perjantai 16. joulukuuta 2011

Karppi saaristolaisleipä

Mieheni on kotoisin Nauvosta, saaristolainen siis. Meidän perheen jouluruokaperinteisiin kuuluu ehdottomasti saaristolaisleipä. Saaristolaisleipä kuuluu meillä myös kaikkien tärkeiden juhlien ruokapöytään mm. juhannus, pääsiäinen, vappu ja isot muut pidot. Leivon edelleen perinteistä saaristolaisleipää (ei-karppia) lahjaksi, mutta omalle perheelleni leivonkin karppia saaristolaisleipää, joka käy hyväkarppaukseen - juhlissa saa herkutella, mutta ilman kurjaa ähkyä ja vatsanväänteitä. Suunnittelin tämän leivän perinteistä reseptiä seuraillen, mutta hiilarikuormaa keventäen. Kysyntää karpille saaristolaisleivälle lienee olemassa, ainakin meidän suvussa ;)

Leipä on helppo leipoa, kun käyttää 3-litran kattilaan piimän lämmitykseen ja samaista kattilaa taikinan valmistamiseen. Lisäksi tarvitaan 1,5-litran leipävuoka. Silikonivuoka on helpompi, siihen vain taikina päälle ja nousemaan. Teräksiset, emaliset ym. vastaavat vuoat tarvitsevat taitellun leivinpaperin sisälleen, jottei leipä jää kiinni vuoan pohjaan ja seinämiin. 

Minusta on mukavaa, kun leipä on tiiliskiven mallinen pötkylä. Siitä on helppo leikata ohuita siivuja. Puolitin meidän leivän ja laitoin toisen puolen pakkaseen. Tämä leipä ei pakkasesta pahastu.


Karppi saaristolaisleipä

3 dl     piimää
0,5      hiivaa (25 g)
0,5 rkl suolaa
1,5 dl  sokeritonta siirappia
1 dl     vehnäleseitä
0,5 dl  kaljamaltaita
0,5 dl  pellavansiemeniä
1 dl     täysjyväruisjauhoja
2 dl     gluteenia
3 dl     mantelijauhetta

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva sen joukkoon. Lisää loput ainekset annetussa järjestyksessä puuhaarukalla rivakasti sekoittaen. Nostele taikina 1,5-litran leipävuokaan ja tasoittele taikinapinta nuolijalla. Anna leivän kohota liinan alla, lämpöisessä ja vedottomassa paikassa puolitoista (1,5) tuntia.

Paista leipä 175 asteessa puolitoista (1,5) tuntia. Anna leivän jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista. Jäähtynyttä leipää on helpompi leikata.


11 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä!!
    Minua harmittaa kun yritän vähentää tuon gluteenin käyttöä. Se rajoittaa paljon näissä leipomuksissa.
    Aion kokeilla joku päivä ksantaamia, jos sillä saisi sitkon tuntua vaikka tattarijauhoon. Sitten vois mukailla tätä reseptiä.
    Mutta en ole vielä edes ostanu sitä ksantaamia :D

    ps. mustat pellavansiement tuli. ja ompas ihana tuksu niissä!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kotiäiti! Kiva, että pääset kokeilemaan mustia seesaminsiemeniä, ovat kyllä hyviä :)

    En ole itse perehtynyt sitkon saantiin ksantaanilla, mutta kaiketi toimii myös tässä reseptissä. Gluteenin sijaan sitten vaikka tattarijauhoa, enemmän mantelijauhetta tai jotain proteiinijauhetta, jotta leivässä on riittävästi jauhoja.

    VastaaPoista
  3. Aivan, mulla olis tuota bakeprota. Vois kokeilla laittaa vähän sitäkin.

    VastaaPoista
  4. Voit vaikka korvata gluteenin BakeProlla. Laita joukkoon sitten joko psylliumia tai ksantaania. Muistan lukeneeni joskus reseptiä, jossa oli molempia. Taisi jopa liittyä leipäreseptiin. Odottelen mielenkiinnolla leivän valmistumista :)

    VastaaPoista
  5. Ksantaani tuo hyvän sitkon :) Sitähän saa useesta ruokakaupasta, ite en myös gluteenia ole käyttäny, jotenka ksantaani on hyvä vaihtoehto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minnariitta: Kiitos vinkistä! Täytyy lähteä kokeilemaan.

      Poista
    2. Kokeilin ksantaania laskiaspulliin huonolla menestyksellä. Tämä on tällaista reseptituunailua. Pitää kokeilla uusilla versioilla, kyllä se lopulta onnistuu, se sitko ksantaanillakin.

      Poista
  6. Vau, kiitos mielenkiintoisesta, vähemmän sokerisesta saaristolaisleipäohjeesta! :)
    Tykkään periaatteessa ko. leivästä kovasti, mutta se on omaan makuuni niin makeaa, ettei sitä montaa palaa ilkeä syödä. Luuletko, että nuo reseptin kaljamaltaat voisi korvata jollain? En viitsisi sellaisia ihan tätä leipää varten lähteä ostamaan kun ei maltaita tule muuten mihinkään käytettyä, mutta olisi tosi kiva kokeilla kerrankin leipoa omaa saaristolaislimppua jouluksi.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mallas on minusta olennainen osa saaristolaisleipää, mutta voit kokeilla korvaamalla sen esimerkiksi ruisjauhoilla. "Ylimääräinen" ruisjauho kannattaa lisätä ihan lopuksi ja hiljalleen, jotta näet tarvitsetko koko jauhomäärän.

      Poista
  7. Hei vaan.Kiitos ihanasta reseptistä.Nyt vaan pyytäisin tarkan tiedon tuosta siirapista ja ostopaikasta.Olen tehnyt monta leipää vaan laittanut tavallista siirappia vähän kun ei tuota sokeritonta ole mistään saanut. Tiedosta kiitollisena jään odottamaan vastausta.Ai niin voisiko tuon leivän tehdä ilman siirappia???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa sokerittomia siirappeja ei kaupoista ainakaan vielä löydy. Netistä joutuu tilaamaan. Alla on muutama linkki siirapeille, mutta varmasti muitakin löytyy.

      Olen tähän saakka käyttänyt sokerittomina siirappeina vaahterasiirapin makuista ja oloista sokeritonta siirappia eli tummaa ja yleensä paksuhkoa siirappia.

      Tälläkin hetkellä minulla on menossa New Yorkista ruokakaupasta ostamani Waden Farms Pancake Syrup http://www.waldenfarms.com/products/syrup_pancake.html
      jota voi tilata http://www.amazon.com/Walden-Farms-Pancake-Syrup-12oz/dp/B000TO7U64

      Olen myös käyttänyt netistä tilaamaani Joseph's All Natural Maple Flavor Sugar Free Syrup/ Joseph'sThick Maple Syrup
      ja sitä saa: http://www.hiilariton.fi/josephs-thick-maple-syrup-p-934.html
      http://www.amazon.com/Josephs-Sugar-Maple-Flavor-Syrup/product-reviews/B0000DJDJZ

      Toivottavasti näistä tiedoita on sinulle hyötyä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...