perjantai 3. helmikuuta 2012

Karppi Runebergintorttu


Runebergin tortut ovat järisyttävän herkullisia. Meidän perheessä kaikki rakastavat näitä leivoksia. Aitoa ja alkuperäistä reseptiä niihin saa hakea, mutta sitä vaivaa ei kannata nähdä, koska Fredrika Runebergin reseptiä ei ole löydetty (lähde: Itä-Uusimaa À la Carte, 1998, Itä-Uudenmaan liitto). Kirjan mukaan kaikki versiot tästä kuulusta leivoksesta ovat siksi yhtä aitoja. J.L. Runebergin kerrotaan halunneen jotain makeaa aamuryypyn kera. Runebergit eivät olleet kovin varakkaita ja neuvokas Fredrika lienee yhdistellyt aineksia torttuihin kuten pyttipannutyyliin; mitä kaapista sattui löytymään. 

Hauskana tarinana mainitaan em. kirjassa myös se, että kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin (s. 7.2.1804 Pietarsaari, k. 6.5.1877 Porvoo) syntymäpäivää vietetää 5.2. väärinkäsityksen vuoksi. Joukko porvoolaisia herätti runoilijan 5.2.1858 laulamalla hänelle onnittelulaulun, eikä J.L. Runeberg halunnut pahoittaa laulajien mieltä kertomalla, että he olivat pari päivää liian aikaisin liikkeellä. Tästä lähtien juhlapäiväksi on muodostunut helmikuun viides päivä.

Minä käytän Runebergin leivoksissa yleensä karkeaksi jauheeksi murskattuja piparkakkuja. Jotenkin tuntuu luontevalta, että joulusta ylijääneet piparit Fredrika olisi huolellisena naisena murskannut leivoksiinsa mukaan. Jos sinulla ei ole (karppeja) piparkakkuja, voit hyvin käyttää muitakin keksejä, mutta se ei ole välttämätöntä. Tällöin käytät Pofiberiä (tai korppujauhoja) kokonaan tai osin (jos sinulla on liian vähän keksimurua) keksimurun sijaan. Voit myös leipoa reseptissä suosittelemiani  helppoja sitruunaisia mantelikeksiä jättämällä sitruunan pois ja maustamalla taikinan halutessasi piparkakkumausteella. Miten vaan, tortuista tulee ihania :)

 
Jauhojen, jauheiden ja keksimurujen keskinäisiä mittasuhteita voi vaihdella vapaasti, kunhan jauhoseosta tulee noin 6,5 dl. Tosin aion ensi vuonna kokeilla kuuden desilitran jauhoseoksella. Tällä kertaa tein kaksi vähän erilaista versiota, tarkistaen psylliumin määrää taikinassa. Leivoin torttuja näin etukäteen, koska kipaisemme tyttäreni kanssa sunnuntaina luistelukilpailuihin, enkä ehdi leipoa niitä sunnuntaina. Tosin, kuten jo aikaisemmin mainitsin, perheeni rakastaa näitä leivonnaisia ja ensimmäinen satsi on jo syöty - toinen satsi saattaa riittä sunnuntain vaalikahveille sitten iltasella. Mieleeni juolahti juuri myös vähän tällainen rakkaustarinan alku: vuosikausia sitten aloimme seurustella mieheni kanssa juuri Runebergin päivänä, juhlittuamme yhteisen ystävämme syntymäpäivää, Runebergin torttujen kera tietenkin ;)

Kostutus ei ole välttämätöntä tortuille. Minäkin tein sitä vasta ensi kertaa tänä vuonna, kun luin Ilta-Sanomista jälleen yhden version reseptistä, jossa kostutuslientä voideltiin torttuihin joka puolelle. Mielestäni kostutus toimii hyvin, kun sitä lisää torttujen jäähtyessä vielä muoteissaan. Käyttämiini korkeisiin muotteihin lisäsin kostutusta yhden ruokalusikallisen, mutta jos käyttäisin muffinssivuokia, laittaisin vain 1-2 tl kostuketta. Korkeita vuokia käyttäessäni (torttuja yhteensä 8 kpl), kostutuslientä jää yli noin puolet liemestä. Voit halutessasi tehdä vain puolikkaan annoksen kostutuslientä ja katsoa miten se riittää leipomiisi torttuihin.

Vadelmahilloa voi makeuttaa enemmän kuin reseptissä, mutta tällöin täytyy vaihtaa makutusainetta Sukrinista johonkin muuhun, ettei hillo muutu kiteiseksi - olen kokeillut sitä, en suosittele. Hilloa tulee vähän liikaa, mutta loput voi nauttia vaikka jogurtin kanssa. Liivatelehtiä on todella helppo käyttää: Laita liivateledet syvälle lautaselle kylmään veteen (yksitellen painaen, jotta väliin tulee vettä). Anna pehmentyä viisi minuuttia (ei haittaa, vaikka lilluvat pidempäänkin). Kuumenna pienessä kattilassa vesitilkka kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, purista liivatelehdistä vesi ja sekoita kuumaan veteen. Kaada liivatelehtiliemi voimakkasti sekoittaen haluttuun soossiin. Soossi jähmettyy hiljalleen. Poikaseni sanoi: "Äiti, teitkö tämän hillon itse? Tämä on hyvää!"

