sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Jouluiset karppi-piparkakut ja aura-tuorejuustotahna

Nämä piparit maistuvat joululta ja jäähdyttyään erinomaisilta. Ne ovat hieman tavispipareita vähemmän makeita, mutta olen niihin oikein tyytyväinen: minulla on tänä vuonna pipareita, joista vatsanikin tykkää.

Lupailin jo pipareiden reseptiä muutama päivä sitten, mutta Hiidenuhman keittiössä kokeiltiin paria erilaista vaihtoehtoa. Kumpainenkin hyviä, mutta jaan tässä mielestäni paremmaksi osoittautuneen.  - Meillä muuten riittää nyt vhh-pipareita joksikin aikaa ja jos jää yli, käytän Runebergin torttuihin helmikuussa :)

Olen lähtenyt yhdistelemään jotain omaa ja jotain lainattua. Melkein kuin morsiammelle häissä...  Runko ja mausteet reseptille ovat omiani, siis perinteisten pipareiden parista ja jauhosekoitukseen olen hakenut apua Kotiäidiltä hyvä-karpin piparit -reseptistä. Kuten Kotiäidillä, nämä minun piparini ovat samoin hyväkarppi-pipareita. Jauhoseoksesta vielä sen verran, että kekseistä tulee yhtä maittavia mantelijauhoista kuin -jauheestakin, mutta rakenne on hivenen tasaisempi jauhoilla. Jos Pofiber eli perunakuitujauhe unohtuu ruokakauppaan (lähes kaikista ruokakaupoista gluteenittomien jauhojen luota), onistuvat keksit ilman sitä lisäämällä vastaavan määrän mantelijauhoja- tai jauhetta. Tein keksejä Pofiberillä ja ilman, Pofiberillä tehdyt keksit saivat mielestäni paremman rakenteen ja olivat hieman ilmavampia.

Piparit eivät leviä paljoakaan, joten ne voi asetella leivinpaperille melko lähekkäin. Kokeilin käyttää mantelijauhoja (mantelijuhe on karkeampaa) apuna kaulitessa, mutta se ei tuntunut tarpeeksi hienoilta. Ruisjauhojen kanssa oli helppo leipoa ja taikina on muutenkin kivasti leivottavaa - sopii myös perheen pienimmille!

 
Karppi-piparkakut

400 g voita tai margariinia
3 dl    sokeritonta siirappia
2 dl    Sukrinia
1 rkl  kanelia
1 rkl  inkivääriä
1 rkl  neilikkaa
1 rkl  pomeranssinkuorta
1 tl    maustepippuria
3       kananmunaa

jauhoseos:
5 dl     täysjyväruisjauhoja
4-5 dl  mantelijauhoja tai-jauhetta
2 dl     Pofiberiä
1 rkl    soodaa
0,25 tl suolaa

Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja (jauhetut) mausteet. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kanamunat yksitellen joukkoon. Sekoita lopuksi jauhoseos taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.

Leivo piparit kaulimalla taikinaa levyksi, ruisjauhoja apuna käyttäen ja leikkaa siitä muoteilla pipareita. Paista ruskeiksi 200 asteessa noin 10 minuuttia.



Aura-tuorejuustotahna

1 dl auramurua
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(tilkka ranskankermaa tai kermaa)

Sekoita haarukalla auramuru ja tuorejuusto. Voit notkistaa tahnaa kermalla. Laita tahna hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

13 kommenttia:

  1. Ovatko mantelijauho ja -jauhe eri asia? Nolona myönnän, etten ole tiennyt.

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka: juu, on ne eri asia, mutta toimivat kumpainenkin mainiosti. Samalta maistuvat, mutta rakenne eroaa hieman.

    Mantelijauhe on jauhettua mantelia ja karkeampaa kuin mantelijauho. Mantelijauhoja jauhettaessa osa mantelin öljystä on kylmäpuristettu pois. Mantelijauho sitoo kosteutta hieman paremmin kuin mantelijauhe.

    Mantelijauhetta saa ostettua lähes kaikista ruokakaupoista ja sitä voi myös tehdä itse hienontamalla kokonaisia manteleita talouskoneen tai sauvajasekoittajan kulhossa leikkuterällä.

