sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kaalikääryleet

tarjoa Sukrintomulla makeutetun puolukkasurvoksen kera
Kaalikääryleet herättävät intohimoja kumpaankin suuntaan, rakkautta ja inhoa. Minä rakastan kaikenlaisia perinteisiä ruokia kuten kaalikääryleitä. Niitäkin. ;)  Kaalikääryleet ovat saapuneet Turkista vuosina 1710-11 käydyn Venäjä-Turkki sodan jälkeen kuningas Kaarle XII palattua Ruotsiin tai osmanilähettiläiden tai kauppiaiden mukana. (lähde wikipedia). Tänä päivänä kaalikääryleet ovat meille suomalaista perinneruokaa arabialaisesta alkuperästään huolimatta.

Jonkin verran kaalikääryleissä on puuhailtavaa ja aikaavievää, joten viikonloppuina tai muina vapaapäivinä on niiden valmistaminen helpointa. Kaalikääryleitä voi tarjota valmistuspäivänä tai seuraavana päivänä uunissa lämmittäen. Ylijäävät kääryleet kannattaa pakastaa. Ylijäävät kaalinlehdet ja kaalinsisälehdet kannattaa ottaa talteen ja valmistaa niistä muuta ruokaa lähipäivinä (pannulla kaalilisuketta, kaalikeittoa, pataruokaan jne.).


Kaalikääryleet

1 iso   kaalinpää
800 g jauhelihaa
2 dl    kermaa
1 dl    Pofiberiä (tai korppujauhoja)
2        kananmunaa 
0,5 l (200 g) sieniä siputtuina (metsäsieniä tai kaupan sieniä)
2        sipulia silputtuina
2        valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 tl     meiramia
reilusti lipstikkaa silputtuna tai kuivattua lipstikkaa
suolaa ja maustepippuria

vuokaan kostukkeeksi:
2 dl kermaa, olutta, lihalientä tai vettä
voinokareita

Koverra veitsellä kaalin kanta pois. Keitä kaalinpäätä kokonaisena suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Irroita ja nostele kuoria varovasti kokonaisina laakeaan kulhoon jäähtymään. Kun kuoria ei irtoa enää helposti, anna veden kiehua toiset 10 minuuttia ja samalla pikkuhiljaa irroittele loppuja kuoria kaalista. Kun jäljellä on enää pienehkö nuppu kaalinsisälehtiä, ota se vedestä sellaisenaan. Silppua kaalin sisälehdet hienoksi silpuksi, käytä niistä 0,5 litraa kääryleiden täytteeseen, loput voit laittaa talteen myöhempää käyttöä varteen.

Sekoita kermaan Pofiber. Freesaa sienet pannulla. Sekoita kerman jokkoon jauheliha, kananmunat, sienet, sipuli ja valkosipuli. Sekoita taikinaan lopuksi kaalinsisälehtisilppu, meirami ja lipstikka. Mausta vahvasti suolalla ja pippurilla.

Ohenna kaalinlehtien paksua lehtiruotia. Laita lusikalla täytettä kaalinlehdelle, pyöräytä lehteä yksi kierros, taita sivusta lehtiä sisälle ja rullaa kääryle tiukaksi paketiksi. Lado kääryleet tiiviisti uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

Kun kaikki kääryleet ovat uunivuossa, kaada päälle puolet kermasta ja levittele pinnalle voinokareita.  Paista 170 asteisessa uunissa puolitoista tuntia, käännä kääryleet, kostuta lopulla kermalla ja paista lisää noin puolitoista tuntia. Kääntele kääryleitä tarpeen mukaan. Ota lämpö uunista pois ja jätä ne vielä jälkilämpöön hautumaan tunnista kahteen tuntiin.


2 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä kääryleitä! Niin tasaisen kauniitakin.

  Ihan lempiruokaani, olen päässyt helpolla, koska äitini valmistaa aina ison satsin ja pääsen sinne makupaloille. Sivusta seuranneenakin olen nähnyt, että ne ovat varsin työläitä.

  VastaaPoista
 2. Suolaajahunajaa: Voi kiitos, kiva kuulla! Posket hieman punehtuivat ;)

  Herkkua kaalikääryleet ovatkin, vaikka meidän perheessä lapset tuppaavat toisen kääryleen jälkeen kuoria kaalin pois. Kiltisti tosin ovat kahtena päivänä peräkkäin syöneet ensimmäiset kaksi kaaleineen kaikkineen.

  Onhan kaalikääryleissä jonkin verran puuhaa, mutta samalla vaivalla kannattaa tehdä tosiaan iso satsi ja laittaa ylimääräiset pakkaseen odottamaan "pikaruokapäivää".

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...