Runebergintorttu

200 g  voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
2 dl      Sukrintomua (tai sokeria/tummaa sokeria)
0,5 dl   sokeritonta siirappia tai Sukrintomua (tämän tilalle ei sokeria, eikä siirappia)
2          huoneenlämpöistä munaa
2 tippa karvasmanteliöljyä
1 tippa rommiuutetta tai 1 rkl tummaa rommia
3½ dl   keksimuruja ja/tai Pofiberiä  (ja/tai korppujauhoja)
            (esimerkiksi joulupiparit tai sitruunaiset mantelikeksit)
2 dl      mantelijauhoja
1 dl      mantelijauhetta
1 tl       psyllium
2 tl       kardemummaa
1 tl       leivinjauhetta
0,5 dl   kermaa

kostutus:
0,5 dl vettä
0,5 dl punssia, konjakkia, tummaa rommia, whiskyä tai mantelilikööri
2 rkl   Sukrinia (tai sokeria)

torttujen koristelu: 

Vadelmahillo:
200 g vadelmia
2 rkl   vettä
0,5 dl Sukrin (tai sokeria)
2        liivatelehteä
syvällä lautasella kylmää vettä
2 rkl  vettä

Vaniljainen tuorejuustokuorrute:
200 g tuorejuustoa
50 g   huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 dl    Sukrintomua (tai 1,5 dl tomusokeria)

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää joukkoon siirappi ja munat yksitellen, kunnolla vatkaten. Lisää karvasmanteliöljy ja rommi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina runebergintorttumuotteihin tai muffinssivuokiin ja tasoittele pinnat huolella. Paista 200 asteessa 15-25 minuuttia (tarkista kypsyys tikulla). Anna torttujen jäähtyä muoteissa. Kiehauta kostutusliemen ainekset. Kaada ruokalusikallinen (isoihin 1 rkl, muffinsseihin vähemmän) kostutuslientä torttuihin muoteissaan. Anna liemen imeytä torttuihin. Kun tortut ovat jäähtyneet, siirrä ne varovasti muoteista.

Vadelmahillo:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Laita jäiset marjat veden kanssa kattilaan. Kuumenna marjoja ja keitä niitä rauhallisella lämmöllä, kunnes ne ovat tasaista massaa. Lisää joukkoon makeutus. Tarkista maku. Kuumenna pienessä kattilassa 2 rkl vettä kiehuvaksi, lisää sen joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Heti kun liivatteet ovat sulaneet, sekoita ja kaada liemi vadelmien joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Anna hillon jäähtyä.

Vaniljainen tuorejuusto:
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Sekoita joukkoon voi. Sekoita joukkoon Sukrintomu ja vaniljajauhe. 

Koristele tortut:
Laita runsas teelusikallinen hilloa torttujen päälle. Pursota vaniljaista tuorejuustoa hillon ympärille. 

Mikäli et syö torttuja niiden jäähdyttyä, säilytä niitä jääkaapissa. Voit ottaa tortut huoneenlämpöön hetkeä ennen tarjoamista.



16 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä, kiitos paljon reseptistä! Nyt sokeritonta siirappia ja sukrintomua jos onnistuisi jostain löytämään nopeasti, niin olisi kaikki aineksetkin koossa. Niin siis sunnuntain vaalikahveja ajatellen. Ainahan noita voi tehdä vaikkei olisikaan niiden "sesonki", Runebergintortut ovat niiiiiin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit käyttää Sukrinia/Karppisokeria/muuta makeutusta (esim. stevia, nestemäinen hermesetas) kaikessa yllä esitetyssä. Sukrin/Karppisokeri ovat karkeampirakeisia ja ne saattavat vähän "tuntua" suussa. Ei kuitenkaan välttämättä. Sokeritonta siirappia laitoin leivoksiin, koska halusin vähän paahteisempaa makua. Voit vaihtaa senkin tilalle Sukrinin/Karppisokerin. Eli nou pänik, jos et näitä minun makeutusaineita löydä tähän hätään.

      Poista
    2. Kiitos kannustuksesta - tein kuin teinkin omat versioni runebergin tortuista, mukaellen tätä ohjettasi. Blogistani löytyy tarina ja muunneltu resepti, otsikolla Vaalipäivän tortut :-)

      Poista
    3. Katja: hauska tarina sinulla :D

      Minulla loppuivat vadelmat ensimmäisellä leivossetillä kesken ja käytin sekaisin vadelmaa ja mansikkaa. Hyvältä maistui ja näytti ihan oikealta ;) Leivoksiin voi tietysti käyttää makeuttamattomia hilloja, jolloin pääsee vähän helpommalla, vaikkei tuo liivatehillon tekeminen konstikasta olekaan.

