keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Grillattu banaani maapähkinä-jogurttikastikkeella


Grillatut banaanit ovat nopeita valmistaa ja makeudestaan huolimatta terveellistä syötävää. Maapähkinä-jogurttikastiketta tein viimeksi hieman toisella variaatiolla maapähkinä-jogurttikanan soosiksi. Huomasin kastikkeen olevan monikäyttöinen ja suunnittelin jo kanaa aterioidessani seuraavaksi toteutettavaa makupalaa: grillattuja banaaneja maapähkinä-jogurttikastikkeella.

Nyt pidän tätä helppoa reseptiä takataskussa tilanteisiin, kun meillä on liikaa banaaneja. Kuulostaa varmaan hassulta, että voi olla liikaa banaaneja, mutta lapseni tekevät usein smoothieita, joihin käyttävät banaaneja. Varaudun näihin smoothie-välipaloihin ostamalla kotiin banskuja riittävästi. Välillä taas lapset eivät tee smoothieita, jolloin lykkään banaaneja paloiteltuina pakkaseen. Nyt voinkin vaihteeksi grillata ihanan jälkiruoan. Hyvä homma ja herkullista vaihtelua. Luultavasti grillailen banaaneja myös ihan huvikseen kotiväelle ja ruokavieraille.

Halkaisin banaanit, jotta sain niihin grillattua hauskat grilliraidat. Niistä tuli mielestäni oikein hienoja. Grillatessa banaaneja leikkauspinnan puolelta, kannattaa kannattaa niitä pitää mahdollisimman paljon paikoillaan, jotta saa niihin nätit grillausraidat. Banaanit saattavat saada väriä vähän eri tahtiin, koska grillin eri kohdissa lämpötila voi vaihdella. Siksi banaanien paistopintaa tulee välillä tarkistaa. Kun ne ovat saaneet hyvän pinnan, ne voi kääntää. Ei haittaa, vaikka osa banaaneista olisi pidempään kuoripuoli alaspäin grillissä. Ne voi nostaa grillin viileimpiin osiin laidoille odottelemaan ja kypsymään lisää. Banaaneja voi grillata myös kokonaisina, jolloin niitä käännellään grillissä, kunnes ne ovat mustuneet ja tihkuvat kosteutta. Grillaamiseen menee tällöin noin kymmenen minuuttia.

tyttäreni halusi koristella banaaninsa itse ja leikellä valmiiksi suupaloiksi

Maapähkinä-jogurttikastikkeen aineksien määrää voi muunnella oman maun mukaan. Minä en laittanut makeutusta kastikkeeseen lainkaan, koska kypsennetty banaani on jo niin makoisaa. Kastiketta voi makeuttaa esimerkiksi tomuerytritolilla tai sokerilla. Marjoja kannattaa käyttää sesongin mukaan.

Grillattujen banaanien kanssa voi tietenkin tarjota muutakin kuin maapähkinä-jogurttikastiketta: vaniljakastiketta, kermavaahtoa, vaahterasiirappia tai jäätelöä. Oikeastaan mitä tahansa, mistä itse pitää. Banaanit voi laittaa tarjolle sellaisenaan ja antaa kunkin ruokailijan somistaa oma banaaninsa mielensä mukaan. Yllä olevassa kuvassa on tyttäreni tulkinta banaanin maustamisesta, joka lienee helpompi syödä kuin itselleni tekemä. Tosin tyttäreni poimi kulhosta marjoja pikku hiljaa lisää banaanien päälle. Marjoja kannattaakin varata iso kulhollinen lisänapostelua varten!

suklaahiput sulavat kuumien banaanien pinnalla

Grillattu banaani maapähkinä-jogurttikastikkeella

4:lle

4 banaania
4 rkl voisulaa
tuoreita marjoja
suklaahippuja tai raastettua sulkaata

kastike
1,5 dl jogurttia
2 rkl  maapähkinävoita
1/5 tl kanelia, inkivääriä tai kardemummaa
(makeutusta)

Notkista maapähkinävoita haarukalla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku. Laita jääkaappiin makuuntumaan.

Halkaiset kuorelliset banaanit pituussuunnassa kahtia. Voitele banaanien leikkuupinta voisulalla. Grillaa banaaneita leikkauspinnan puolelta 5–10 minuutin ajan, kunnes banaanit saavat nätin grillauspinnan. Käännä banaanit ja grillaa vielä kuoren puolelta noin 5 minuuttia.

Nosta banaanit grillistä ja asettele ne tarjoilulautasille. Jaa kastike ja marjat banaaneille. Ripottele suklaahippuja pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...