lauantai 10. joulukuuta 2011

Marinoitu paisti

uuniin menossa
Marinoitu paisti on mielettömän hyvää! Sitä on kiva tarjota vähän isommalle porukalle vaikkapa seisovan herkkupöydän antina. Minulla oli aikoinaan vakioresepti marinointiin, mutta olen toistaiseksi laittanut sen - äitini sanoin - hyvään talteen. Toisin sanon en tiedä missä resepti on. Onneksi olen tehnyt sitä vuosia, joten vankalla kokemuksella hoituu resepti sinnepäin :)

Uusi marinadini toimii erinomaisesti, tuoksuu ja maistuu ihanalle. Valmiit paistisiivut voi laittaa tarjolle joko erikseen marinadin kera tai kulhossa siivut rullalla ja marinadi päälle kaadettuna.

tämä paisti oli 60 asteista uunista poistuessaan
Marinoitu paisti

1-1,5 kg sisä- tai paahtopaistia
suolaa ja mustapippuria

Paista paistin pintaan kuumalla pannulla, ilman rasvaa,  ruskea väri. Nosta paisti ritilän päälle ja hiero sen pintaan suolaa ja pippuria. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita paisti ritilän päällä 225 asteiseen uuniin ja vuoka sen alle keräämään mahdollisia paistista valuvia nesteitä. Paisti on kauniin punaista 60-62 asteisena (70 asteisena paisti on kypsää). Kun paisti on haluamasi kypsyyttä, ota se uunista, poista paistimittari, laita folio paistin ympärille. Anna paistin vetäytyä puoli tuntia. (Tee marinadi valmiiksi).

Laita paisti marinadin kanssa kaksinkertaiseen pakastepussiin. Laita pussukka jääkaappiin vuorokaudeksi tai kahdeksi. Ota marinadi talteen. Leikkaa kylmä paisti ohuiksi siivuksi ja laita tarjolle marinadin kera.



Marinadi paistille

1 dl    öljyä 
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 tl     suolaa
2 rkl   sokeritonta siirappia (tai siirappia/hunajaa)  
1 dl    timjamia silputtuna
1        oksa rosmariinia 
1        punasipuli puoliympyräisinä siivuina
4        valkosipulinkynttä siivuina
Riivi rosmariinin lehdet marinadiin. Sekoita joukkoon loput ainekset.

6 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä! Olen viime aikoina tehnyt vain routapaistia, sitä ei oikein voi sössiä. Yhden paahtopaistin pilasin paistamalla sen liian kypsäksi, joten olen nyt tehnyt vain jäisestä kalikasta aloittamalla:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Campasimpukka!

    Routapaistia pitää kyllä kokeilla minunkin :)

    VastaaPoista
  3. Ah, tuli nälkä! Ihanan näköistä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos tiliaa :)

    Toimii herkullisesti! Myös leivän päälle paisitisiivu ja marinadin sipuli-yrttisettiä sen päälle. Nam!

    VastaaPoista
  5. Ooh nam, täälläkin tuli nälkä! Itse olen toivottaman kärsimätön marinoija: olen monesti nopeuttanut hommaa siivuttamalla paistin ja marinoimalla siivut- parikin tuntia saattaa silloin riittää. Valkosipulimarinadi tosin kerran värjäsi siivut sellaisiksi omituisen sinertäviksi, ihmeellistä keittiökemiaa..

    VastaaPoista
  6. Ahmija: kiva, että houkutti :)

    Juu, marinointi onnistuu paistin paistamisen jälkeen myös siivuttamalla paisti ja kaatamalla marinadi siivujen niskaan. Siivujen väri tosiaan himmenee näin menetellen, mutta maku on yhä huikaiseva.

    Olen minäkin päässyt valkosipulien kanssa tähän sinertävään keittiökemiaan osalliseksi. Olisi kiva tietää miksi näin tapahtuu. Tietääkö kukaan?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...