torstai 30. heinäkuuta 2015

Ihana tomaattikastike ja tomaattisalaatti


Ihanat tomaattikastike ja -salaatti ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Yksinkertaisen hyvää tomaattikastiketta salaattiin, kanan, kalan, lihan tai kasvisten kanssa dippailuun. Kastiketta voi käyttää samaan tapaan kuin paprikaista romesco-kastiketta. Kerrassaan hyvää! Tomaattikastike on osa tomaattisalaattia, mutta olen tehnyt sitä yhdessä ja erikseen.

Tomaattisalaatin aineksia ovat muun muassa aurinkokuivatut tomaatit. Niitä voi tehdä myös kotona itse uunissa kuivattamalla ja säilömällä öljyyn. Jos ihan muuten vaan haluat tehdä jotain vähän erilaista tomaateista, kokeile paahteista tomaattijuustokakkua. Sekin on niin hyvää!


Ihana tomaattikastike ja -salaatti löytyi Hesarin kuukausiliitteestä 7/2015. Lisäsin kastikkeeseen valkosipulia ja basilikaa, mutta ne voi jättää pois ja pitäytyä alkuperäisessä ohjeessa. Ensimmäisellä kerralla tein salaatin valmiiksi muutama tunti ennen ruokailua ja pilkoin kirsikkatomaatit lohkoiksi. Ei ihan paras vaihtoehto, sillä tomaateista valui ihan huikeasti nestettä salaattiin tehden siitä vetisen. Maku oli erinomainen, mutta rakenne kärsi. Parhaan tuloksen saa tekemällä tomaattikastikkeen ensin, se saa jäädä jääkaappiin maustumaan. Kirsikkatomaatit halkaistaan ja pihvitomaatti pilkotaan juuri ennen tarjoilua, jolloin salaatti pysyy kuivempana. Kastikkeeseen voit lisätä ripauksen makeutta taittamaan tomaatin hapokkuutta.


Huikean hyvä tomaattikastike

noin 2 dl kastiketta

1 pihvitomaatti tai kaksi tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia
0,5 dl öljyä
1 rkl   balsamiviinietikkaa
2 rkl   basilikaa silputtuna
1         valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria
(halutessasi ripaus makeutta)

Poista pihvitomaatista siemenet. Pilko se paloiksi. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista ihana maku!

Tomaattisalaatti


1 pihvitomaatti
8 punaista kirsikkatomaattia puolitettuina
8 keltaista kirsikkatomaattia puolitettuina
2 rkl basilikaa tai ruohosipulia hienonnettuna

päälle
huikean hyvää tomaattikastiketta (ohje yllä)

Tee salaatti juuri ennen tarjoilua. Poista pihvitomaatista siemenet ja pilko se kuutioiksi. Kääntele kevyesti tomaatit ja basilika sekaisin. Kaada tomaattikastike salaatin päälle. Tarjoa heti.

4 kommenttia:

  1. Me olemme odottaneet tätä loppukesän hetkeä, jolloin voi hakea lähistön puutarhalta ison satsin tomaatteja ja keittää kastikkeet. Tätä voisin kanssa tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat makeita herkkuja. Loppukesän ihanuus onkin juuri tuo ihana sadonkorjuu. Meillä tämä kastike toimii.

      Poista
  2. Kiva kesäinen resepti. Pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Tomaattikastike on maukas viileä kastike!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...