perjantai 14. lokakuuta 2011

Sitruunamantelikeksit


Olen pitkään kaivannut makeiden mantelikeksien reseptiä. Uusimmassa 5/2011 Maku-lehdessä liikutaan Espanjan ruokamaailmassa. Espanjan suurlähettilään edustusmenu päättyy mantelikekseihin ja espanjalaiseen kahviin. Ilokseni voin todeta sen, että nyt löytyi oiva resepti muokattuna myös vhh-ruokavalioon - kolmas leivontakerta toden sanoi ja sain mieleiseni keksit. Meillä ei keksit pääse loppumaan ihan nopeasti :)

Keksien väri vaihtelee kullankeltaisesta vaaleanruskeaan  sen mukaan, onko mantelijauhe tehty kuorituista vai kuorimattomista manteleista. Keksejä voi maustaa mielensä mukaan ja mitä kaapista löytyy -periaatteella. Kaikki perinteiset keksien ja pipareiden mausteet sopivat: kardemumma, inkivääri, kaneli, pomeranssinkuori, maustepippuri, neilikka ja kaakao. Ainakin lapsiperheiden suosiossa on kaakaon seurana suklaahippusten lisääminen taikinaan. Jos Sukrintomussa on vähänkin paakkuja, kannattaa se siivilöidä jauhojen joukkoon. Jos et pyörittele keksejä heti, laita taikina jääkaappiin kovettumaan, jolloin sitä on helpompi käsitellä. Valkuaisia jäi sopivasti yli, joten saatan ryhtyä macaronien leivontaan. Valkuaisista voi myös tehdä marenkia, herkkuhetkiin niitäkin.

Sitruunamantelikeksit
(n. 32 kpl)

250 g (n. 6 dl) mantelijauhetta
2,5 dl Sukrinitomua (tai 1,5 dl sokeria)
1 tl     leivinjauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta
3       keltuaista
50 g  voita tai margariinia sulatettuna
1       sitruunan kuoriraaste

Sekoita mantelijauhe, Sukrintomu, leivinjauhe ja vaniljajauhe keskenään. Sekoita keltuaiset, rasva ja sitruunakuoriraaste keskenään ja lisää ne jauhoihin. Pyörittele taikinasta käsin pieniä palloja ja laita ne leivinpaperin päälle. Paista 20-25 minuuttia 160 asteessa.
tällaisina taikinapalloina laitetaan uuniin

halutessasi voit myös litistää keksejä

litistettyjä keksejä mantelijauheesta

30 kommenttia:

  1. Voi pikkuleipiä pitäisi useammin tehdä! Minulla on iso pussi mantelijauhettakin macaron-kokeiluja varten:)

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka: No juu, ja mantelijauheesta on moneen. Minulla nuo macaronit ovat vasta kokeiltavien listalla.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista blogiini! :)
    Tulin samalla sinulta etsimään jotain leipomista lapsille.
    Joulutorttuja tekevät siskon tykönä, joten kotona vois leipoa vähän karpimpaa.
    Taidan kokeilla tätä! Olemme niin matelin ystäviä.
    Sukrintomuahan ei ole, mutta jospa se menis ihan sukrinin ja stevian yhdistelmällä...
    Vois kokeilla vähän jauhaa vaikka sukrinia.
    Nyt pitäisi etsiä joulukalenteri esille!! Se on jo ensimmäinen päivä!!
    Oikein mukavaa joulun odotusta sinulle ja läheisillesi!! :)

    VastaaPoista
  4. Kotiäiti: Ihanaa joulunaikaa myös teidän perheelle <3

    Mantelikeksejä voit myös maustaa joulun mausteilla, mikäli niin halajat (jätä tällöin sitruuna pois). Mieheni kuitenkin pitää sitruunaisista eniten.

    Sukrin on muutoin hyvää, mutta leivonnaisissa se mielestäni jää kiteiksi, jotka huomaa syödessä. Sukrintomu on niin hienoa, ettei sitä "yksittäisinä" erota. Jos saat Sukrinia hienommaksi esim. huhmareessa, onnistut varmasti. Stevia toimii varmasti myös sellaisenaan, kunhan ei lorahda liikaa ;)

    Ihanaa joulukuun ensimmäistä kaikille!

    ps. tilasin iHerbin kautta mm. piparmintunmakuista nestemäistä Steviaa - nimimerkillä pakettia odotteleva :)

