torstai 13. elokuuta 2015

Täyteläinen kanttarellikeitto


Lempeän ja pehmeän makuinen kanttarellikeitto on loppukesän klassikko. Kermainen ja kevyesti viinillä maustettu kanttarellikeitto on niin hyvää, että kelpaa tarjota niin arkena kuin juhlanakin. Meillä kanttarellikeitto oli alkuruokana rapujuhlissa. Rapujuhlien saaliista, ravunkuorista keittelin rapuliemen ja rapuvoin. Hyvä ystäväni lähetti kännykällä kuvan kanttarellisaaliistaan ja kysyi vinkkiä, mitä kanttarelleista kannattaisi tehdä. Vastasin kanttarellikeittoa tai kermaista kanttarellikastiketta. Huomasin jälkeenpäin, että blogistani puuttuu peruskeiton resepti. Nyt tämä asia on korjattu.

Keiton voi tehdä samettiseksi tai jättää sienten rakennetta näkyviin. Surauttelin sauvasekoittajalla keiton suhteellisen tasaiseksi, jolloin sienet sakeuttavat keittoa. Sienet voi jättää myös pieniksi kuutioiksi, jolloin keitto on enemmän liemimäistä. Kerman sijaan voi liemeen käyttää tuore- tai sulatejuustoa. Viinin voi jättää pois tai vaihtaa kahteen ruokalusikalliseen konjakkia. Yrttejä voi makunsa mukaan vaihdella. Keitto on helppo ja muuntelumahdollisuuksia on lähes loputtomasti. Parasta keitossa on kuitenkin tuoreiden kanttarellien huikean ihana maku!


Kanttarellikeitto


1,5 l kanttarellejä
1      sipuli silputtuna (varret mukaan tai 0,5 dl ruohosipulia silputtuna)
1 l    kana- tai kasvislientä
1 dl  persiljaa silppuna
1 dl  lipstikkaa silppuna
1 dl  valkoviiniä
2 dl  kermaa
tarvittaessa suolaa ja valko- tai maustepippuria

koristeeksi:
ranskankermaa tai smetanaa
muutama kokonainen paistettu kanttarelli

Lämmitä kanaliemi kattilassa. Ota sivuun muutama pieni kanttarelli ja silppua loput sienet. Paista nopeasti kokonaiset sienet pannulla kuumassa rasvassa. Laita ne erilliseen kulhoon odottamaan. Laita sienisilppu pannulle kuumenemaan ja pyörittele niitä, kunnes neste on niistä haihtunut. Lisää joukkoon voi ja sipulisilppu. Kuullota sieni-sipulisilppua, kunnes sipulit muuttuvat hieman kuultaviksi. Kaada sieni-sipulisilppu kanaliemen joukkoon. Lisää persilja, lipstikka ja valkoviini. Keitä matalalla lämmöllä hiljakseen 10 minuuttia. Lisää joukkoon kerma. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittajalla. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarkista maku. Koristele annokset kokonaisilla paistetuilla kanttarelleillä ja ranskankermalla.


*****

Minulla on lukuisia sienireseptejä tai reseptejä, joissa on mukana sieniä. Tässä muutamia kanttarelleihin tai sienikeittoihin liittyviä.

seljanka-kalakeitto (käytin suppilovahveroita keitossa)
suppilovahverokeitto (klassikko)
tom kha gai -thaimaalainen kanakeitto (käytin herkkusieniä)

sienillä höystetty jauheliha-kesäkurpitsalaatikko (kanttarelleistä, mutta muutkin sopivat)
kermainen kanttarellikastike (blogissa suosituin kanttarellireseptini!)

5 kommenttia:

  1. On varmaankin niin hyvää.Vaikka täällä on aika hyvä viljeltyjen sienten valikoima (esim ,tatit ) niin kantarelli on sellainen sieni jota kaipaan.Sen maku vaan on niin hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael!

      Sienet ovat herkkuani, niin metsäsienet kuin viljellyt. Kantarellin makeahko ja lempeä maku onkin ainutlaatuinen ja olen huomannut, että siitä pitävät monet lapsetkin. Vaikka teillä ei kanttarelleja löydy, saatte "lohdutukseksi" huikean ihania muita vihanneksia paljon pidemmällä satokaudella kuin me täällä Pohjolassa. Mutta samaa mieltä kanssasi siitä, että kanttarelli on huikean hyvää!

      Poista
  2. Oijoi, tuo se on varmasti hyvää. Pitää muistaa tämä kun iskee kermakanttisten himo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on. Kerma ja tasainen rakenne antavat herkkänahkaisille lapsille mahdollisuuden tykätä. Toki tykkään itsekin. Sinun rouhea maalaiskanttarellikeitto houkuttaa myös kokeiluun.

      Poista
  3. Lipstikka maistui tuolla annoksella liikaa ja peitti kanttarellin maun...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...