maanantai 17. lokakuuta 2011

Siskonmakkarakeitto

maistuva arkikeitto
Siskonmakkarasoppa on arkinen perusjuttu kokkailussa, joten jouduin miettimään postaanko sen reseptiä lainkaan. Reseptini juju on keittää maukas keitto vihanneksista, jotka kuoritaan ja pilkotaan kypsymisjärjestyksessä keiton poristessa vieressä. Ts. keiton valmisteluihin kuuluu vain kaiken valmiiksi esilleotto, ei etukäteen pilkkomista.

Käytän keitossa reippaasti persiljaa ja lipstikkaa. Ne lisätään jo alkuvaiheessa, koska haluan niistä ihanat aromit keittoon. Valmiista keitosta saa onkia siskonmakkarasattumia, kannattaa varata nakkeja tai makkaraa lisättäväksi keittoon siltä varalta, että siskonmakkarat loppuvat. Äitini keittää aina ison satsin siskonmakkarasoppaa. Hänen liemipohjanaan on usein keitetyn possurullan liemi. Äitini lisäksi varmistaa siskonmakkaroiden riittävyyden sillä, että kypsentää toisen annoksen siskonmakkaroita lihaliemessä, josta ne lisätään keittoon edellisten siskonmakkaroiden huvetessa.

Tällä samalla reseptillä voi tehdä myös jauheliha-, nakki- tai makkarakeittoa. Paistettu jauheliha tai paloiteltu makkara lisätään lopuksi keittoon ja keiton annetaan kiehua 5 minuuttia.

Siskonmakkarakeitto

1 l lihalientä
1   valkosipulinkynsi silputtuna
8   maustepippuria
1   laakerinlehti
0,5 dl lipstikkaa silputtuna
0,5 dl persiljaa silputtuna
200 g naurista tai kyssäkaalia
200 g lanttua
2        porkkanaa
1        sipuli silputtuna
150 g palsternakkaa
150 g juuriselleriä
pätkä purjoa
500 g siskonmakkaraa
(suola)

koristeeksi:
persilja- ja lipstikkasilppua

Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja lisää siihen valkosipuli, maustepippuri, laakerinlehti, lipstikka ja persilja. Kuori ja pilko ja lisää kasvikset keittoon annetussa järjestyksessä. Lisää lopuksi siskonmakkara joko leikkaamalla makkarasta pieniä paloja keittoon tai puristamalla suolesta pieniä nokareita keittoon. Kun keiton pinta on täynnä siskonmakkaroita, pyöräytä kauhalla keittoa. Loput makkarat voi leikata tai puristaa keiton päälle. Keitä kannen alla vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...