perjantai 9. joulukuuta 2011

Meksikolainen jauhelihapaistos ja avokado-kurkkusalaatti


Yhdistän meksikolaisen ruoan makumuiston usein Yhdysvaltoihin, koska siellä ensi kerran söin tacoja. No, nykyään saa tacoja ostettua joka ruokakaupasta, mutta ei silloin joskus - taidan kuulostaa ihan Lipe-mummoltani. Tämä ensimmäinen tacomuisto on ensi visiitiltä parhaan ystäväni kotiin. Heillä oli päivällisellä tacoja ja he jopa hoksasivat sen, että suomalaistyttö ei ehkä ole koskaan syönyt meksikolaisruokaa. Sain perheeltä huomaavaisen opastuksen miten tacoja syödään. Ei tietenkään konstikasta, mutta se oli uutta minulle. Ah, olin rakastunut simppeliin ja mausteiseen meksikolaiseen ruokaan. Samalta visiitiltä muistan myös sen, kuinka perheestä oli hassua, kun jätin kenkäni ulko-oven liepeille ja tepsuttelin sukkasillani heidän huushollissaan.  
 
Meillä kotona syödään usein meksikolaista tai meksikolaisvaikutteista ruokaa. Perheeni rakastaa sitä. Tämä jauhelihapaistos tuo vähän vaihtelua meidän perheen meksikolaisruokarepertuaariin. Ilokseni totean vielä, että kaikki tykästyivät tähänkin ruokaan :)

Jauhelihapaistos on arjen maukas vuokaruoka, jossa ensin laitetaan meksikonmakuinen kastike porisemaan ja lopuksi vielä sen juustokuorrutus saa uunissa kauniin värin. Kasvisversion saa helposti vaihtamalla jauhelihan papuihin ja tummaan soijarouheeseen. Voipi niitä papuja lisätä lihaisaankin versioon, mikäli kovin pavuttaa. Inspiraation reseptiin olen saanut min lavkarbomat -blogista.

Jauhelihapaistoksen voi tarjota esimerkiksi raikkaan avokado-kurkkusalaatin (resepti alempana) ja ranskankermanokareen kera. Punainen paistos ja vihreä salaatti sopivat väreiltään ja maultaan hyvin yhteen.


Meksikolainen jauhelihapaistos

400 g jauheliha
1        sipuli silputtuna
1        kesäkurpitsa paloiteltuna
2        valkosipulinkynttä silputtuina
(1       paprika paloiteltuna)
2 tl     tacomaustetta
400 g tomaattimurskaa
suolaa ja mustapippuria
1 dl    korianteria tai sileälehtistä persiljaa silppuna
200 g tuorejuustoa
150 g purjoa silputtuna
200 g juustoraastetta (esimerkiksi vahvaa cheddar-juustoa)

Paista jauheliha kypsäksi. Lisää joukkoon sipuli ja kääntele sitä minuutin ajan. Lisää pannulle kesäkurpitsa, valkosipuli ja tacomauste (+paprika), anna kasvisten kuullottua ja mausteiden syventyä muutaman minuutin. Lisää lopuksi joukkoon tomaattimurska ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen porista kannen alla lempeällä lämmöllä puoli tuntia. Kastikkeen hauduttua lisää vielä joukkoon korianteri.

Kuullota purjoa kevyesti pannulla. Voitele uunivuoan reunat. Levitä vuoan pohjalle tuorejuusto, voit myös halutessasi levittää sitä vuoan reunoille. Kaada valmis kastike vuokaan. Ripottele pinnalle ensin purjo ja sitten juustoraaste. Gratinoi 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Anna paistoksen vetäytyä folion sisällä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

 Avokado-kurkkusalaatti

1 kurkku paloiteltuna
2 avokadoa paloiteltuna (ensin kuorittuna ja siemen poistettuna)
1 kevät- tai salaattisipuli silputtuna
1 dl korianteria tai sileälehtistä persiljaa silputtuna

kastike:
0,5 dl öljyä
1 rkl limetin mehua
ripaus Sukrintomua tai sokeria
suolaa ja mustapippuria

Sekoita ensin kastikkeen ainekset. Kumoa isoon kulhoon salaattiainekset. Kaada kastike päälle ja sekoita salaatti.




7 kommenttia:

  1. Tulin kurkkimaan joulutorttujasi, mutta kommentoin tähän. :)
    Tämä ruoka kun on just sellasta mistä tykkään niin kovasti!
    Laitan listalle :)
    Tuo paistin marinadikin kuulostaa aivan ihanalle!! harmittaa kun tuo RM on niin nirso mausteille...

    VastaaPoista
  2. Kotiäiti: unohtuiko tortut ;)

    No juu, tämä paistos on helppo, nopeahko ja herkullinen. Lasten kanssa syödessä kannattaa varmaankin kokeilla taco-maustetta varovaisesti eli laita ensin 1 tl ja maistele ennen kuin lisäät mausteita.

    Paistin marinadista voit tehdä ihan simppelin; öljyä, viinietikkaa, suolaa ja mustapippuria (tai mitä pippuria tahansa teillä tykätään käyttää). Jos perheelle kelpaa, voi silputa joukkoon mitä tahansa yrttiä (ruohosipulia, persiljaa, lipstikkaa...) teidän perhe sietää noin desin verran. Simsalabim - mieto marinadi :)

    VastaaPoista
  3. Tein tätä tänään ja tästä tuli kyllä kertaheitolla meidän suosikki! Törkeen hyvää ja helppo tehdä! :) Ajattelin kokeilla ensi kerralla silleen että laittais vielä papuja joukkoon ja sit paprikaa kun jätin sen nyt pois, tomaattipalaset vois kans sopia.. Ihanaa oli!

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Juu ei - piti olla kaksi valkosipulinkynttä. Kiitos oivasta huomiosta! Korjasin määrän reseptiin.

      Poista
  5. Juurikin porisee uunissa tämä, kuulostaa herkulliselta! Jäin vain miettimään, että mikähän funktio tässä on tuolla tuorejuustolla vuoan pohjalla? En ole koskaan törmännyt moiseen missään ohjeessa, niin piti ihan alkaa kyselemään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti paistos maistui!

      Joidenkin meksikolaisten ruokien kera kuten tacojen, sipaistaan muiden muassa ranskankermaa tai smetanaa annokseen. Tässä reseptissä käytetään tuorejuustoa pohjalla vähän samalla ajatuksella kuin noita edellä mainitsemiani ranskankermaa tai smetanaa. Vuoan pohjan voi voidella myös hapankermatuotteella.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...