Omenainen sahramisilli on huikean ihanaa ja aurinkoisen väristä silliä. Kerrassaan hyvää – uusi suosikkisillini! Reseptin olen valinnut kokeiltavaksi Sari Spåran juuri ilmestyneestä keittokirjasta Talven maku. Hyvin kävi valinnan suhteen, sillä ihastuin helppotekoiseen silliin oitis. Yllä olevassa kuvassa on puolet koko annoksesta.
Talven maku on Sweet Food O'Mine -bloggaajan Sari Spåran toinen keittokirja. Ensimmäisessä keittokirjassaan Meren maku Sari jakoi tarinoita kodistaan meren äärellä ja kirjan reseptiikan teemana olivat kevät ja kesä. Talven maku -keittokirjassa Sari jatkaa pieniä tarinoitaan ja kirjan reseptit ovat jatkoa edelliselle kirjalle syksyn ja talven reseptein. Minulla oli vaikeuksia valita resepti, josta kirjoittaisin tässä postauksessa, koska kirjassa on lukuisia minua kiehtovia reseptejä. Fenkoli-tomaattikeiton aineksetkin on jo hankittuina ja joulun jälkeen teen ihan varmasti pulled beefiä. Sahramisilliin päädyin, koska ajattelin siitä olevan iloa sillin ystäville jouluna. Meillä syödään silliä erityisesti jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena. Sari on taitava ruokakuvaaja, joten kirjan kuvitus on juuri niin laadukasta kuin hyvässä keittokirjassa pitääkin olla. Reseptejä on yli 130: reilusti syksyn sadonkorjuuseen liittyviä kasvisruokia, kalaa, kanaa, lihaa, jälkiruokia, talvisia ja jouluunkin liittyviä kasvisruokia ja niitä sillejä, säilöntää, makeisia ja leipomuksia. Ohjeissa löytyy ideoita arkeen ja juhlaan, eikä reseptit ole väkisin keksittyjä, vaan niistä on runsaasti iloa kirjan lukijoille. Keittokirjaa on jo yksistään mukava silmäillä, kun herkullisten reseptikuvien lomassa vilahtaa kauniita maisemakuvia Sarin. Sarin tunnelmalliset tarinat saavat minut kokemaan mielikuvina meren aallokon, sumun ja lumityrskyt. Läsnä on vuoden pimein aika, mutta tupa on tunnelmallinen ja kynttilät lämmittävät valoillaan. Kannattaa käydä kirjakaupassa selailemassa, niin huomaa itsekin kirjan hyvän fiiliksen niin ohjeiden kuin kuvienkin osalta.
Palatakseni sillin maailmaan, on todettava, että rakastan sillejä. Olen tainnut siitä jo joskus aikaisemminkin intoilla. Lapsuudessani isäni oli komennuksella Ruotsissa, joten meidän perhe asusti siellä pari vuotta. Silloin 70-luvulla suomalainen ruokakulttuuri oli suhteellisen suppeaa. Suomessa syötiin silliä, mutta se oli yleensä todella suolaista, eikä ainakaan maistunut sen ajan lapsille. Ruotsissa osattiin jo silloin valmistaa sillistä lempeämpiä herkkuja, joten opin tykkäämään sillistä alle kouluikäisenä. Omenainen sahramisilli on juuri niin lempeää, että se maistuu jopa lapsille, ainakin niille ennakkoluulottomille.
Olen harvakseen käyttänyt matjessilliä, enemmän kevytsuolattuja sillifileitä. Vähän jännitin, mahdanko pitää matjessillin mausta tämän sillin kohdalla. Olin jopa varautunut tekemään sillin uudelleen kevytsuolatusta sillistä. Hui, hai, se ihanaa oli juuri ohjeen mukaisesti toteutettuna. Meidän lähikaupasta ei löytynyt kokonaisia matjessillejä, joten ostin purkin valmiiksi siivutettua matjessilliä. Siivutin paloja vähän pienemmiksi, sellaisiksi sentin levyisiksi. Täytyy myöntää, että sillin maustekastike: ranskankerma, majoneesi, sweet chili -kastike, omenaviinietikka ja sahrami, maistui jo sellaisenaan ihanalta. Mietin, että sitä voisi sellaisenaan käyttää dippikastikkeena kasviksille tai muille herkuille. Silliä valmistellessani olin jo hetken huolissani, että maistelen sahramisillin kokonaan, ennen kuin ennätän sitä edes kuvaamaan.
Omenainen sahramisilli
250 g matjessillifileitä
1 omena kuorittuna ja kuutioina
150g ranskankermaa
0,5 dl majoneesia tai turkkilaista jogurttia
1 rkl sweet chili -kastiketta
0,5 rkl omenaviinietikkaa
0,1 g sahramia
koristeeksi:
2–3 kovaksi keitettyä kananmunaa lohkoina
ruohosipulia tai tilli hienonnettuna
Huuhtaise silli kevyesti kylmällä vedellä ja valuta pois ylimääräinen vesi. Pyyhi silli talouspaperilla kuivaksi. Viipaloi silli yhden sentin levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja kuutioi omena.
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita sahramisilli jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli. Laita silli nättiin kulhoon tarjolle ja koristele kananmunan lohkoilla ja ruohosipulilla.
*****
Keittokirja on saatu arvostelukappaleena.
Ihanan aurinkoiset värit! :) Sahrami on kyllä hieno mauste, jota tulee käytettyä aivan liian vähän...
VastaaPoistaKiitos Siiri, aurinkoisia ruokia tarvitaan ainakin Etelä-Suomessa, kun on koko ajan harmaata tai pimeää.
PoistaÄitinikin sanoi, että sahrami mokoma on hirmuisan kallista, mutta sitä käytetäänkin ihan vähän, eikä silloin hinta ole ollenkaan paha.