanaliemijauheen Hakaniemen Oriental Supermarketista. Kanaliemen en usko olleen thaimaalaista (ehkä kiinalaista), mutta se toimi keitossa erinomaisesti, eikä keitto ollut liian suolaista. Se oli hyvää, niin hyvää! Bambunversojen ravintosisältö miellytti minua: 100 g bambunversoja sisälsi 15 kcal, proteiinia 0,7 g, hiilareita vain 3,1 g, rasvaa 0 g, kuituja 2,1 g.
alkuperäinen resepti ja alla minun versioni siitä ;) |
400 g porsaanjauhelihaa
1,5 l kanalientä
1 prk (140 g) bambunversoja
2 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä silputtuina
0,5 punainen chili siivutettuna
1 tl suolaa
valkopippuria
0,5 dl korianteria silputtuna
Kypsennä jauheliha pannulla. Lisää se kiehuvaan kanaliemeen. Lisää keittoon bambunversot, soijakastike, valkosipuli ja chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää lopuksi korianterisilppu.
Ai tuon Niramon asuukin Suomessa. Pitääkin katsella sitä kirjaa uudestaan seuraavalla kirjakauppavisiitillä. Ja kiitos liemivinkeistä! Oiskin mielenkiintoista käydä tuollainen kurssi.
VastaaPoistaAnkerias V: minä rakastan hyviä keittokirjoja ja tämä pehmeäkantinen kirja on oiva sellainen. Isot hyvät kuvat ja helpot ohjeet :)
PoistaKyllä olin iloinen ruoanlaittokurssista. Kävimme myös ruokatorilla ostamassa aineksia aamuseitsemältä ;)