torstai 16. elokuuta 2012
Paistetut kanttarellit Julia Childin tapaan
Napakan tuntuiset ja samettisen maukkaat paistetut kanttarellit ovat kauden ihanimpia herkkuja. Näiden kanttarellien idea, jonka Julia Childin keittokirja Ranskalaisen keittiön salaisuudet paljastaa, on sienten paistaminen kuumassa rasvassa, jolloin ne ruskistuvat kypsyessään ja pysyvät kiinteinä. Sienistä ei ole tarkoitus haihduttaa nestettä lainkaan.
Tarjosin eilisessä Julia Childin synttärijuhlaillallisella pippuripihvien lisukkeina vihreitä papuja, konjakkikastiketta ja paistettuja kanttarelleja. Olen vaihtanut herkkusienet kanttarelleihin Julian reseptissä Champignons sautés au beurre sivulta 443. Herkkusienet tuntuivat juhla-aterilla liian arkipäiväisiltä ja kanttarellit maistuvat juhlalta aina.
Pidin kanttarellit kokonaisina, koska ne ovat niin kauniita. Yleensä paistaessani sieniä joudun silppuamaan sienet aivan hienoiksi, koska tyttöseni ei pidä natkusta suutuntumasta sienissä. Paistettuja sieniä hän rakasti - äiti, saanko minä syödä loput kanttarellit? Sienet voi toki hienontaa mielensä mukaan.
Tämä annos on pieni ja riittää 2-3 ruokailijalle. Mikäli paistat isomman annoksen, paista sienet useammassa erässä. Kun laitat liian paljon sieniä pannulla kerrallaan, ne kypsyvät pehmeiksi sienistä irtoavassa höyryssä eikä ruskistamalla. Kanttarellit voi myös paistaa etukäteen valmiiksi, lämmittää nopeasti pannulla ja maustaa sen jälkeen suolalla ja valkopippurilla. Sienten joukkoon voi lisätä yrttejä maun mukaan. Minulla oli kesäsipulia, jonka lisäsin sienten joukkoon varsineen paistamisen loppuvaiheessa. Varret antavatkin vähän väriä annokseen.
Paistetut kanttarellit (Chanterelles sautées au beurre)
2-3:lle
250 g kanttarelleja puhdistettuina kokonaisina tai silputtuina (ja hyvin kuivattuina)
25 g voita
1 rkl öljyä
1 salottisipuli tai kesäsipuli silputtuna
suolaa ja valkopippuria
Kuumenna rasvat pannulla. Kun voin vaahtoaminen lakkaa, pannu ja rasva ovat riittävän kuumia ja voit kumota kanttarellit pannulle. Sekoittele kanttarelleja viiden minuutin ajan. Lisää sipulisilppu ja jatka paistamista hieman miedommalla lämmöllä parin minuutin ajan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ah mikä ihanuus! Meillä ei ole kantarelleja:( mutta voisin tehdä tuota osterivinokkailla,joilla on kantarelleja muistuttava rakenne (tosin ei maku...)
VastaaPoistaNäin on, kanttarellit ovat järjettömän hyviä.
PoistaKokeile ihmeessä osterivinokkailla! Kuten mainitsin, alkuperäinen resepti oli herkkusienillä, joten sieniä voi hyvin vaihdella.
Nam, viikonloppuna mökillä herkutellaan. Meillä kasvaa siellä ihan pihapiirissä kantarelleja, joista viime viikonloppuna jo tein perinteistä muhennosta.
VastaaPoistaMeilläkin ensimmäiset kanttarellit valmistetaan mökin pihalta poimittuina. Nyt kotosalla saa mennä metsään tai torille :)
PoistaReseptissä jäi liikaa sienen makua... Itse laitoin paljon sipulirenkaita ja hiukan sieniä. Lopuksi sipuli creme fressiä ja vielä silputtua raakaa sipulia. Tuli ihanaa. Tästä reseptistä puuttui loppusilaus.
VastaaPoistaKiitos kommentista!
PoistaTämän reseptin tarkoitus onkin antaa kanttarellien maistua kanttarelleilta, eikä peittää niiden upeaa makua ;) Mutta oikeassa olet, sieneltä se maistuu. Tein reseptin Julia Childsin ohjeen pohjalta, joka oli hyvin yksinkertainen. Minä pidän sekä yksinkertaisista että vähän haastavemmista resepteistä. Tällä kertaa pääroolissa olivat kanttarellit, ihan simppelisti valmistettuna.
Sienet ja sipuli ovat ihana yhdistelmä. Sinun reseptisi on erinomainen, mutta kutsuisin sitä ehkä "paistettuja sipuleita ja sieniä" -nimisenä (tosin, nimellä ei niin väliä). Raaka sipuli antaa varmasti mainion kirpeyden paistokseen.
Olen iloinen palautteesta. Kiitos :)