lauantai 24. marraskuuta 2012

Rusinakakku


Sain pari päivää sitten mukavaa palautetta ja samalla toiveen muuttaa vehnättömäksi kommentoijan perinteisen rusinakakun. Makoisa haaste houkutti oitis toimintaan ja minulla oli vieläpä sopivasti aikaa sille. Rusinakakku päätyi mantelijauhoihin ja siitä tuli herkullista. Hurraa!

Olen leiponut hiljattain kuivakakun, joka mureni harmittavasti. Pohdin tällöin, että seuraavalla kerralla kuivakakkua leipoessani käytän sidosaineena ainakin psylliumia. Jauhoja sekoittaessani lisäsin joukkoon lisäksi ksantaania, joka on hyydykeaine ja soveltuu muun muassa kakkutaikinoihin. Ksantaani lisätään aina jauhoihin. Psyllium neuvotaan lisäämään nesteeseen, mutta lisään sen tapauskohtaisesti joko nesteeseen tai kuiviin aineisiin. Tällä kertaa kakku ei murentunut ja olen sen rakenteeseen erittäin tyytyväinen.

Mantelijauhoilla on oma mukava, mutta hieman dominoiva makunsa. Jotta muut maut tulisivat esille, niitä täytyy vahvistaa. Kardemummaa lisäsin omaan reseptiini hieman alkuperäistä enemmän ja sitä voi halutessaan lisätä oman maun mukaisesti vielä hitusen ;)

Rusinoissa on hiilareita melkoisesti, joten omaan hiilaritietoiseen reseptiini vähensin niiden määrää alkuperäisestä reseptistä yhden desilitran. Hiilareita on edelleen jäljellä, mutta harkitusti. Makeutukseen käytin sokeritonta siirappia, joka sopii rusinoiden makuun hienosti sekä Sukrintomua. Siirappi ja Sukrin eivät ole aivan yhtä makeita kuin sokeri ja sen vuoksi niitä tarvitaan alkuperäisohjetta hieman enemmän.

Lämmin kiitos nimimerkille Joulun makua kotiin herkullisesta resepti jakamisesta ja erinomaista joulun odotusta kaikille!


Rusinakakku

2 dl    rusinoita
2 dl    vettä
200 g voita paloiteltuna
2 dl    sokeritonta siirappia
2 dl    Sukrintomua
(tai makeutukseen yhteensä 3 dl sokeria)
4 dl    mantelijauhoja
2 tl     soodaa
1,5 tl  kardemummaa
1 tl     psylliumia
1 mm ksantaania
2        kananmunaa

koristeluun:
Sukrintomua (tai tomusokeria)

Keitä rusinoita vedessä 8 minuuttia. Lisää voi kuumaan rusinaveteen sulamaan. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon siirappi. Yhdistä kuivat ainekset: Sukrintomu (sokeri), mantelijauhot, sooda, kardemumma, psyllium ja ksantaani. Sekoita jauhoseos ja kananmunat huolella haaleaan rusina-voiseokseen. Kumoa taikina voideltuun kakkuvuokaan (tarvittaessa käytä vuoan jauhottamiseen Pofiberiä tai mantelirouhetta) ja tasoita pinta. Paista kakku uunin alaosassa 175 asteessa noin tunnin. Anna kakun levätä vuoassa liinalla peiteltynä viisi minuuttia. Kumoa kakku tämän jälkeen varovasti ja anna sen jäähtyä ennen viipalointia.

Hurraa, kaunis kakku!



14 kommenttia:

  1. Namin näköinen kakku! Käytän psylliumia aina gluteenittomissa kakuissa ja nytkin on valmistumassa luottogluteenitonkakkuni,joka on appelsiininen. Ksantaania sen sijaan olen käyttänyt vain maidottomissa jätskeissä,mutta voisin kokeilla laittaa sitä sekaan seuraavan kerran,sillä minulla on sitä puolen kilon purkki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian!

      Psyllium on hirmuisan monipuolinen ja toimiva. Kyllä oli tylsää edellisellä kerralla, kun kaadoin kakun vuoasta ja se mureni saman tien. Siis se kakku ilman psylliumia. Ksantaania laitoin tähän mukaan varmistaakseni rakenteen. Kakun voi kokeilla ilmankin ja se voi hyvinkin onnistua.

      Sinulla on jättipurkki ksantaania. Suomen kaupoissa ne myydään pieninä maustepurkin kokoisina.

      Täytyy taas tulla vakoilemaan sinun blogiisi sitä luottokakkureseptiä, kuulostaa ihanalta ;)

      Poista
    2. Mitä on Ksantaani ruotsiksi, voiko kukaan sanoa, kun en tiedä !

      Poista
    3. Ksantaani on ruotsiksi xantangummi ja englanniksi Xanthan Gum.

      Poista
  2. Laitan linkin tänne.Blogissani se on muffinseina,mutta sen jälkeen olen aina tehnyt sen kakkuna,kuten eilenkin.Ja hieman olen muuttanut,eli en enään laita sekä pellavansiementä ja psylliumia vaan pelkkää psylliumia yhden ruokalusikallisen.Kakusta tulee tosi ihana ja kun haluan siitä vielä paremman,raastan sekaan 50 grammaa tummmaa suklaata.

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2010/03/appelsiiniset-tattari-kookosmuffinit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namskis, kiitos herkullisesta linkistä! Pitää kokeilla ja nyt löydät sen antamasi linkin avulla helposti :)

      Poista
  3. varmasti ihanan jouluinen kakku! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos herkullisen oloisesta kakusta. Tätä kakkua kokeilen kyllä leipoa jouluksi =o)

    VastaaPoista
  5. Njam, että osaa olla mehevän näköistä kakkua! Menee ehdottomasti kokeiluun, mamma kun tykkää rusinoista :) Apropoo, oletkos muuten koskaan ajatellut jonkinlaisen joulutorttureseptin postaamista? Olisi kiva saada jouluksi vähän karpimpia, mutta silti lehteviä torttuja. Ajattelin itse gluteenijauhoista ja ksantaanista/psylliumista väsätä ja kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä rusinakakku onnistui erinomaisesti - nyt on hyvä kehuskella, koska leivoin tässä hiljan toisen kakun, joka taasen oli ihan toista maata ;)

      Olen kokeillut joitakin yritelmiä joulutorttujen suhteen, mutten ole vielä onnistunut toivomallani tavalla. Parhaan tuloksen toistaiseksi olen saanut hiilihydraattitietoisesti leipomalla filotaikinasta luumunyyttejä: http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/12/luumusose-ja-luumunyytit.html

      Luumutorttujen kehittely jatkuu. Kerrohan, kun saat omia tuloksia sinun koekeittiössäsi!

      Poista
  6. Sinulla on hyviä sokerittomia kakkureseptejä! Oletko yhtään kiinnostunut raakakakuista? Niissähän on kyllä jonkin verran hiilihydraatteja, mutta ei mm. lainkaan viljoja ja valkoista sokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielekasmiellekartta!

      Anteeksi vastaamiseni on kestänyt, mutta olin juuri lomailemassa ja nettiyhteyteni oli siellä hieman kangertelevaista.

      Olen erittäin innostunut raakakakuista, koska olen päässyt maistelemaan muiden raakaleivonnaisia. Olen suunnitellut tekeäni niitä, kunhan ennätän. Ja kyllähän niissä on niitä hiilareita jonkin verran, mutta mielestäni raakakakuista voi nauttia aina joskus.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...