maanantai 31. elokuuta 2015

Parsakaalipestoa, parsakaalirosollia ja punaviini-chilimarinoitua paistia


Parsakaalipestolla maustettu parsakaalirosolli ja punaviini-chilimarinoitu paisti ovat loppukesän sadonkorjuujuhlan aineksia. Juurekset ja parsakaali ovat nyt parhaimmillaan. Rosolli on herkullinen salaatti sadonkorjuun aikaan, ei vain jouluna. Tällä kertaa käytin parsakaalin kukinnot pestoon ja sen varren rosolliin. Rosollin perinteinen kermainen kastike vaihtui raikkaaseen parsakaalipestoon. Ihana parsakaali tuli kokonaan hyödynnettyä!

Viinimarinoiduksi paistiksi sopii paahto- ja sisäpaisti. Meillä tykätään, että uunipaisti on parhaimmillaan mehevän punaisena. Mikäli haluat kypsempää, paistat paistia vähän pidempään. Otin paistin uunista, kun se oli 60-asteista. Saat punertavaa paistia 60–62 -asteisena. Läpikypsän paistin saa, kun sen lämpötila on 70 astetta. Paistit kypsyvät ja niiden lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeen foliossa. Sadonkorjuun hengessä otin omasta pensaasta jalapeño-chilin maustamaan punaviinimarinadia. Marinadiin voi käyttää muitakin chilejä oman mieltymyksen mukaisesti. Rosmariinin, timjamin ja salviankin hain kasvimaalta. Paisti on hyvää lämpöisenä ja kylmänä. Kylmänä se on huikean hyvää voileivän päällä.

Parsakaaliin minulla on ollut lähes himo. Olen popsinut parsakaalia päivittäin viimeisen viikon ajan välillä jopa sellaisenaan, välillä öljyn ja balsamicon kera. Koko tämän aterian suunnittelu lähti liikkeelle siitä, mitä ihanaa tekisin parsakaalista. Parsakaalipestoa teki mieleni ja heti sen jälkeen ajattelin punajuurta ja rosollia, jotka ovat niin sadonkorjuuta, niin sadonkorjuuta. Rosollissa kannattaa sipuli pilkkoa hyvin hienoksi tai, mikäli lapset vierastavat tuoretta sipulia, jättää se kokonaan pois ja tarjoilla sipulia erikseen omasta kulhosta. Rosolli on muutenkin oiva ape, sillä sitä nauttii mielellään useammalla aterialla kuin yhdellä – edellyttäen, ettei sitä ahmaista yhdellä kertaa. Parsakaalipesto sopii pestojen tapaan moneen: pastan kanssa, kasvisten dipiksi, leivälle, juustojen kera ja suolaisiin kääretorttuihin.


Yhdessä Hannan soppa -blogin kanssa olemme mukana kampanjassa, jossa kokkailemme kuuden eri KVW Classic collectionin -viinien seuraksi maistuvaa ruokaa. Tälle kolmannelle yhteistyöpostaukselle valikoitui miellyttävän makuinen punaviini KWV Classic collectionin Cabernet Sauvignon. Se on keskitäyteläistä, maussa löytyy mustaherukkaa, kirsikkaa ja paahteisuutta. Viininautintoa korostaa pitkä jälkimaku. Se sopii hyvin naudan, possun, riistan, grilli- ja pataruokien seuraksi. Ja siten sen olikin erinomaista yhdessä punaviinimarinoidun naudanpaistin ja parsakaalirosollin kera. Lisää Hannan sopan ja Hiidenuhman keittiössä -blogien reseptejä viinien ja ruokien yhdistämisestä löytyy Blogiringin  KWV Classic collection -kampanjasivulta.

Eteläafrikkalainen KWV:n viinitehdas on maailman suurimpia ja sijaitsee kauniin Paarl-alueen sydämessä. Sen edelleen käytössä oleva viinikellari rakennettiin vuonna 1930. Viinikellarista on pidetty huolta kunnostamalla se täysin usean vuoden aikana.


Parsakaalirosolli


3      punajuurta
3      porkkanaa
1      parsakaalin varsi
1      pieni sipuli varsineen erittäin hienoksi silputtuna
0,5   vihreä omena pieninä kuutioina
0,5   maustekurkkua hienoksi silputtuna
2 rkl kurpitsansiemeniä
suolaa ja pippuria

kastikkeeksi
parsakaalipestoa (ohje alla)

koristeeksi
1 rkl kurpitsansiemeniä

Paahda kaikki kurpitsansiemenet kuivalla pannulla. Nosta sivuun jäähtymään.

Keitä punajuuret, porkkanat ja parsakaalin varsi kuorineen eri kattiloissa. Kokeile tikulla kasvisten kypsyyttä, porkkanat kypsyvät reilusti punajuuria nopeammin. Kun kasvikset ovat kypsiä kaada keitinvesi pois. Anna kasvisten jäähtyä hieman. Punajuurista kuoret lähtevät helposti liu'uttamalla. Käytä kumihanskoja punajuuren kuorimiseen, jotta ne eivät värjäisi käsiä. Kuori myös jäähtyneet porkkanat, mikäli niiden kuoret ovat paksut. Parsakaalinvartta ei tarvitse kuoria. Leikkaa punajuuret, porkkanat ja parsakaali hyvin pieniksi kuutioiksi.

