torstai 8. elokuuta 2013

Kermainen kanttarellikastike



Kanttarellikastike on viettelevä ruoka. Kun kastike pääsee suuhun ja sulkee silmänsä, voi todeta vain huumaavan onnentunteen. Niin ihanaa se on! Ja jos haluaa hemmotella rakkaitaan, kannattaa heille keitellä kanttarellikastiketta. Kanttarellikastike on onnellista juhlaruokaa. Kanttarellit ovat sienien aatelistoa, raikkaan, makean ja samettisen makuisia. Luulen, että ne jotka eivät sienistä kovin pidä, saattavat pitää kanttarelleista hyvin hienonnettuna (ettei sienen rakenne pääse ärsyttämään tottumatonta). Meillä lapset tykkäsivät alkuun vain kanttarelleista ja vieläkin se on heidän suosikkisienensä, mutta nykyään he osaavat nauttia myös muista sienistä.

Kanttarelleja on yleensä alkanut löytyä elokuun alussa. Mistä niitä kotimaisia kanttarelleja oikein löytyy tänä vuonna? – ainakin torilta. Mietin eilen, että ostaisinko muutaman litran kanttarelleja ja kuivaisin ne talven käyttöä varten. Mökkipihallamme on yleensä kasvanut runsaasti kanttarelleja, mutta tänä vuonna on ollut ihan liian kuivaa. Kantterelleja ei siellä ole näkynyt. Onneksi eilen satoi oikein komeasti, taidan kuitenkin vielä kokeilla sienionneani ja käydä lähimetsässä kanttarelleja etsimässä.

Olen hienontanut puhdistetut kanttarellit tällä kertaa vain karkeasti. Sienet voi myös hienontaa aivan hienoksi. Jätän kuitenkin aina muutaman sienen hienontamatta ja paistan ne kokonasina annoksiin koristeeksi. Olen myös huomannut, että pidän sienten rakenteesta enemmän, kun ne paistetaan kuumassa rasvassa, kuumalla pannulla. Niin ja useammassa erässä. Perinteinen tapa on kypsentää sienet kumoamalla ne pannulle ja antamalla niiden kypsentyä omassa liemessään ja vasta sitten lisätä rasva. Perinteisellä tavalla valmistettaessa sienen rakenteesta tulee löysä ja höllyvä, paistamalla sienistä tulee kivan napakoita. Suosittelen kokeilemaan :)



Kermainen kanttarellikastike
4:lle

1 l      kanttarelleja karkeasti hienonnettuna (jätä muutama kokonaiseksi)
1        kesäsipuli*, valkoinen ja vihreä osa erikseen hienonnettuina
2 dl    kermaa
1 dl    valkoviiniä
0,5 dl mäkimeiramia, basilikaa tai timjamia hienonnettuna
suolaa ja valko- tai maustepippuria

voita paistamiseen

Kuullota sipulin valkoinen osa. Kumoa kuullotettu sipuli kulhoon odottamaan. Kuumenna voi pannulla, kunnes sen vaahtoaminen lakkaa. Pidä liesi edelleen kuumana ja paista kokonaisiin kanttarelleihin kaunis pinta. Muista käännellä niitä koko ajan. Laita ne sivuun odottamaan. Kuumenna voita pannulle, kunnes vaahtoaminen lakkaa. Lisää puolet kanttarelleista pannulle. Kääntele kanttarellisilppua kuumalla pannulla koko ajan parin minuutin ajan. Kumoa sienet sipulikulhoon. Kuumenna voita uudestaan. Kun voin vaahtoaminen lakkaa, paista loput kanttarellisilpusta kuumalla pannulla koko ajan käännellen.

Kaada valkoviini, sipulit ja loput kanttarellit pannulle. Keitä viiniä pari minuuttia kokoon. Lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna poreilla pari minuuttia**. Lisää lopuksi sipulin vihreät osat ja mäkimeirami. Sekoita kastiketta ja anna kiehahtaa. Kaada kastike kastikekulhoon ja koristele se paistetuilla, kokonaisilla kanttarelleilla.

*kesäsipulin voi vaihtaa keltasipuliin ja puoleen desilitraan silputtua ruohosipulia.
**voit keittää kermaa hieman enemmän kokoon, jos niin haluat


Muita kanttarellireseptejä:
kanttarelli-lehtikaalimuhennos
kanttarelli-porokeitto
paistetut kanttarellit Julia Childin tapaan
pippurinen kanttarellimuhennos
kanttarellimuhennos tuorejuustolla
kanttarellikastike


8 kommenttia:

  1. Löysin nyt Suomessa muutaman hassun kantarellin,jotka päätyivät ostettujen kantarellien joukkoon.Kantarellikastike on kyllä niin hyvää ja sellaista ,mitä kaipaan Suomesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kun minäkin löytäisin edes muutaman hassun :)

      Poista
  2. Oi, miten herkullisen näköistä!:) Ihanaa, kun on taas sienestysaika. Se on yksi lempiharrastuksistani, ja sieniruoat on suurta herkkua. Meidän sienipaikoilta löytyi jo ihmeen hyvin kanttarelleja ja jopa mustatorvisieniä. Kuivaa on ollut, mutta nyt on saatu taas vähän vettäkin vaihteeksi. Toivottavasti sienet nyt oikein innostuvat kasvamaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadonkorjuu ja sienestäminen ovat niin tätä aikaa. Tai siis sienestys niillä, jotka jotain löytävät. Minä olen vasta mökiltä kotiin palanut, enkä ole täällä metsään vielä ennättänyt. Sienestys on myös minun lempipuuhiani :)
      ja rakastan sieniruokia!

      Ja toivotaan, että joka puolella Suomea saadaan paljon ihania sieniä!

      Poista
  3. Ihanat kanttarellit! Kävin tänään etsimässä koirien kanssa herkkutatteja, yksi yksinäinen löytyi. Sienikoiratkin löysivät sen kun namin kanssa seisoin sen vieressä ja komensin tarpeeksi kauan etsimään namisieniä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Hyvän sienisaaliin lisäksi toivelistalla on sienikoira ;)

      Poista
  4. Meilläkin rakastetaan kantarelleja. Ja orakkaita. Ja herkkutatteja. Ja ja...:) Kerma on kyllä yksi parhaita kantarellin kavereita, eikä parmesaanikaan huono ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meillä on vähän sama. Sieniä rakastetaan. Miehenikin patistaa minua sienimetsään, jotta saataisiin lisää sieniä.

      Kerma ja parmesaani. Ehdottomasti nam!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...