lauantai 17. joulukuuta 2011

Porkkanalaatikko

uuniin menossa
Olisi luullut, että porkkanalaatikko on ikivanhaa perineruokaa, mutta Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjan mukaan laatikko ilmaantui pitoruokien joukkoon vasta 1920- ja 1930- luvuilla. Porkkanan Suomen valloitus oli hitaanpuoleinen verrattuna lanttuun, vaikka ne rantautuivatkin meille jo keskiajalla.

Tänä päivänä porkkanalaatikko on jo perinteinen jouluruoka, usein lasten suosikkilaatikkoruoka. Porkkanalaatikon voi tehdä riisi- tai ohrapuuroon, mutta oma reseptini tänä vuonna on ilman viljoja. Koska paistoin laatikkoni hyvissä ajoin, pakastan sen aattoa varten. Otan lanttu- ja porkkalaatikot pakastimesta aatonaattona jääkaappiin sulamaan. Jouluaattona laitan ne hyvissä ajoin 100 asteiseen uuniin kuumenemaan. Porkkanalaatikkoa voi tarjoilla kirkastetun voisulan kera.

Paistoin laatikkoni foliovuoissa, koska pakastin ne. Jos tekisin laatikot päivää, kahta ennen aattoa, paistaisin ne kauniissa vuoissa. 


Porkkanalaatikko

1 kg porkkanasosetta
1 dl mantelirouhetta
1      kananmuna
1 dl  kermaa
0,5 dl Pofiberiä (tai korppujauhoja)
50 g voisulaa
1 tl   suolaa
1 tl   muskottipähkinää
0,5 tl valkopippuria

pinnalle:
mantelilastuja, mantelirouhetta, tai Pofiberiä (tai korppujauhoja)
voita pieniä nokareina

Sekoita porkkanasoseen joukkoon kaikki ainekset. Kaada sose voideltuun 1,5 litran vuokaan. Tasoita pinta. Koristele porkkanalaatikko mantelilastuilla. Ripottele varovasti päälle voinokareet. Paista laatikkoa 175 asteessa 1,5 tuntia.

valmiista soseesta saa laatikot nopeasti kokoon

9 kommenttia:

 1. Nuo mantelilastut olivat uutta minulle, eikö siinä mene asetellessä hermo? :) Minäkin aion tehdä pitkästä aikaa laatikot itse, olen saanut niitä avuttomanapuna ystäväpiiristä viime vuosina.

  VastaaPoista
 2. Campasimpukka: Ei niissä lastuissa menneet hermot, pikkaisen joutui lautaselta valikoimaan isoimpia lastuja, jotta sai työn joutumaan. Äitini on aina koristellut kaikkea ruokaa ja mantelilastut porkkanalaatikossa on yksi versio. Mantelilastut sopivat myös maultaan myös riisi- tai ohrapuuroon valmistetun porkkanalaatikon kanssa.

  Porkkana- ja lanttulaatikot ovat oikein helpot, onnistut varmasti! Imelletyn perunalaatikon kanssa saa tehdä vähän enemmän töitä.

  Ai niin, piti vielä kertoa se, että alkutekstini keittokirjassa mainitaan porkkanasta seuraavaa: "Pohjois-Suomessa on pitäjiä, joissa porkkana kelpuutettiin kasvimaalle vasta 1900-luvulla kansakoulunopettajien aloittaman kasvitarhatyön ansiosta" ;)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen juttu ja taidan tehdä tän!!
  Jos vaikka jo huomenna :)
  Mutta luulen myös, että heittelen nuo lastut päälle :D :D
  Tosi kiva ohje!!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kotiäiti :)

  Kyllä ne heittelemällä menee - tai kysy jos lapset haluavaisivat koristella laatikon pinnan ;)

  VastaaPoista
 5. No lapset tietenkin!! Nyt pitäs aloitella :)

  VastaaPoista
 6. Todella hyvää tuli! Mutta eihän meillä edes ollut mantelilastuja :D
  Mutta maisyui ilmankin! Me siis jo syötiin se :D

  VastaaPoista
 7. Aivan ihanan makuista porkkanalaatikkoa. Tätä tehdään myös ensi jouluna.
  T:Marika

  VastaaPoista
 8. Porkkanalaatikon voi tehdä ohra ja riisiryynien lisäksi myös mannaryyneihin, pidän itse sitä versiotta parhaimpana. Tämän viljattamon lisäksi. vaikka meidän perheessä ei ollakaan millekään allergesia tms. tekee äitini kaikki laatikot aina ilman kananmunaa, näin niistä tulee ihanan pehmeitä. Tätä kananmunan poisjättämistä harvoin näkee resepteissä, mutta suosittelen kokeilemaan. Se on ihan turha tavara laatikoissa!

  VastaaPoista
 9. Nanna: Näinhän se on, mannaryyneistä saa pehmeän porkkanalaatikon. Itse suosin spelttimannaa.

  Kananmuna laatikoissa on makuasia. Kannattaa kokeilla, mistä itse tykkää eniten. Oma äitini tekee laatikoista aina erityisen löysiä, koska laatikoita lämmittäessä ne saavat samalla vähän kuivahtaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...