Sekoita salaatin ainekset; punajuuret, porkkana, parsakaali, omena, sipuli, suolakurkku ja paahdetut kurpitsansiemenet, jätä ruokalusikallinen siemeniä koristeluun. Maista ja tarkista, että kaikkia kasviksia on sopivassa suhteessa. Salaatin makua saa tarvittaessa säädeltyä lisäämällä jotain kasvista vähäsen. Mausta salaatti tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla. Anna salaatin makuuntua jääkaapissa seuraavaan päivään. Tosin salaatin voi laittaa tarjolle jo aikaisemminkin.


Parsakaalipesto


yhden parsakaalin kukinnot
4–5 dl baby pinaattia (kevyesti ladottu mitta-astiaan)
1–2 dl  oliiviöljyä
0,5 dl  parmesaania tai pecorinoa raasteena
0,5 dl  kurpitsansiemeniä
0,5 dl  sitruunanmehua
1–2     valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,25 tl suolaa
mustapippuria

koristeeksi
0,5 rkl kurpitsansiemeniä paahdettuna

Höyrytä parsakaalin kukintoja pari minuuttia, jotta ne hitusen pehmenevät. Anna jäähtyä.

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai leikkuuterälliseen monitoimikoneeseen. Surauta niistä tahna. Tarkista maku ja koostumus. Lisää tarvittaessa öljyä tai mausteita. Laita parsakaalipesto jääkaappiin makuuntumaan.


Punaviini-chilimarinoitu paisti


naudan sisä- tai paahtopaistia
suolaa ja mustapippuria

punaviini-chilimarinadi
2 dl punaviiniä
1 dl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1      sipuli silputtuna
1      jalapeño-chili pieneksi silputtuna
2      valkosipulia hienonnettuina tai lastuina
1 dl  yrttejä (rosmariinia, timjamia ja salviaa) karkeasti hienonnettuina
mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Huuhtele liha kylmässä vedessä ja kuivaa se talouspaperiin. Poista lihasta kalvot. Laita liha marinadiin ja jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluummin yön yli. Kääntele paistia marinoinnin aikana muutaman kerran.

Ota paisti jääkaapista ja poista se marinadista. Pyyhi se talouspaperilla kuivaksi. Jätä liha huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista. Paahda sitä kuivalla pannulla, kunnes sen pinta on kauniin ruskea joka puolelta. Hiero paistin pintaan suolaa ja mustapippuria.

Laita paisti vain hieman sitä isompaan vuokaan ja työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin lämpötila on 60–62 asteista. Paisti on tällöin sisältä kauniin punertava. Jos haluat läpikypsän paistin, lämpötilan tulee olla 70 astetta. Kun olet ottanut paistin uunista, kääri se folion sisään, peitä liinalla  ja anna vetäytyä 20–30 minuuttia ennen tarjoilua. Ota paistovuoan pohjalla oleva liemi talteen kastiketta varten.

Punaviinikastike lihalle


2 dl punaviiniä
paistivuoan pohjalla oleva liemi sekä folioon kertyvä lihaliemi
1 rkl siirappia (tai muuta makeutusta)
1 tl   lihafondia
pari tippaa Srirachaa

Mittaa ja kaada kaikki ainekset kattilaan. Keitä kastiketta kokoon välillä sekoitellen, kunnes sen määrä on vähentynyt noin puoleen. Säädä lieden lämpötilaa sen mukaan, että kastike kiehuu hiljakseen koko ajan. Kastikkeen ei kuulu kiehua raivoisasti, eikä kannata unohtaa palamaan pohjaan. Tarkista lopuksi maku.




*****

Yhteistyössä KWV Classic Collection -viinit 





Postausta saa mielellään kommentoida, mutta Valviran alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti alkoholiin liittyvät kommentit poistetaan.

6 kommenttia:

  1. Parsakaali on tosi hyvää, viime viikonloppuna oltiin Tallinnassa Balthasar -nimisessä ravintolassa jossa parsakaali oli kypsennetty just sopivaksi. Muutaman kerran oon syönyt aivan liian pehmeää parsakaalia, mutta tuolla sitä oli kai kypsennetty/blanseerattu ihan vähän vaan ja se oli mun makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopiva kypsyys on todella merkityksellistä. Monille parsakaalin syöminen puistattaa nimenomaan liian lötköksi kypsennetyn kaalin takia. Kevyt kypsennys purutuntumalla on minusta paras. Tosin napostelen parsakaalia innolla myös raakana.

      Poista
  2. Ihanan värinen salaatti ja varmasti hyvää! Meillä syödään myös paljon parsakaalia, mutta yleensä kalan ja salaatin seurassa. Pitäisi ehdottomasti lisätä parsakaalia muidenkin ruokien seuraan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy, värikkäitä kasviksia tulisikin syödä päivittäin. Kyllä parsakaali sopii kalan ja lihan kanssa. Sopii lähes kaiken kanssa – ei tule mieleen milloin parsakaalia ei voisi syödä.

      Poista
  3. Moi Paula!
    Kiitti karitsareseptistä :)
    Hieno blogi, ihme että törmäsin tähän vasta nyt, toi ruokavalio kun on kuitenkin samanlainen.
    Hyviä vointeja ja terveiset töistä,
    Esa S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Esa!

      Kiitos terkuista ja kehuista! Hauska, että olet eksynyt blogiini. Kaikkea hyvää sinullekin ja terveisiä töihin!

      Paula

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...