perjantai 16. elokuuta 2013

Romesco-kastike (salsa romesco)


Todella monikäyttöinen romesco-kastike on paahdettu, pähkinäinen paprikakastike, joka on kotoisin Tarragonin kaupungista Kataloniasta. Suomalaisittain se maistuu sadonkorjuun kastikkeelta, koska siihen kannattaa käyttää loppukesän ja syksyn vihannessatoa: paprikan lisäksi tomaattia, valkosipulia ja mietoa chiliä. Kasvikset saavat upean maun, kun niitä paahdetaan uunissa tai grillissä. Pähkinät paahdetaan kuivalla pannulla tai uunissa.


Kastikkeen makua ja rakennetta voi muokata vielä valmistuksen loppuvaiheessa. Pähkinät saostavat kastiketta ja öljyllä siitä saa juoksevampaa. Espanjassa romesco-kastikkeeseen käytetään mietoa ja makeaa nora-chiliä (Capsicum annuum), mutta sitä en ole Suomesta löytänyt. Noran tilalla voi käyttää itselle mieluista chiliä tai jauhettua savupaprikaa. Kastikkeesta voi tehdä tulisen tai sitten miedon, miten vain.

Kataloniassa romescoa tarjotaan erityisesti kalan ja äyriäisten kera. Sitä nautitaan myös kanan, porsaan- ja lampaanlihan kanssa. Kastike sopii maustamaan pataruokia ja keittoja sekä salaattikastikeeksi. Kastiketta voi käyttää kasvisten dippikastikkeena. Keväällä Kataloniassa valmistetaan perinneherkkuna calçots-kevätsipuleita, joita paahdetaan avotulella, kunnes niiden pinta on hiiltynyt. Hiiltynyt pinta poistetaan sipuleista ja sen jälkeen makeaa sipulia dipataan romesco-kastikkeeseen. Jos kastiketta jää yli sen voi pakastaa joko jääpalakuutioina tai sopivan pienissä purkeissa.

kastikkeeseeni olisi voinut lisätä tilkan öljyä sitä notkistamaan ;)
Romesco-kastike

2         punaista paprikaa
2         tomaattia
2         valkosipulinkynttä (anna kuorien olla päällä)
1 dl     manteleita, hasselpähkinöitä tai pinjansiemeniä*
1,5 rkl valkoviini-, sherry- tai riisiviinietikkaa
1 tl      savupaprikaa tai 1 mieto chili hienonnettuna
0,5 dl  oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Halkaise paprikat, poista niistä siemenet ja kanta. Lohko paprikat ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille kuori ylöspäin. Halkaise tomaatit, poista niistä kanta ja asettele ne leikkauspinta alaspäin pellille. Laita valkosipulinkynnet kuorimattomina pellille. Paahda kasviksia ylimmällä tasolla uunissa joko grillivastusten alla tai 250 asteessa. Kun tomaatit saavat vähän väriä pintaan (noin viiden minuutin kuluttua), nosta uunipelti uunista. Poista tomaateista kuori ja nosta tomaatit tehosekoittimeen**. Kuori valkosipulit ja lisää myös ne tehosekoittimeen. Jatka paprikoiden paahtamista, kunnes niiden pinta on kauttaaltaan mustunut. Siirrä kuumat paprikat kulhoon ja laita kelmu kulhon päälle. Anna paprikoiden jäähtyä ainakin 10 minuutin ajan. Irrota niistä kuoret ja siirrä paprikat tehosekoittimeen.

Paahda manteleita kuivalla pannulla sekoitellen, kunnes ne saavat hieman väriä. Varo polttamasta pähkinöitä. Lisää ne tehosekoittimeen. Lisää tehosekoittimeen myös valkoviinietikka ja savupaprika (tai chili). Surauta tehosekoittimella kasvikset tasaiseksi soseeksi. Lisää soseen joukkoon öljy ja surauta tehosekoittimella soseesta kastike. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Tarkista kastikkeen maku ja rakenne. Lisää tarvittaessa etikkaa, savupaprikaa tai öljyä. Anna kastikkeen jäähtyä ja laita se jääkaappiin maustumaan.

*Pähkinöistä voit käyttää yhtä tai useampaa.
**Monitoimikoneen leikkuuterällä voit myös valmistaa kastikkeen.

Lähteinä olen käyttänyt muun muassa:
Stonesoup-blogia
The New York Timesin Dining and Wine
Wikipediaa
sekä tekstissä esitettyjä linkkejä

4 kommenttia:

  1. Tuo on ihana klassikko-kastike,jota itsekin olen tehnyt.Paahdetuista paprikoista tulee niin mahtava maku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paahdetut paprikat ovat uskomattoman hyviä!

      Tein eilen perheelle arkiruokana kermaista broilerikastiketta, johon lisäsin desin romesco-kastiketta – kylläpä sopi siihen erinomaisesti!

      Poista
  2. Nyt herahti vesi kielelle! Paahdettuja paprikoita tehdään meillä usein, tämä voisi jalostaa ne uusiin sfääreihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pata :D

      Minusta tämä on yksinkertaisen hyvää sellaisenaan ja ihanaa maustekastikkeena. Arkiseen siskonmakkarakastikkeeseen lisäsin (jälleen) yhden desin romescoa ja siitä tuli huisin hyvää. Kyllä paahdetut paprikat ovat todella monikäyttöisiä! Niin ja muutoinkin herkkua ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...