    VastaaPoista
  5. Minä sain tilattua vihdoin mustia seeasaminsiemeniä!! :)
    Eli pakettia odotellaan!
    Taidan tehdä kahteen kertaan näitä. Joulun mausteilla ja nyt sitruunalla.
    Nää keksit on lasten joulukalenterin tehtävä tänään :)
    Tulin kurkkiin ohjetta paperille :)

    Vielä pitää keksiä 8 tehtävää. Vois laittaa vaikka, että tee Glögikeksejä ja tällä ohjeella, mutta joulumaustein :)

    VastaaPoista
  6. Kotiäiti: Ahmija tosiaan kehui mustia seesaminsiemeniä ja niiden erinomaisuutta myös ravitsemusellisesti. Minä en ollut edes tiennyt sellasista. Olen erittäin vaikuttunut: herkullisia ja hauskan näköisiä!

    Lapsille leipomisen iloa :-D

    Lapset saattaisivat pystyä tekemään marmeladikuutioita aikuisen vähän avustaessa - aion tehdä puolukkamarmeladeja, nam :)

    Meillä lapset tykkäävät tehdä manteli-kookospalloja ja pipareita. Niin ja koristella piparkakkutaloa :)

    Aion itse leipoa tänään karppipipareita, jossa jauhoseosidea sinulta ;)

    Minulla on myös tarkoitus tehdä joulutorttuja karppaus.infosta ja yhden toisen reseptin yhdistelmällä - palaan niihin, kun saan nitä aikaiseksi.

    VastaaPoista
  7. Hitsi! Toivottavasti saat edes jonkinlaisen joulutortun aikaiseksi!! Niitä olis kiva lasten kans tehdä.
    Nuita kookospalloja jo katselinkin, laitan ne kalenteriin myös :)

    Nyt me sitten aletaan leipomaan :D

    VastaaPoista
  8. Kotiäiti: Muista, että jos keksejä jää yli, niitä voi käyttää juustokakun ja tiramisun pohjaan. Namskis niillekin ;)

    On minulla varalla toinen idea tehdä luumutorttuja filotaikinasta, niiden pitäisi ainakin onnistua oivasti.

    Joulun iloa!

    VastaaPoista
  9. No ei jäänyt yhtään jäljelle :D
    Mutta ompas mainio idea käyttää nuihin!
    Ehdottomasti juustokakkuun!
    Lapset tykkäs hirveesti. Halusivat tehdä näistä piparimuoteilla ensi kerralla :)

    VastaaPoista
  10. Kotiäiti: voi kun te ootte ihania :)

    Ja kyllähän tuo taikina on helposti leivottavaa, että siitä pystyy piparimuotilla taikomaan veikeitä keksejä.

    VastaaPoista
  11. Hei! Tein ensi kertaa mantelijauhoista ja en tiedä missä vika on, mutta keksitaikinasta tuli todella jauhoista, lähes mahdotonta muotoilla. Mittasin jauhot desimitalla koska en omista elintarvikevaakaa, lisäsin siis sen vajaan 6 desiä jauhoja. Jatkoin taikinaa hieman vedellä ja puristin joukkoon sirtuunan mehua, taikina oli silti todella kuivaa. Kun katsoo laittamiasi kuvia en voi uskoa että kyseessä on sama taikina. Keksejä piti kädessä miltein puristaa jotta niitä sai edes johonkin muotoon (ei siis puhettakaan että olisi pyöritellyt käsissä). Osaatko yhtään arvata missä meni pieleen ja mitä kannattaisi seuraavalla kerralla yrittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Crest: harmistus, kun et saanut taikinasta sopivan rakenteista (toivottavasti et viskannut pois, pelastetaan se!).

      Pieni tarkennus: on olemassa mantelijauhetta ja mantelijauhoja. Niiden ero on se, että mantelijauhe on karkeampaa kuin mantelijauho. Mantelijauhoja jauhettaessa osa mantelin öljystä on kylmäpuristettu pois. Mantelijauho sitoo kosteutta hieman paremmin kuin mantelijauhe ja tästä syystä tarvitsee enemmän kostuketta myös taikinassa.

      Mikäli käytit mantelijauhoja, sinulla on ollut taikinassa nestettä liian vähän. Mantelijauhot sopivat erinomaisesti reseptiin, mutta sinuna lisäisin taikinaan lisää keltuaista ja/tai rasvaa. Mikäli käyttämäsi kananmunat ovat pieniä, laita ensin yksi keltuainen lisää ja jos tarvitset vielä kiinteyttä taikinaann, lisää varovasti rasvaa.

      Nou hätä. Onnistut varmasti. Vähän säätöä vaatii, jos taikina jää liian kuivaksi. (Vaikka olisitkin käyttänyt mantelijauhettakin).

