perjantai 10. heinäkuuta 2015

Grillatut kananmunat kinkulla ja paprikalla


Kananmunat kypsyvät grillissä samassa vuoassa kinkun ja paprikan kanssa. Yhdessä kulhossa valmistuu kokonainen makoisa aamupala. Lisukkeena kun tarjoaa raikkaita kasviksia, muuta ei tarvita.

Olen kypsentänyt grillissä kreikkalaisia kananmunia monesti. Se on perheeni yksi suosikki, myöhäinen kesän aamupala. Myöhäinen siksi, että perheeni rakastaa kesällä laiskoja aamuja ja pitkään nukkumista. Minä yleensä heräilen aikaisemmin ja puuhastelen aamupalan valmiiksi. Kesällä on kivaa grillailla aamullakin, saa touhuta ulkona. Nyt meillä oli kaksi avattua leikkelepakettia, koska pojat tulivat mökille omien eväiden kanssa. Piti keksiä jotain, mihin saa ylimääräisen kinkun sujautettua: grillattu kananmunavuoka kinkulla ja sen parhaan kaverin paprikan kera. Resepti on muovattu grillattujen kreikkalaisten kananmunien ohjeesta. Grillatuista kananmunista tulee uunimunia, kun kypsentää ne uunissa grillvastusten alla, ohje reseptin lopussa.


Vuoan koko vaikuttaa ruoan kypsymiseen. Grillatuissa kananmunissa tarkoituksena on juuri ja juuri kypsentää valkuaiset ja jättää keltuaiset mahdollisuuksien mukaan juokseviksi. Keltuaiset saa kypsentää kokonaankin, mikäli niin haluaa. Kun käyttää laajempaa vuokaa, ruoka kypsyy nopeasti ja keltuaiset säilyvät enemmän juoksevina kuin pienemmässä vuoassa. Pienessä vuoassa paistoksesta tulee paksumpi. Maku ei muutu oli paistos ohut tai paksu, se on molemmissa yhtä ihana! Olen käyttänyt pyöreää, halkaisijaltaan 22 sentin kulhoa, jolloin paistoksesta tuli suhteellisen paksu ja keltuaiset kypsyivät kokonaan. Nyt käyttämäni suorakaiteinen vuoka on noin 22 x 30 senttiä. Pienemmässä vuossa paistos kypsyi noin 20 minuutissa, isommassa reilussa kahdeksassa minuutissa. Nämä ajat ovat vain viitteellisiä, sillä grillin ainakin kuumuus vaikuttaa kypsymiseen.

Kun valmistaa grillattua kananmunavuokaa, kannattaa varata kaikki ainekset valmiiksi mitattuina ja silputtuina grillin lähelle. Rikon kananmunat neljään lasiin, jotta saisin edes osan keltuaisista pysymään ehjinä. Kananmunat voi rikkoa valmiiksi myös yhteen kulhoon, josta kaataa ne varovaisesti vuokaan – osa keltuaisista rikkoutuu, osa säilyy ehjinä. Ei kovin vakavaa. Ensimmäisen palan leikkaaminen saattaa olla konstikasta ja se voi vähän rikkoutua. Loput annokset on helpompi ottaa.


Grillatut kananmunat kinkulla ja paprikalla

4-6:lle

50 g      voita
0,5 dl    kermaa
8           kananmunaa
150 g    kinkkua pieninä paloina
100 g    fetaa, sinihome- tai vuohenjuustoa murennettuna
1           kevät- tai nippusipuli silputtuna
0,5        paprikaa siivuina
1-2       valkosipulinkynttä hienonnettuina
0,75 dl yrttisekoitusta (lipstikkaa ja persiljaa) silputtuna
suolaa ja pippuria

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Riko kananmunat neljään lasiin. Voit myös rikkoa kaikki munat samaan kulhoon, mutta keltuaiset saattavat hajota vuokaan kumottaessa. Sekoita yrtit ja valkosipuli keskenään.

Mittaa uunivuokaan voi ja kerma. Laita kulho kuumaan grilliin ritilikön päälle. Kun voi on sulanut ja kerma alkanut poreilla, nosta vuoka grillistä.

Ripottele vuoan pohjalle kinkku-, sipulisilppu ja paprika. Kaada niiden päälle varovaisesti kananmunat laseista keltuaisia rikkomatta. Ripottele päälle yrtit ja niiden jälkeen fetamuru. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta vuoka takaisin grilliin ja laita grillin kansi kiinni. Tarkista kananmunapaistoksen kypsyyttä ajoittain kokeilemalla lusikalla valkuaisen kiinteyttä paistoksen keskeltä. Kun valkuainen on paistoksessa kypsynyt lähes kiinteäksi, paistos on valmis.

Jos paistat munat uunissa:
Kuumenna uunin grillivastukset täysille ja siirrä ritilä ylätasolle. Mittaa matalaan uunivuokaan voi ja kerma. Nosta vuoka grillivastusten alle noin 3–5 minuutiksi, kunnes voi on sulanut ja kerma alkanut poreilla. Nosta vuoka uunista. Lisää yllä olevan ohjeen mukaan kaikki ainekset.

Nosta vuoka takaisin uuniin. Kypsennä paistosta grillivastusten alla noin 4–5 minuuttia, kunnes valkuainen on kypsynyt lähes kiinteäksi ja keltuaiset ovat osin juoksevia.

2 kommenttia:

  1. Ai että, tässähän tulee ihan nälkä, kun tätä reseptiä lukee! Täytyy kokeilla tätä hetimmiten. Tämä kuulostaa juuri sellaiselta aamupalalta, joka sopii aurinkoiseen kesäaamuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on paljon aurinkoisia kesäaamuja, jolloin voi nautiskella aamiaista ulkona!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...