perjantai 29. marraskuuta 2013

Peuran jauhelihapihvit


Meidän perheelle on ylellisyyttä saada peuraa tai muuta riistaa ruokapöytään. Maut ovat huikeat, eikä tehotuotannosta ole jälkeäkään. Mieheni pistäytyi hiljan vanhempiensa luona saaristossa. Kotiin tuliaisina saimme peuran jauhelihaa ja graavattua siikaa. Siian laitoin pakastimeen odottamaan joulua. Nyt on jo yksi asia siivuttamista vaille valmiina joulupöytään.

Tarjosin jauhelihapihvit lantturanskisten kanssa. Niiden kanssa sopii etikkaiset säilykkeet kuten suolakurkut, punajuuret ja sienet. Myös puolukkahillo tai murskattu, hieman makeutettu puolukka maistuu oivalta pihvien kera. Olin aikeissa tehdä suppilovahverokastikkeen, mutta kiirettä pukkasi päälle, kun perhe odotti ruokaa ;)

Selailin Metsästäjäin Keskusjärjestön/Panu Korhosen toimittamaan Riistaa arkeen ja juhlaan -keittokirjaa (Gummerus 2001). Keittokirja on koottu riistaisen reseptikilpailun tuotosta, sisältäen 80 riistareseptiä. Niiden valintaperusteena on ollut yksinkertaiset ja yleisiä makutottumuksia vastaavat reseptit. Kirja on hieman kotikutoisen oloinen, mutta sisältö riistaruokiin on asiaa. Plussaa on mielestäni myös se, että valokuvia löytyy melkein kaikista annoksista, vaikkakin niiden taso on harrastelijamainen (voinko edes mainita tästä, kun omat ruokakuvani eivät ole sen ihmeempiä?). Kirjasta ei löytynyt peuran jauhelihapihvien reseptiä, mutta siinä todetaan, että pääsääntöisesti peuraan voi käyttää samoja reseptejä kuin hirven lihaan. Kirjasta löysin idean lisätä katajanmarjaa hirvipihvejä maustamaan. Tällä kertaa minulla ei niitä ollut, joten siksi tämä erillinen maininta ja muistutus itselle seuraavaa kertaa varten. Näihin peuran jauhelihapihveihin voi laittaa ruokalusikallisen huhmareessa murskattua katajanmarjaa. Vähentäisin timjamia tällöin puoleen, reiluun puoleentoista ruokalusikalliseen.


Peuran jauhelihapihvit

600 g peuran jauhelihaa
1 dl    kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
1        kananmuna
1        sipuli silputtuna
0,5 dl timjamia silputtuna
1 tl     maustepippuria
1 tl     suolaa
0,5 tl  valkopippuria
0,5 tl  muskottipähkinää

pienelle lautaselle:
tilkka öljyä tai kylmää vettä käsien kostuttamiseen

Sekoita kerma, Pofiber ja kananmuna. Anna niiden turvota viisi minuuttia. Kuullota sipulia pannulla minuutin verran, anna jäähtyä hieman. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta jauhelihataikina suolalla, muskottipähkinällä, mauste- ja valkopippurilla. Pyörittele kylmään veteen tai öljyyn kostutetuin käsin voipaperin päälle taikinasta jauhelihapihvejä. Jos haluat pihveistä tasakokoisia, voit käyttää pihvipuristinta tai isoa pyöreää piparimuottia.

Paista pihvit pannulla tai 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ps. Voit tietenkin tehdä jauhelihataikinasta myös lihapullia.

11 kommenttia:

  1. Nam. Minulla on ollut jo pitkään riistanhimo, ja näiden pihvien mausteet olisivat juuri minun makuuni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta. Olen lukenut pitkin syksyä kanssabloggaajien riistareseptejä vesi kielellä. Nyt olinkin onnesta soikeana saadessani ihanan tuliaisen :)

      Poista
  2. Luksuspihvit! Taas niin kaunis valo pihvirivistössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja :)

      Taidan todeta pihvirivistön valoon, että luksusvalo tuo aurinko ;) Kun sain pihvit paistettua, ihana valo olikin jo karannut. Valolla on huikea merkitys "hymyilevätkö" valokuvat. Tiedän, että tämä kuulostaa pöllöltä, mutta minusta ainakin tuntuu, että kauniin aurinkoisena hetkenä saa kauniimpia kuvia, olipa kuvauskohde kuinka hassu tahansa – vaikka paistamaton pihvirivistö.

      Poista
    2. Hieno ilmaus, valokuva oikeasti hymyilee auringossa! Nyt kun tuota aurinkoluksusta on niin vähän, osaa sitä arvostaa tavallistakin enemmän. Etenkin kun huomaa puoli kolme iltapäivällä että myöhäistä saada kuvausidea illan jänispadasta, edes raakana...

      Poista
    3. Minä manailen perheelleni, jollen saa niitä hymyileviä ruokakuvia ;)

      Olen vain huomannut, että yleensäkin päivävalon lisäksi aurinko tuo valokuviin iloa ja kepeyttä, kun taas muu, ehkä harmaampi valo tekee kuvista tylsempiä ja ankeampia. Yllä eron huomaa valmiin annoksen ja raakojen pihvien välillä, ikävä kyllä.

      Minulle ruokabloggaus tuottaa vähemmän postauksia tähän aikaan vuodesta juuri siksi, etten ennätä ottamaan kaikista ruoista valokuvia niinä harvoina aurinkoisina hetkinä. Välillä annan periksi ja laitan illalla ottamani kuvat käyttöön, tietäen niiden kömpelyyden. Olisi tietenkin hienoa oppia ottamaan houkuttelevan herkullisia valokuvia myös pimeään aikaan ja harmaina päivinä.

      Poista
    4. Sama ongelma täällä. Käytän kuvaamiseen muutenkin vain iPhonea ja valon puute saa muutenkin kehnot kuvani vieläkin kökömmiksi.

      Tuli muuten kaamea jauhelihapihvihimo. Peurasta! Meillä on aina vain hirvenjauhelihaa, joka on hyvää toki sekin, mutta vaihtelu virskistäisi...

      Poista
    5. Lohdullista, että meitä kuvien kanssa tuskailjoita on muitakin ;)

      Luin ensin, että sait kaamean peuran jauhelihapihvikammon :D Meille oli luksusta saada peuran jauhelihaa, hirveä saadaan sitäkin harvemmin. Riista on minusta ihanaa ylellisyyttä!

      Poista
    6. Kiitokset hyvästä reseptistä. Selailin eri reseptejä peuran jauhelihalle ja tämä kyllä täytti odotukset :-)

      -Frankke

      Poista
    7. Oi, miten mukava kuulla Frankke :)

      Poista
  3. Voi että oli hyvää. Suosittelen. Rami ja Juliakin tykkäsi lanttulaatikon kera.
    TuijaF.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...