hauskoja nyyttejä, ihania makuja |
Selailin netistä useita reseptejä ja omani on useamman reseptin yhdistelmä. Mm. täältä löytyy miten pandanlehti kääritään broileripalasen ympärille. Ei mitenkään konstikasta, mutta tyttöseni piipahtaessa keittiössä hän huokaili, että äiti sinä olet todella taitava, kun osaat tehdä noita nyyttejä :) Erittäin hyvä on myös muistaa, että lehtiä ei syödä, vaan ne joutavat kompostoriin ruokailun jälkeen. Ruoka laitetaan tarjolle dippikastikkeen kanssa ja nyytit sellaisenaan. Jokainen ruokailija kuorii lehdet broileripalan ympäriltä ja siirtää lehdet sivuun. Pandanlehdet antavat broileripaloihin makua.
Uppopaistamisessa kannattaa kiinnittää huomiota käytettävään öljyyn. Varpu Tavi on kirjoittanut blogissaan rasvojen kuumentamisesta erittäin mielenkiintoisesti. Esitettyihin perusteluihin vedoten (öljyjen kuumentamisessa savuamispisteiden mukaan) olen päätynyt reseptissä suosittelemaan uppopaistamisessa käyttämään oliiviöljyä, kylmäpuristettua rypsiöljyä tai kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Käytön jälkeen öljy kannattaa heittää pois, koska sen laatu on merkittävästi huonontunut. Otan mielelläni vastaan kommentteja öljyjen kuumentamisista ja faktaa niistä.
uppopaistossa lehdet tummuvat ja muuttuvat rapsakoiksi |
500 g broileria
100 g pandanlehteä
marinadi:
5 korianterin juurta hienonnettuina (en käyttänyt ohuita "rihmoja")
3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
4 rkl osterikastiketta
2 rkl vaaleaa soijakastiketta (light soya sauce)
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeritonta siirappia (tai tummaa sokeria)
1 rkl maitoa
0,75 tl valkopippuria
oliiviöljyä (tai kylmäpuristettua rypsiöljyä tai neitsytoliiviöljyä) uppopaistoon
dippikastike:
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeritonta siirappia (tai tummaa sokeria)
2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
sokeripalan kokoinen pala galangalia tai inkivääriä kuorittuna
1 rkl pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä
Leikkaa broileri yhtä moneen palaan kuin sinulla on pandanlehtiä (älä hätäänny jos sinulla on valmiiksi paloiteltuina "liian moneen" palaan, laita useampi pieni pala broileria pandanlehden sisään sitten myöhemmässä vaiheessa). Suruta marinadin ainekset sauvasekoittajalla sekaisin. Sekoita marinadi broileripalasiin ja kaada ne isoon pussiin, jota voit käännellä muutaman kerran marinoitumisen aikana. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
Valmista kastike. Mittaa ja kaada kaikki kastikkeen ainekset kattilaan. Kuumenna kastikeainekset kiehuvaksi. Poista galangal kastikkeesta. Kaada kastike pieneen kulhoon, josta ruokailijat voivat ottaa omiin pieniin dippikulhoihin kastiketta. Tarjoa kastike huoneenlämpöisenä tai jääkaapissa viilentyneenä.
Valuta broileripaloista marinadi. Pese pandanlehdet juoksevan kylmän veden alla. Älä käytä lämmintä vettä, jotta lehtien aromaattiset maut säilyvät niissä. Viikaa pandanlehdet broileripalojen ympärille. Älä leikkaa ylijäävää vartta pois, koska siitä on apua uppopaistossa. Höyrytä nyyttejä 10 minuuttia kannen alla (mikäli mahdollista), jotta lehtien aromi irtoaa broilereihin. Kuumenna öljy 180-185 asteiseksi (vaalea leipäpala paistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa). Pidä kattilan kansi lähellä tulipalovaaran vuoksi. Kypsennä nyyttejä noin kolme ja puoli minuuttia (minulla neljä nyyttiä kerrallaan), varovasti kertaalleen kääntäen. Nosta nyytit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kun saat kaikki kypsennettyä, voit leikata ylimääräiset varret ja tarjota dippikastikkeen kera.
korianterinjuuria saa pesemällä purkkikorianterin juuret ;) |
kastike porisemaan |
valmis dippikastike on mieto |
menossa höyrytykseen |
paistoin neljä nyyttiä kerrallaan, varsista oli helppo käännellä |
Oi miten kiinnostava resepti! Pitäisi lähteä kiertämään Jyväskylän etniset ruokakaupat läpi josko jostain löytyisi noita hupsuja lehtiä- näitä on ehdottomasti päästävä testaamaan!
VastaaPoistaMielenkiintoinen öljyjuttu! Itse olen valinnut uppopaistoöljyksi aina sen halvimman rypsin, lähinnä hinnan ja ekologisuuden vuoksi. Toisaalta uppopaistoa tulee harrastettua niin harvoin, ettei sitä hintaakaan ehkä tarvisi niin tuijotella. Lisäinfoa olisi kyllä mukavaa saada, ei ole oikein jaksanut etsiskelläkkään.. (Täällä muuten on artikkeli öljyjen kuumentamisesta makuasioiden näkökulmasta.)
ahmija: kiitos, ilahduin itsekin vahingossa löydettyäni pandanlehtiä. Päätin oitis yllättää mieheni yhdellä hänen suosikkiruoistaan:) Olin nimittäin etsimässä kuivattuja katkarapuja, joita käytetään mm. thaisalaateissa, kun vastaan tuli pandanlehdet. Kuivatut katkaravutkin löytyivät samaisesta Vii Voan -liikkestä. Jesh!
PoistaKiitos hyvästä linkistä öljyjen kuumentamisen vaikutuksesta niiden makumaailmaan. Juuri tällaisia vinkkejä ja linkkejä toivoinkin saavani. Uskon, että on hyödyllistä yhdessä jakaa perusteltua tietoa öljyistä.
Minäkin olen uppopaistamisessa käyttänyt aikaisemmin halvinta rypsiöljyä ja nyt (luettuani Varpun blogijutun) olen kääntänyt tässä asiassa uuden, terveellisemmän sivun. Jokainen voi itse valita tietenkin mielensä mukaan.
Mielenkiintoista! Ahmija: oletko siinä Seppälän Cittarin talon etnisessä kaupassa käynyt, siellä on aika paljon kaikkea pakastettuna, voisi löytyä?
VastaaPoistaTaisin joskus puolisen vuotta sitten käydä siellä- hyvä kun muistutit! Pitääpäs muistaakin suunnata sinne puolen kaupunkia jossain vaiheessa!
Poista