    Mantelijauhoja löytyy luontaistuotekaupoista ja netin kautta, yleensä luontaistuotteisiin ja ravintolisiin liittyvistä nettimyymälöistä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tietoiskusta:) Jauhetta olen siis käyttänyt.

    VastaaPoista
  4. Camapsimpukka: hih! Olen viimeisen reilun vuoden aikana perehtynyt jauhojen ja jauheiden ihmeelliseen maailmaan ;)

    VastaaPoista
  5. :D Minullekkin uutta!!
    Olen joskus ihmetellyt vain rakenne eroa!!

    Hienon näköisiä. Pakkohan näitä on kokeilla :)

    VastaaPoista
  6. Tarjosin pipareita tänään äidilleni. Hän piti enemmän minun kakkosversioista.

    Eli ne ovat muutoin samalla reseptillä, mutta jauhoseos on:
    5 dl täysjyväruisjauhoja
    6-7 dl mantelijauhoja tai-jauhetta
    1 rkl soodaa
    0,25 tl suolaa

    Toinen huomio:
    Keksit eivät ole kovin maustetun makuisia, vaikka mausteita niissä on melkoisesti. Ruisjauhot ja mantelijauhot peittävät mausteiden makua. Vaikka lisäsin toiseen annokseen mausteita, en huomannut merkittävää muutosta.

    VastaaPoista
  7. hauska idea tehdä aurajuustosta tahnaa :) Itse rakastan pipareita aurajuuston kera ja tuo tahna lähtee ehdottomasti kokeiluun pikkujouluihin :)

    VastaaPoista
  8. Lulu: kiitos :)

    Taidan olla ihan tahnatyyppi, kun teen kaikesta tahnaa;)

    VastaaPoista
  9. Hei, Millä voisin korvata tuon siirapin kun en omista sokeritonta siirappia enkä sitä nyt lähde tilaamaan mistään jos sitä ei prismasta löydy? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeritonta siirappia ei Suomessa kaupoista löydy. Sen sijaan voit kokeilla mitä tahansa makeuttajaa, joita kaupoista sen sijaan saa. Esimerkiksi stevia-erytritoli voisi toimia.

      Poista
    2. Harmi kun sitä ei täältä saa. Eli siis voin laittaa karppisokeria tilalle? Joten silloin 5dl sitä yhteensä :O ?

      Poista
    3. Joo, olen ihan samaa mieltä. Ehdottelin tuota stevia-erytritol -sekoitusta siksi, että erytritolin eli karppisokerin määrä missä tahansa massassa ei kannata olla 17% enempää, koska erytritol alkaa kiteytyä jos sitä on liikaa. Erytritol on noin 75 % sokerin makeudesta ja tomuerytritol noin 85 % sokerin makeudesta. Sokeriton siirappi on mielestäni vieläkin "laimeampaa" makeuden suhteen, joten jos sitä vaihtaa toiseen makeuttajaan, tilalle otettava makeuttajaa tarvitaan vähemmän kuin sokeritonta siirappia. En ole kokeillut, mutta Hermesetas SteviaSweet Crystal sisältää steviaa ja erytritolia. Se on kaksi kertaa makeampaa kuin sokeri, joten sitä tarvitaan vähemmän, jolloin tuota kiteytymisongelmaa ei pitäisi tulla. itse kokeilisin sitä siirapin sijaan. Tällöin joko karppisokeria 2 dl ja Hermesetasin SteviaSweet Crystalia noin 1 dl tai pelkästään Hermesetasin tuotetta noin1,5 dl. Makeutta kannattaa maistella ja lisätä sitä mielummin pikku hiljaa lisää kuin räväyttää kaikki kerralla. Voit toki kokeilla pelkällä Karppisokerilla, mutta aloita siinäkin maltillisella määrällä esimerkiksi yhteensä 3 dl. Riski kiteytymiseen kyllä tällöin on, mutta ei välttämättä. Jos ehdin taidan itsekin kokeilla ilman siirappia. Laitan siitä sitten tänne blogiin lisää, siis jos vain ehdin kokeilla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...