torstai 1. joulukuuta 2011
Feta-pinaattiuunimunakas (Frittata)
Uunimunakas eli frittata on vaivaton tapa valmistaa herkullinen munakas. Feta-pinaattiuunimunakas on kreikkalaisittain maustettu ja siitä riittää 3-6:lle henkilölle. Se sopii hyvin pieneksi suolaiseksi palaksi kahvipöydässä (meillä teepöydässä) tai lounaaksi. Sen kanssa sopii mm. salaatti, parmankinkku ja graavikala. Munakasta voi tarjota kuumana tai jääkaappikylmänä.
Uunimunakas valmistetaan perinteisesti yhtä pannua ja yhtä sekoituskulhoa käyttäen. Yhden pannun taktiikka toimii kun on käytössä pannu, jonka voi laittaa uuniin (ei saa olla puista eikä muovista kahvaa). Muutoin tarvitaan peruspannun lisäksi uunivuoka, johon munakas kaadetaan. Minä käytin uunivuokana(voideltua) irtopohjavuokaa, jonka vuorasin leivinpaperilla. Munakkaan paistamisen jälkeen irtopohjavuoasta oli helppo siirtää munakas tarjoilulautaselle. Myös iso laakea (voideltu) piirakkavuoka toimii, jolloin munakas tarjoillaan suoraan siitä. Ei pidä säikähtää kun munakas kohoaa uunissa isoksi puolipalloksi, mutta uunista otettaessa se laskeutuu.
Jos haluat tehdä isommalle joukolle kokonaisen pellillisen uunimunakasta, voitele leivinpaperi, jolle kaadat munakasseoksen. Käytä: kananmunia ja kermaa kaksinkertainen määrä, ja loppuja aineksia kolminkertainen määrä. Mittasuhteet hieman muuttuvat, mutta munakkaasta saat silti erinomaisen. Leikkaa munakas pieniksi paloiksi ja laita tarjolle.
Feta-pinaattimunakas
6 kananmunaa
1 dl kermaa, maitoa tai Alpro Soyaa
200 g fetajuustoa murennettuna
0,5 dl + 0,5 dl parmesaania raastettuna
1 rkl persiljasilppua tai 1 tl kuivattua
1 rkl minttusilppua tai 1 tl kuivattua
1 rkl oreganosilppua tai 1 tl kuivattua
suolaa ja mustapippuria
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
250 g tuoretta pinaattia huuhdeltuna ja valutettuna tai 150 g pakastepinaattia
Vatkaa kananmunia kulhossa, jotta rakenne menee sekaisin. Sekoita joukkoon kerma, feta, parmesaani ja yrtit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla. Lisää pinaatit pannulle. Kääntele pinaatteja, kunnes ne menevät kasaan ja suurin osa nesteestä haihtuu. Kippaa pinaatti-sipuli voidetuun uunivuokaan, kaada muna-kermaseos päälle ja sekoittele kaikki sekaisin. Ripottele päälle parmesaania.
Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskean pinnan. Anna munakkaan pinnan laskea ennen kuin aloitat leikata sitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä meni juuri uuniin, so far so good :D Tein puolikkaan satsin ja teeman syvälle lautaselle et katsotaan mitä tulee :)
VastaaPoistaMilma: hauska idea tehdä suoraan lautaselle, ei tarvitse siirtää tarjoilua varten :)
PoistaOli hyvää ,todella ! Pinaattia tosin laitoin epähuomiossa saman verran mun puolikkaaseen satsiin kun tässä sunkin ohjeessa on mut mä tykkään pinaatista paljon niin ei haitannut ollenkaan. Varmaan tää jää mun lounas ruokien vakkariksi :)
VastaaPoistaPinaatti on minunkin herkkua ja siksi sitä laitan ruokaan melkoisen usein. Kiva, että onnistuit :)
PoistaLöysin eilen blogisi ja testasin samantien tätä frittataa, NAM! Meidän munat oli niin pieniä että laitoin kuuden sijasta kahdeksan ja täytteen kippasin normi piirakkavuokaan minkä olin öljynnyt. Oli just passeli eikä tarttunut yhtään kiinni. Tämä ohje tuli meidän perheeseen varmasti jäädäkseen -kiitos!
VastaaPoistaJenni: tervetuloa blogiini :) Uunimunakas on meidänkin perheen herkkua.
PoistaMeilläkin tämä oli ensimmäinen kokeilu, aivan mielettömän ihanaa.Tein tuplasatsin, koska nuorisoa oli käymässä ja odottivat nälkäisenä pöydässä...nauratti tuo karppien tavanomainen aloitus :
VastaaPoista...otetaan 12 munaa, pari desiä kermaa...juustoista puhumattakaan...Riitti nuorelle parille evääksi mukaan ja meille vielä seuraavaksi päiväksi. Taatusti teen toistekin.
AnneT: toivottavasti nuorisokin tykkäsi ;)
PoistaOlen itse ihan koukussa kananmuniin. Niitä käytän todella paljon. Vallan kauhiaa, kun nyt kaupoissa on kananmunapula. Jessus - joulun aikaan voipula ja nyt sama kananmunilla. Mitä ihmeen aikakautta elämme, kun peruselintarvikkeet tuolla tavalla loppuvat :(
Tykkäsi on lievä ilmaisu. Laitoin sekä tyttärelleni että pojalleni linkin tänne blogiisi...saavat kuolata ihan itse omat näppiksensä:))
VastaaPoistaAnneT: Jesh :D
PoistaTodella mukava kuulla! Olen sen verran hassu, että ilahdun valtavasti, kun saan uusia lukijoita ja immeisiä, jotka sattuvat pitämään näistä resepteistä ;)
Heippa,
VastaaPoistaLöysin blogisi viikonloppuna ja kokeilin heti tätä reseptiä. Oli ihantosi hyvää! Erityisesti minttu toi kivaa säväystä. Kiva, että tällaisia blogeja löytyy :)
Anonyymi: tervetuloa keittiööni :)
PoistaKiva kuulla, että tykästyit!