maanantai 3. elokuuta 2015

Rapujuhlien satoa: rapuliemi ja rapuvoi


Rapujuhlista jää jäljelle ainakin iso kasa ravunkuoria. Niistä kannattaa keittää maukas rapuliemi ja samalla valmistuu mainio rapuvoi. Lientä keittäessä huikean hyvä tuoksu leijuu kodin yllä. Rapujuhlat jatkuvat siten vielä ihanan liemen ja makuvoin merkeissä pari päivää rapujuhlien jälkeen.

Meillä on hääpäivä ravustusaikaan, joten rapujuhlista on myös siksi tullut meille perinne. Koko perhe rakastaa rapuja. Rapujuhlat ovat meille iloista yhdessäoloa, rapujen kanssa näpertelyä ja herkuttelua. Rapujuhlien jälkeen yleensä kerään kaikki ravun perkeet, päät ja kuoret kulhoon, jonka laitan sitten jääkaappiin. Vain rapujen suolet heitetään pois, kaikki muu perkeet laitetaan talteen. Jos ei heti jaksa nyppiä suolia pois, voi sen tehdä vielä ennen kuorien murskaamista. Juhlia seuraavana päivänä keitän kuorista lientä. Rapuvoi nousee pinnalle ja kovettuu, kun liemi on laitettu jääkaappiin.


Tarjosin rapujuhlissa raikasta KWV Classic Collection Chardonnay -valkoviiniä. Kuiva ja hedelmäinen viini sopii erinomaisesti rapujen, salaattien, kala-, kanaruokien ja pikkusuolaisten kera. Viini on toinen kuuden KWV kalssikkoviinin ja niihin sopivien reseptien sarjassa, joita suunnittelen yhdessä Hannan soppa -blogin kanssa. Edellisellä kerralla kesäkuussa grillasin tartarpihvejä KWV Classic Collection Shiraz -punaviinin kera.

KWV on Etelä-Afrikan viinintuottajien yhteenliittymä, joka perustettiin vuonna 1918. Tällöin tarkoituksena oli selvityä ylituotannosta ja huimasta hintojen laskusta. Viinitehdas on nykyään maailman suurimpia. KWV:n tavoite on olla yhteisvastuullinen ja heikommassa asemassa olevia yhteisöjä avustava yritys.


Rapulientä olen käyttänyt kala- ja äyriäiskeittojen pohjana. Rapuliemi erinomaisen hyvää, mutta hieman tunkkaisen väristä, joten kun siitä tekee keittoa tai kastiketta, kannattaa mielestäni käyttää lientä värjääviä aineksia kuten tomaattipyrettä, -murskaa tai kermaa. Suolaa en liemeen laita, sillä lisään sitä vasta kun käytän lientä. Rapuvoissa on hillitty hienostunut maku.

Rapuvoi on kauniin oranssia.

 Rapuliemi ja rapuvoi


30–40 ravun kuoret, päät ja muut perkeet (lukuunottamatta suolia)
200 g  voita paloina
2 dl     valkoviiniä
1         porkkana paloina
2–3    kesäsipulia lohkoina ja varret hienonnettuna tai 1 sipuli lohkoina
1         laakerinlehti
5         maustepippuria
1,5 l    vettä

Rapujuhlapäivänä:
Laita rapujen kuoret, päät ja muut perkeet isossa kulhossa jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä:
Kumoa kaikki kuoret ja päät isoon kattilaan. Poista suolet, jos et vielä ole poistanut niitä. Murskaa kuoria karkeasti perunasurvimella tai viinipullon pohjalla, jotta liemi saisi mahdollisimman hyvin makua kuorista. Lisää kattilaan voi, porkkana, sipuli ja laakerinlehti. Kuullottele kattilan aineksia koko ajan käännellen hetken aikaa, kunnes voi on sulanut. Lisää joukkoon vesi ja viini. Ravunkuorien tulisi olla liemen peitossa. Liemen pinnalle muodotuvaa vaahtoa voi varovasti poistaa. Lisää lopuksi maustepippurit. Keitä lientä puoli tuntia. Siivilöi liemi puhtaaseen astiaan ja anna sen jäähtyä täysin. Laita liemiastia jääkaappiin yön yli, kunnes rapuvoi on hyytynyt liemen pinnalle.

Kolmantena päivänä:
Kerää reikäkauhalla rapuliemen pinnalta rapuvoi talteen omaan rasiaan. Säilytä rapuvoita jääkaapissa. Käytä rapuvoita maustamaan ruokia. Rapuliemestä voi tehdä keittoja tai kastikkeita. Rapuvoin ja -liemen voi pakastaa.

Hurjannäköistä hommaa!
*****


Yhteistyössä KWV Classic Collection -viinit
Postausta saa mielellään kommentoida, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.

2 kommenttia:

 1. Voikun meilläkin olisi taas rapujuhlat, niin saisi näin kokeilla. Meidän blogissa on muuten sulle haaste :). Käy kurkkaamassa http://helmelliset.blogspot.fi/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille Helmelliset! Palailen lähiaikoina haastenne pariin.

   Rapujuhlat voi järjestää hillitysti perheen kesken vaikkapa viikonloppuna. Rapujuhlat ovat melko simppeli ateria.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...