      Poista
  12. Käytin mantelijauhoa. Itse mietin kanssa noita kananmunia kun ne näytti aika pieniltä. En heittänyt taikinaa pois vaan jatkoin sitä hätäpäissäni vedellä jotta sain siitä muokattavampaa. Tein keksit valmiiksi ja ne maistuvat kyllä hyviltä, rakenne vain on aika pielessä ja seuraavaan satsiin täytyy joko laittaa vähän vähemmän jauhoa tai sitten kokeilla lisätä sitä rasvaa ja munaa. Kiitos neuvoistasi!

    Kokeilin myös fetapiirakka ohjettasi ja siitä tuli todella hyvää ja hirmu täyttävää! Menee työeväänä kivasti. Pohjasta tuli vain melko kuiva, epäilen että jauhoja tuli siihen liikaa, mutta sekin on hyvää ja syötävää. Anoppi ainakin kehui piirakan makua.

    Täytyy hankkia uusi elintarvikevaaka niin saisin tarkemmin mitattua jauhojen määrän. Blogistasi olen löytänyt todella monia kokeilemisen arvosia ohjeita joten kiitos sinulle että olet elämääni siten rikastuttanut! VHH ruokavaliota olen noudattanut viime syksystä saakka ja ohjeesi ovat mukavia juuri siksi, että voin taas hyvillä mielin tehdä piirakoita ja joitain leivonnaisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Crest:Kiva kuulla, ettet luovuttanut, vaan kokeilit tuunata keksit kuntoon! Vesi ei ollut ollenkaan pöllömpi lisäys. Mukava myös, että olet löytänyt muitakin reseptejä blogistani. Kirjoittelen lisää reseptejä, kun saan uutta ja onnistunutta aikaseksi - välillä minulla menee monta satsia ennen kuin onnistun. Leipominen vhh:na on välillä vähän kivikkoista, mutta ei mahdotonta ja kivointa onkin, kun vihdoin onnistuu!

      Vaaka on kyllä oiva apuri keittiössä. Muista kuitenkin, että jos ohjeessa on mantelijauhe, kannattaa mantelijauhoja käyttää vähän vähemmän.

      Mieluisia leivontahetkiä sinulle!

      Poista
  13. Tervehdys, meillä on tänään kiire päivä joten radiokakku saattaa jäädä tekemättä, mutta surffailen täällä aikani kuluksi.
    Mietin näitä keksejä kakkuuni. Lapset osaa jo tehdä näitä. Ja ovat hyviä.
    Minulla on lidlistä ostettuja makuesansseja. Mietin, että jos niillä maustaisi. Perinteisesti radiokakun keksit ovat aika mauttomia. Marienne tyylisiä.

    Minä tässä vain pölöttelen itsekseni :) Mutta mukavaa lauantaita!!

    VastaaPoista
  14. Kotiäiti: Tervehdys sinullekin :) Hauska kuulla, että keksien leipominen onnistuu jo lapsiltasi. Niin ja pölöttele vaan. Kiva kuulla, miten olet päätynyt maustamaan tai olemaan maustamatta keksejä.

    Mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
  15. Sinulla on aivan mahtavia reseptejä täynnä koko blogisi :) Näistä kekseistä tuli todella hyviä ja lapsillekkin maistui!
    -Miia-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miia: kaunis kiitos :)

      Ihanaa, että tykkäsitte kekseistä! Jesh!

      Poista
  16. Todella hyviä. Uusia lemppareitani :) Näistä saa taatusti ihanan rapsakan hyytelökakun pohjan, aion kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tykkäsit! Niistä saa hyvän pohjan myös juustokakkuun ;)

      Poista
  17. Leivoin näitä mantelikeksejä, mutta minun leipomuksista tuli, kivikovia,osan kekseistä litistin ja toiset jätin pyöreäksi, niitä pyöreitä oli jopa mahdoton puraista. Muu ei auttanut, kuin liottaa niitä kahvissa.... Missä vika, vai kuuluuko niiden olla kivikovia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi: voihan harmistus, että keksit tulivat liian koviksi. Hmm. Mietin vähän mitä on voinut tapahtua. Mieleeni tulee kaksi vaihtoehtoa:

      1. Sinulle on käynyt kuten Crestille muutama kommentti edempänä. Eli sinulla on ollut liian kuiva taikina (mistä lie johtunut; ehkä valkuaiset ovat olleet pienempiä, kuin minun käyttämät tms.). Tällöin suositan kosteuttamaan taikinaa lisäämällä hieman joko rasvaa tai kananmunaa. Taikinan tulisi olla helposti leivottavaa.

