Shakshuka on maukas ja tuhti aamupala tai herkku brunssille. Shakshuka on Tunisiasta lähtöisin, mutta nykyään erittäin suosittu ruoka Israelissa. Siellä shaksukaa syödään aamiaisella tai lounaalla. Ainakin näin mainitaan Yotaman Ottolenghin ja Sami Taminin Jerusalem-keittokirjassa, josta pidän paljon ja josta olen reseptin lainannut.
Shaksukan kastike on mielestäni tunisialainen marinara, tomaattikastike. Ihanan makuinen kastike! En tiedä kuinka sen ennättää valmistaa aamiaiseksi, ellei tee kastiketta valmiiksi edellisenä iltana, koska ainakin minulla pilkkomisissa ja muissa valmisteluissa meni jonkin verran aikaa. Kastike sinällään on helppo tehdä. Kuten italialaisia marinaroja, kastiketta voi hauduttaa myös reseptissä annettuja aikoja pidempään, vain kananmunat kannattaa lisätä vähän ennen suunniteltua tarjoilua. Toisaalta shakshuka on kuin italialainen uevo in purgatorio, jossa munat kypsyvät italialaisessa marinarassa. Sitäkin pitää kokeilla joskus!
Shakshukan voi loppukypsentää myös uunissa. Kastike tehdään valmiiksi pannulla. Jos kastike on tehty aikaisemmin, se tulee kuumentaa. Kananmunat laitetaan ohjeen mukaisesti kastikkeeseen tehtyihin koloihin tai kastike siirretään uunivuokaan tai yksittäisiin pieniin uunivuokiin. Tämän jälkeen kananmunat lisätään koloihinsa. Uunissa shakshukaa kypsennetään 200 asteessa, yksittäisiä annoksia noin 12 minuutin ajan, kuten uunimunissa (pinaatin ja ilmakuivatun kinkun kera tai katkarapujen ja mädin kera) ja isompia annoksia ehkä vähän pidempään. Uunimunissa tosin käytän vesihaudetta, mutta shakshukassa kastike on itsessään omanlaisensa vesihaude.
Jos shakshuka valmistetaan liedellä, käytetään isoa pannua ja laitetaan tarjolle samaisella pannulla. Kun valmista shakshukaa ei siirretä astiasta toiseen, se pysyy nättinä.
Shakshukan mausteena käytetään muiden muassa harissaa, tulista chilikastiketta. Jerusalem-keittokirjasta innostuneena tein sitä itse omista chileistä. Hyvää tuli! Harissaa löytyy valmiina paremmin varustetuista ruokakaupoista ja etnisistä kaupoista. Käytin omaan kastikkeeseeni tuoreita tomaatteja, mutta tomaattimurska tai kokonaisena säilötyt tomaatit käyvät myös. Niitä käyttämällä on yksi pilkkominen vähemmän.
Alkuperäisessä reseptissä kananmunia käytettiin neljä ja lisäksi neljä keltuaista. Meille riitti hienosti neljällä munalla, mutta ruokaisuutta voi säätää kananmunien ja keltuaisten määrillä.
Shakshuka
4:llekastike:
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl harissaa
2 tl tomaattipyrettä
2 isoa punaista paprikaa kuutioituina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 tl juustokuminaa jauheena
0,75 tl suolaa
5 isoa tomaattia (noin 800 g) pilkottuina, myös tomaattisäilykkeet käyvät
täytteeksi:
4 kananmunaa
(4 keltuaista)
koristeeksi:
persiljaa tai korianteria silputtuna
tarjotaan:
paksun maustamattoman jogurtin kera
Kuumenna öljy keskilämmöllä. Lisää pannulle harissa, tomaattipyre, paprikat, valkosipuli, juustokumina ja suola. Hauduttele välillä sekoitellen noin 8 minuutin ajan, kunnes paprika on kypsynyt. Lisää tomaatit ja hauduttele kastiketta kevyesti poreillen noin 10 minuutin ajan, kunnes on muodotunut sakea kastike. Tarkista maku.
Tee kauhalla kastikkeeseen neljä (kahdeksan, jos käytät lisäksi keltuaiset) koloa. Riko munat lasiin ja kaada ne lasista kastikkeessa oleviin koloihin. Voit halutessasi varovaisesti sekoittaa vähän kananmunien valkuaista kastikkeeseen. Kypsennä miedollä lämmöllä 10–20 minuutin ajan, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet, mutta keltuaiset ovat vielä juoksevia. Voit käyttää kantta pannun päällä nopeuttaaksesi kananmunien kysymistä. Tarkista kananmunien kypsyyttä aina välillä.
Nosta valmis ruoka liedeltä ja anna sen asettua parin minuutin ajan. Koristele ruoka persiljalla ja tarjoa sitä jogurtin kanssa.
Ihanan lämpimän väristä ruokaa näin kylmillä keleillä! ;)
VastaaPoistaJuu, kylmillä keleillä tarvitaan kuumaa, vahvasti iloisenväristä ruokaa!
PoistaShakshuka on kyllä nin hyvää,ja usein teenkin sitä vikonlopun aamiaiseksi.Tällä lähes jokaisen kahvilan aamiaislistalla on jonkinlainen shakshuka,ja Jaffassa on jopa ihan shakshukaan erikoistunut ravintolakin;nimeltään Dr.Shakshuka:-) Kauniit kuvat:-)
VastaaPoistaKiitos Jael!
PoistaHyvä, että vahvistit tuon, että Israelissa syödään paljon shashukaa. Jos joskus pääsen Jaffaan, haluan ehdottomasti käydä syömässä Dr.Shakshukassa. Nyt pitää vain itse kokkailla eri versioita Shakshukasta.
Olen ihan innoissani löydettyäni näin mainion viikonlopun tai lomapäivän aamiaisen. Mainiota vaihtelua suomalaisiin aamiaisiin.
Tämä vaan on niin ihana!
VastaaPoistaTotta! Elämäkin on ihanaa herkullisen ruoan äärellä.
Poista