      Poista
  2. Voi että, olin ihan unohtanut nuo herkut. Tosi hyvän-näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nämä ovat oikeastaan ihan helppoja valmistaa ja ihan älyttömän hyviä!

      Eikä kannata säikähtää käyttämiäni makeutusaineita, niiden tilalla voi käyttää mitä makeutta itse tykkää leivonnassa käyttää.

      Poista
  3. Namskis, ihania! Tuorejuustokuorrute on varmasti niin paljon herkumpi kuin ällö sokerikuorrute!
    En ole karppaaja itse, mutta tykkään seurata blogiasi. Ruokalinjasi kuulostaa mielestäni järkevältä ja ohjeet ovat myös tosi herkullisia!
    Pitäisi joskus hankkia kokeeksi Sukrinia. Opinnoissani olen tutustunut näihin tuotteisiin, mutta en ole koskaan päässyt maistamaan. Ilmeisesti ihan kelpo tuote, ainakin käyttötaajuutesi perusteella, mutta lienevät aika hintavia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi: oikein mukava kuulla, että viihdyt sivuillani :) Tuorejuustokuorrute tosiaan toimi mielestäni hyvin.

      Vaikka pääsääntöisesti olen muovannut reseptini vhh-muotoon, niistä voi halutessaan tehdä ihan perinteisen linjan mukaisia. Olen sisällyttänyt, ainakin nykyään resepteissä mm. sokerit sulkeissa, jotta voi itse valita makeutusvaihtoehdon.

      Sukrin ja Sukrintomu ovat hieman hintavia, mutta en kuluta niitä kauhian usein tai hirvittävän paljon. Kaiketi. Leipomisessa suosin tuota tomuversiota, koska mielestäni (voin olla väärässä) Sukrinin sokerithiput maistaa valmiissa leivonnaisessa. Kylläkin ihan pikkaisen. Jos taas kuumennetaan jotain nestemäistä, silloin tavallinen Sukrin sulaa, eikä hipuista ole tietoakaan.

      Poista
  4. Aivan upeita!!
    Laitan ehdottomasti Do-listalle!!
    Mukava tietää, että joka juhlaan löytyy se karppi herkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiäiti: kiitos :)

      Olen muuten kanssasi jälleen samaa mieltä: on kyllä mukavaa, että joka juhlaan löytyy se karppi herkku :) Ei tarvitse murehtia, että muut herkuttelevat ja karpit rouskuttavat vain kukkakaalia.

      Poista
    2. :D :D Sait kukkakaalin kuulostamaan aika kauheelta ;) :D :D

      Mut siis, just samaa mieltä!!

      Poista
    3. Hups, se ei ollut tarkoitus. Rakastan nimittäin myös kukkakaalia. Nam. Huh, onneksi -ilman vahingossakukkisparjausta, samoilla linjoilla :)

      Poista
  5. Mitenkäs ei aikasemmin ole tullut vastaan ? Hienoa , juuri kun just alko ideat loppumaan .Taas pärjätään ! Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, kiva että löysit ;)

      Runebergintortut ovat meidän perheen ehdoton herkku!

      Poista
  6. et tiedäkään kuinka iloiseksi teit minut tällä ohjeellasi. Olen taistellut hiivasyndrooman vuoksi ja juuri nyt on ollut todella paha mieli kun tuntuu ettei voi enää mitään hyvää syödä. Voiko olla tottakaan että noin hyvännäköisiä runebergin torttuja voi ilman vehnäjauhoja ja sokeria tehdä! heti huomenna säntään kauppaan ja teen herkkuja joita kerrankin myös minä voin syödä.Kiitos, todella paljon tarkoista ohjeista. En ole ikinä ostanut tuota karppisokeria, mitä se on? entä tuo sukrin tomusokeri, onko se ihan sokeritonta? Kiitos tuhannesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle mukavasta palautteesta!

      Karppisokeri ja Sukrin ovat kummatkin erytritolia, luontaista makeutusainetta, jota löytyy mm päärynöistä. Erytritol sopii erinomaisesti esimerkiksi diabeetikoille. Sukrin tomu on jauhettua erytritolia. Sitä voi tehdä itse kotona kumoamalla tavallisen erytritol-pussin tehosekoittimeen. Kansi kiinni ja kone käyntiin. Todella nopeasti saat tomuerytritolia. Sen käyttöominaisuudet eivät ole ihan yksi yhteen tavallisen tomusokerin kanssa. Myös erytritol toimii osin eri tavalla kuin tavallinen sokeri, sillä se kiteytyy, mikäli sitä on suhteessa liikaa. Erytritolia myydään suurissa marketeissa kuten Prismoissa ja Cittareissa sekä luontaistuotekaupoissa. Sitä myydään kaupoissa nykyään eniten Karppisokeri-nimellä.

      Jos haluat tietää lisää makeutusaineista, olen koonnut tietoa sivun yläpalkin Makeutusaineet-osioon.

      Poista