      2. Olet paistanut keksejä liian kauan tai liian kuumassa, jolloin ne ovat päässeet kuivahtamaan korpuiksi. Keksien kuuluu olla rapsakoita, muttei niin kovia, ettei niitä pysty kunnolla puraisemaan. Tarkista seuraavalla kerralla, että paistat vähän vähemmän aikaa. Voihan olla, että uunisi toimii tehokkaammin kuin minun uunini ja on siksi kuumempi.

      Kun kekseitä on tullut liian kovia ja harmittaa tietysti valtavasti, ei kannata ärsyyntyä liikaa. Popsi osa kahvin kanssa lilluttaen, jos se tuntuu mukavalta. Mutta voit hyvin käyttää keksejä ainakin neljällä muulla tavalla:

      1. Rouhi keksit ja käytä juustokakun pohjassa
      2. Rouhi keksit ja tee Runebergin torttuja (voi niitä syödä vaikka ei olisikaan merkkipäivä!)
      3. Rouhi keksit ja tee niistä perinteistä pappilan hätävara -jälkiruokaa
      4. Kostuta keksit ja käytä niitä tiramisun pohjana

      Toivottavasti näistä ajatuksista on sinulle apua, etkä luovuta mantelikeksien suhteen :)

      Poista
  18. Tein näitä maustaen kanelilla, kardemummalla ja tuoreellaa inkiväärillä. Todella hyviä olivat ja teen uudelleenkin. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Milma, hyvästä ideasta maustaa jouluisasti nämä keksit :)

      Poista
  19. En laittanut sitruunaa mutta lisäsin kanelia ja neilikkaa. Lisäksi laitoin kananmunat kokonaan, kun en jaksanut alkaa erotella. Ensimmäinen karppileipomukseni, ja hyviä tuli. Lapsetkin mankuvat tuossa vieressä lisää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea maustaa kanelilla ja neilikalla. Samaan reseptiin sopisi varmasti myös suosikkini kardemumma. Resepti toimii kokonaisilla kananmunilla yhtä hyvin kuin valkuaisilla, hyvä huomio sekin.

      Ihana kuulla, että keksit maistuvat kaikille, erityisesti tiukimmalla raadille eli lapsille!

      Poista
    2. Lapset ikähaarukalla 1-5 ja kaikille maistui. Mies valitti, ettei ollut tarpeeksi makeaa (käytin sokerin määrän Lidlin makeutusjauhetta). Seuraavalla kerralla varmaan makeutusta hieman lisää, samoin rasvaa, kun olivat aavistuksen kuivahkoja. Voisi vaikka kokeilla jauhosekoitusta (mantelijauhe+soijajauho) ja vaikka pikkulusikallinen psylliumia (lisärasvaa sitomaan).

      Kuulostaako mitenkään kokeilemisenarvoiselta vai onko täysin tuhoontuomittu ajatus?

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Laita tännekin vinkkiä, miten onnisti!

      Tuo makeuttaminen on sellainen makujuttu. Kun minä olen tyytyväinen makeuteen, meillä joku aina huomauttaa, että muuten hyvää, mutta voisi olla makeampaa. Makeutta kannattaakin laittaa juuri oman ja perheen mieltymyksen mukaan. Minun makeushimoni on kait keskiarvoa alempi.

      Poista
  20. Onko soijajauhojen tai kookosjauhojen käytöstä kokemuksia? (En ole koko blogiasi vielä lukenut.)

    Tuleeko kookosjauhoista vahva kookoksen maku? Entä mites soijajauhot vaikuttavat? Tuleeko erityistä makua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla kumpiakin tai kokeilla erilaisia yhdistelmiä jauhoista. Monissa resepteissä käytetään yhdistelmää puolet kookosjauhoa, puolet mantelijauhoja. Kookoksen maku ei mielestäni tule kovin selvästi esille, mutta jonkun muun mielestä tulee. Kokeilemalla selviää, mistä itse tykkää eniten. Soijajauhoja olen käyttänyt melko vähän, joten en osaa suoralta kädeltä sanoa puolesta tai vastaan. Jotku käyttää pienen määrän siiderietikkaa tai muuta etikkaa loiventamaan kookoksen makua. En ole vielä kokeillut, mutta aion lähiaikoina leipoa vuokaleipää kookosjauhoista johon laitan siiderietikkaa. Saa sitten nähdä, miltä se maistuu.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...