maanantai 25. huhtikuuta 2011

Täytetyt kananmunat, tonnikala-anjovispasteijat ja graavisiika rukiisella leivällä

Olin etukäteen suunnitellut pääsiäisen alkuruoaksi täytettyjä kananmunia ja tonnikala-anjovispasteijoita. Jäät ovat juuri lähteneet ja siikoja vaeltaa laiturimme läheisyydessä. Saimme ongella siian, jonka ilomielin graavasin. Siika on erityisen hyvää! Mieheni perkasi ja fileoi kalan, minä graavasin - tämä on mieheni saaristolaistaustaisen perheen työnjako; miehet perkaavat ja putsaavat kalat ja naiset valmistavat siitä ruoan. Saimme siis oivan lisäherkun alkuruokalautaselle, graavisiikaa rukiisella leivällä. Rukiista leipää leivon todella usein, koska se on mieheni mieleistä vhh-leipää.


Vieraamme tykästyivät myös täytettyihin kananmuniin. Kehuivat, että niissä oli makua. Simppeli resepti, joka näyttää juhlavalta. Kananmunat sopivat pääsiäisen tunnelmaan.  

Täytetyt kananmunat
6:lle

3 kananmunaa
3 rkl majoneesia
1 rkl silputtua ruohosipulia
suolaa ja mustapippuria

6 rkl mätiä tai Cavi-artia

Keitä kananmunat kypsiksi. Kuori munat ja halkaise ne varovasti. Laita 6 kpl valkuaispuolikkaista sivuun odottamaan. Hienonna keltuaiset haarukalla. Lisää majoneesi ja ruohosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita valkuaispuolikkaat tarjoiluastialle tai yksittäisille lautasille. Jaa keltuaismajoneesiseos tasan valkuaispuolikkaille. Koristele mädillä. Säilytä jääkaapissa kelmun alla, kunnes tarjoat nämä.




Alkuperäinen tonnikala-anjovispasteteijoiden resepti on ollut Anna-lehdessä 7.4.2004. Jälleen kerran olen muokannut reseptin vhh:ksi. Resepti toimii erinomaisesti! Mieheni ei ole kukkakaalin ystävä, mutta tässä reseptissä on makua riittävän paljon, jotta kukkakaali käy täysin riisistä. Halusin myös löytää helpon tavan leipoa pasteijoita. Adam's vhh-leipäjauhosta saa hyvän pasteijataikinan. Pasteijat maistuivat hyviltä ja pehmeiltä vielä seuraavana päivänäkin. Taikina on sitkoista ja se kannattaa kaulia ihan ohueksi. Muodolla ei ole paljon väliä, koska sen pystyy leikkaamalla saamaan mieleiseksi. 



Tästä annoksesta tulee 18 pasteijaa. Pasteijoita voi raakapakastaa siinä vaiheessa, kun ne on leivottu eikä niitä ole vielä voideltu munalla. Pasteijoita ei tarvitse kohottaa missään vaiheessa. Täytettä jää vähän yli. Sitä voi käyttää piirakoihin, leivän täytteenä, salaateissa tai vaikka lisätä siihen kermaa ja tehdä kastike.

Tonnikala-anjovispasteijat



täyte:
1 kukkakaali
4  kananmunaa
1 prk öljyyn säilöttyä tonnikalaa
1 prk anjovista
n. ½ dl tillisilppua
n. ½ dl ruohosipulisilppua
sitruunapippuria tai mustapippuria ja tilkka sitruunamehua
tarvittaessa suolaa
½ dl kermaa

voiteluun kananmuna

Alusta leipätaikina paketin ohjeen mukaan ja jätä nousemaan. Raasta kukkakaali riisiksi talouskoneella tai vastaavalla. Kaada kukkakaaliriisi kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä 3-4 minuuttia, kunnes riisi on al dente kypsää. Siivilöi riisistä vesi pois. Keitä munia 8 minuuttia. Anna munien jäähtyä kylmässä vedessä. Kuori ja hienonna ne. Sekoita kukkakaaliriisi ja kananmunasilppu. Valuta kalasäilykkeistä ylimääräinen neste pois. Hienonna kalasäilykkeet haarukalla ja sekoita riisimunaseokseen. Lisää tillisilppu, kerma ja mausta suolalla ja pippurilla.


Jaa taikina kahteen osaan. Jätä toinen taikinanpala kulhoon odottamaan. Kauli toinen taikina suunnilleen neliöksi. Voit käyttää vähän mantelijauhetta estämään taikinan tarttumisen alustaan ja kaulimeen. Leikkaa siitä suunnilleen neliöitä. Laita jokaiselle taikinapalalle lusikallinen täytettä. Sulje pasteijat ensin sormilla painellen, sitten haarukkaa apuna käyttäen. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois. Sivele pintaan munaa. Paista 225 asteesessa noin 15 minuuttia.


 
Graavattu siika

1 siika
karkeaa merisuolaa
mustapippuria
hyppysellinen Sukrinia 
katajanmarjoja
tilliä




Perkaa kala. Leikkaa siitä kaksi filettä. Huuhtele ja kuivaa fileet. Laita fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele merisuolaa reilusti fileiden päälle. Rouhi mustapippuria ja ripsauta Sukrinia fileille. Lopuksi laita toisen fileen päälle reilusti tilliä ja tiputtele joitakin katajanmarjoja joukkoon. Laita fileet vastakkain ja viikaa voipaperi fileiden ympärille. Laita filepaketti muovipussiin ja pussi jääkaappiin maustumaan ja graavaatumaan. Graavisiika on valmista seuraavana päivänä. Poista mausteet kalan pinnalta ja viipaloi fileointiveitsellä ohuita siivuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...